Hyvä rasva, hyvä tili

Oikein valittu ja laadukas voitelurasva on aina hyvä investointi. Huolellisesti rasvattu työkone toimii tehokkaammin ja pysyy iskussa pidempään.

Kun aurinko alkaa paistaa korkeammalta maaliskuun alussa, viljelijät ryhtyvät valmistautumaan edessä häämöttävään kasvukauteen.

“Silloin katsotaan, onko kalusto iskukunnossa tulevaan sesonkiin. Ja silloin voiteluaineiden ja rasvojen kysyntä lähtee meillä Pirkanmaallakin nousuun”, kertoo maatalouskoneiden varaosamyynnistä ja voiteluaineista vastaava Jyrki Mikkola Lantmännen Agron Tampereen myymälästä.

Mikkolan mukaan asiakkaat ovat kiitettävän hyvin sisäistäneet tärkeän peukalosäännnön, että kun koneet polkaistaan jälleen käyntiin, huolellista rasvausta ei pidä unohtaa.

Lantmännen Agron myymälässä rasvaretkellä piipahtavat asiakkaat näyttävät kuitenkin toisinaan pohtivan voitelurasvojen hyllyhintaa: Joskus houkutusta olisi mennä siitä mistä aita on matalin. Vuosikymmenten mittaisella urallaan Mikkola on nähnyt monet kerrat, että tämä ei kannata.

“Rasvaa valittaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että maatalouskoneet ovat isoja investointeja ja niiden asianmukaisella huollolla, johon myös kunnollisesta voitelusta huolehtiminen kuuluu, voidaan välttyä suurilta korjauskustannuksilta ja käyttökatkoilta. Tuskin kenelläkään on varaa huolimattomuudesta johtuviin rikkoutumisiin.”

Hyvien rasvojen resepti

Hyvän voitelurasvan reseptiin kuuluu kolme peruselementtiä: perusöljy, saennin ja lisäaineistus.

“Voitelurasvoista jopa 90 prosenttia on perusöljyä. Tästä syystä perusöljyn korkea laatu on tärkeä rasvojen käyttöominaisuuksien kannalta. Korkealaatuisimissa rasvoissa on tyypillisesti käytetty synteettisiä perusöljyjä: Näin saavutetaan laajempi käyttölämpötila sekä kylmissä että kuumissa olosuhteissa”, Nesteen voitelurasvoista vastaava tuotepäällikkö Ari Saastamoinen kertoo.

Nesteen voitelurasvoissa käytetään ensiluokkaisia perusöljyjä, jotka valitaan kunkin rasvan teknisten vaatimusten mukaan.

Voitelurasvoissa käytettävät saentimet vaikuttavat muun muassa rasvojen vedenkestoon ja mekaaniseen kestävyyyteen sekä käyttölämpötila-alueeseen.

“Öljy on se aine, joka käytännössä voitelee konetta, kun taas saentimia voidaan ajatella ikään kuin pesusienenä, joka luovuttaa voitelevaa ainetta koneistoon tarpeen mukaan.”

Lisäaineistuksella hienosäädetään voitelurasvan ominaisuuksia. Haastavimmissa voitelukohteissa lisäaineistuksen rooli korostuu.

“Lisäaineistus antaa voitelurasvoille viimeisen silauksen, jolla rasvoista saadaan täsmällisesti käyttökohteisiinsa sopivia. Hapettumisenestolisäaineet lisäävät rasvan käyttöikää, ja vastaavasti voideltavien kohteiden suojaa parannetaan erityisillä ruosteen- ja kulumisenestolisäaineilla. Yhdessä oikein valitun perusöljyn ja saentimen kanssa nämä pidentävät sekä rasvan että työkoneiden elinkaarta.”

“Parhaimmillaan voitelurasvat käyvät kohteeseensa kuin hanska käteen. Siksi oikean rasvan valintaan kannattaa käyttää hetki”, Saastamoinen korostaa.

Oikea rasva oikeaan kohteeseen

Yleisimmät maatalouskoneiden rasvauskohteet ovat joko liukulaakereita tai vierintälaakereita.

