Onnistunut rehunsäilöntä pienentää maidontuotannon hiilijalanjälkeä

Rehunsäilöntä kannattaa tehdä hyvin myös ympäristösyistä. Lisääntynyt maitotuotos ja rehuhävikin minimointi yhdessä pienentävän maidontuotannon hiilijalanjälkeä peräti 7 %. Jos maidontuotannon hiilijalanjälki olisi saappaannumero, niin muutos olisi sama kuin 46-koon saappaan vaihtaminen 43-kokoiseen.

Lisääntynyt tuotos pienentää hiilijalanjälkeä tuotettua maitolitraa kohden

Karkearehun osuus maidontuotannon hiilijalanjäljestä on noin 27 %. Karkearehun hiilijalanjäljestä noin 4 % tulee AIV-säilöntäaineesta. Maidon hiilijalanjäljestä AIV:n osuus on näin ollen 1,1 %. Maitotuotoksen parantuminen 0,35 kg/lehmä päivässä riittää kattamaan tuon kokonaan. Rajoittuneesti käynyt säilörehu voi parantaa päiväkohtaista energiakorjattua maitotuotosta jopa kaksi kiloa verrattuna epäonnistuneeseen rehuun.

Hävikkien ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää

Hiilijalanjäljen kannalta merkittävimmät vaikutukset saadaan, kun pystytään estämään hävikkiä. Esimerkiksi säilörehurehun lämpenemisessä menetetään 16-20 % rehun sulavista ravintoaineista sokereiden ja maitohapon hävitessä kokonaan. Tappion korvaamiseksi säilörehua tarvittaisiin 19 % enemmän.

AIV on vain pieni siivu maidontuotannon hiilijalanjäljestä, mutta saat sillä paljon hyvää aikaiseksi!

Lue koko artikkeli: aiv.fi/hiilijalanjalki

 

Teksti ja kuva: Arja Seppälä, Eastman