Hyvien paalien tuottamiselle välttämättömät niitto- ja korjuumenetelmät

Niitto ja sadon jättäminen pellolle levälleen tai heinän välitön haravointi karholle. Ensin mainittu menetelmä on yleisempi, vaikka niitto ja sen jälkeinen karhojen tekeminen onkin houkuttelevampaa heinän koostumuksessa ja ilmaston vaikutuksissa tapahtuvien muutosten vuoksi. Se, kumpaa kahdesta niittomenetelmästä käytetään, ei ole niin tärkeää, kunhan noudatetaan oikeita ohjeita hyvän paalin tuottamiseksi.

Nyrkkisääntö optimaaliselle niittohetkelle on juuri ennen sadon kukintaa[1]. Tuolloin heinän raakakuitupitoisuus on 22–25 % kuiva-ainekiloa kohti. Tämä prosenttiosuus voi nousta 3–8 grammaa päivässä tärkeimmässä kasvuvaiheessa. Suuremmalla kuitupitoisuudella orgaanisen aineen sulavuus heikkenee, jolloin FUM on pienempi[2]. Heinä on kypsä korjattavaksi, kun sekä maaperä että itse kasvi ovat riittävän kuivia. Sateella tai heinän ollessa vielä raskaan kasteen peitossa niittoa on parasta lykätä tuonnemmaksi. Jos heinä korjataan liian märkänä, säilörehun säilyvyys ja maistuvuus karjalle heikkenevät. Hyvän säilyvyyden ja laadun kannalta optimaalinen kuiva-ainepitoisuus on 35–45 %[3].

Niitto korkeammalta vähentää epäpuhtauksia paalissa

Heinän parhaan mahdollisen uudelleenkasvun takaamiseksi sängen tulisi olla  niiton jälkeen noin kahdeksan senttimetriä. Jos heinässä on paljon epäsäännöllisiä läiskiä, sänkikorkeuden pitäminen yhdeksässä senttimetrissä antaa optimaalisen tuloksen. Liian lyhyeksi niittämistä ei suositella, koska se lisää epäpuhtauksien riskiä paaleissa. Suuri määrä likaa ja epäpuhtauksia aiheuttaa myös hidasta pH:n laskua paalissa säilönnän aikana. Lisäksi korkea raakatuhkapitoisuus edistää voihapon kehittymistä, mikä heikentää rehun arvoa. 

Säädä koneet hyvälle karholle

Korjuukoneiden – pöyhimen, karhottimen ja niittokoneen – työkorkeuden säätö onnistuu parhaiten tasaisella alustalla[4]. Tasainen kova piha on siihen ihanteellinen paikka. Näin voit nopeasti tarkistaa pöyhimen ja karhottimen piikkien kunnon ja oikean työkorkeuden. Tarkista niittokoneissa maapaine, nostolaite ja leikkuuterät. Säädä kone, aja pellolle ja tarkista säädöt uudelleen kriittisesti.

Paalaimen suorituskyvyn maksimointi

Paalaimen suorituskyvyn maksimoinnissa tulee kiinnittää huomiota karhon muotoon ja leveyteen. Karhon oikea muoto on suorakaide[5]. Muista, että karhon keskikohta ei saa olla paljon sivuja korkeampi. Tämä muoto varmistaa, että paalikammio täyttyy paremmin myös kulmissa. Kun paalikammio on mahdollisimman täysi, suurin osa ilmataskuista poistuu paaleista, mikä parantaa säilyvyyttä. Lisäetuna on koko paalin levyinen tasalaatuinen sullonta, mikä takaa maksimaalisen kapasiteetin.

Oikea karhonleveys paalattavalle sadolle on noin 150 cm. Paalaimen noukkimen leveydestä ja pelto-olosuhteista – esim. paalaus rinteessä – riippuen joskus voi olla tarpeen tehdä kapeampi karho, jotta paalinmuodostus olisi optimaalinen.

 

[1] Vakblad Elite, huhtikuu 2020, ‘10 tips voor goed kuilgras’ (‘10 ohjetta hyvälle säilörehulle’)

[2] Koeien & Kansen rapport 25 ‘Bemesting en kwaliteit graskuil’ p. 12 (‘Lannoitus ja hyvä aumasäilörehu’)

[3] Koeien & Kansen rapport 25 ‘Bemesting en kwaliteit graskuil’ p. 17 (‘Lannoitus ja hyvä aumasäilörehu’)

[4] Verantwoorde Veehouderij, https://verantwoordeveehouderij.nl/show/Controleer-nu-uw-machines.htm

(‘Tarkista koneesi’)

[5] Veehouderij Techniek, March 2019, ‘Cirkelhark afstellen; schoon harken in mooi zwad’ (‘Karhottimen roottoreiden säätäminen; puhdasmuotoinen karho’)

 

Tutustu myös näihin artikkeleihin