Tyypilliset liukulaakerikohteet ovat etukuormaajan aisastossa olevat laakeroinnit sekä metsä- ja kaivinkoneiden puomistojen laakeroinnit.

“Näissä tapauksissa suosittelen käyttöön Neste OH Grease 2:sta, paitsi jos olosuhteet ovat kovin talviset ja kylmät. Silloin järkivalinta on Neste OH Grease 0”, Lantmännenin Mikkola kertoo.

Kun työkone on pitkään tavallistakin kosteammissa oloissa, esimerkiksi ulkosäilytyksessä altistuneena vesisateelle ja lumelle, Mikkolan suosituksena on Neste Allrex EP WR 2.

“Tämä voitelurasva on hyvin yleiskäyttöinen. Kalsiumpohjainen rasva antaa hyvää lisäsuojaa vedeltä ja kosteudelta.”

Maatalouskoneisiin joissa on vierintälaakereita, kuten auran kiekkoleikkureita tai lautasmuokkainta, Mikkola suosittaa Neste MP Greasea.

“Tämän rasvan ominaisuudet riittävät mainiosti sellaisiin kohteisiin, joita rasvataan useasti ja runsaasti.”

Mikkola painottaa, että varsinkin maanmuokkauskoneissa ja muissa maanpinnan läheisyydessä toimivissa laitteissa kuluminen voi olla todella intensiivistä ja vahinko syntyä nopeasti, jos kunnollisesta voitelusta ei huolehdita.

“Näissä kohteissa rasvan suhteen ei kannata kursailla.”

Asiakkaiden haastavampiin ja hienosyisempiin voitelukohteisiin Mikkola ehdottaa Neste Superlix EP 2 -voitelurasvaa. Tällaisia kohteita ovat muun muassa nykyaikaiset traktorit, leikkuupuimurit ja paalaimet, joissa on esimerkiksi neulalaakeroituja nivelakseliristikoita.

“Superlix EP 2 pysyy voitelukohteessa hyvin ja kestää lämpötilanvaihteluita. Tällä rasvalla voi jopa hieman pidentää valmistajan suosittelemia voiteluvälejä.”

Superlix-tuoteperheestä löytyy myös erityisesti sähkömoottorien voiteluun kehitetty rasva. Voitelun kannalta sähkömoottorit ovat vaativa kohde. Sähkömoottoreiden korkeat pyörintänopeudet edellyttävät voitelurasvoilta poikkeuksellisen matalaa viskositeettia ja hyvää mekaanista kestävyyttä.

“Neste Superlix EM:llä voidaan suojata myös pumppuja ja generaattoreita. Maataloudessa tämän rasvan käyttökohteena ovat esimerkiksi viljankuivaamoiden sähkömoottorit ja puhaltimet. Näitä laitteita voidellaan harvoin mutta sitäkin tarpeellisemmin.”

Ankarimpaan prässiin joutuviin kohteisiin käyvät molybdeenisulfidirasvat. Kansankielisemmin molyrasvoina tunnetut voitelurasvat sopivat raskaaseen kuormitukseen joutuviin ja hitaasti liikkuviin kohteisiin.

“Molyrasvoista Neste Allrex EP M3 on erityisen toimiva, kun kohteeseen kohdistuu värähtelevää ja iskevää kuormaa. Näissä olosuhteissa muunlainen rasva tyypillisesti työntyy tai valuu pois kohteesta. Molybdeenisulfidi muodostaa suojaavan kalvon, joka jää metallipinnoille jäljelle vaikka rasva kohteesta vähenisikin.”

Voitelurasvaa laitettaessa on hyvä muistaa, että rasvoja ei kannata sekoittaa keskenään. Näin voi kuitenkin käydä tahattomastikin, jos rasvaprässiin on jäänyt tähteitä aiemmin käytetystä rasvasta.

“Rasvaprässi kannattaa ehdottomasti hankkia jokaiselle rasvatyypille erikseen. Prässit ovat maksimissaan muutaman kymmenen euron hintaisia”, Mikkola muistuttaa.

 

Teksti: Vesa Brandt