Miilunpolttajien yhden reseptin taktiikka toimi

Lantmännen Agro ja Käytännön Maamies järjestivät KM Satokisan 2021 Lantmännen Agro koetilan koeruuduilla Hauholla.

Miilunpolttajiin kuuluvat Tervahauta Oy:n myyjät Jari Koivumäki, Juha Mäenpää, Sami Pentinmäki ja Pasi Mutikainen. Kuvassa Jari Koivumäki ja Elina Seppä Yaralta.

Yhteensä 12 joukkuetta pääsivät suunnittelemaan kevätvehnän kolmikerranteiselle ruutukokeelle oman reseptinsä, jolla kisailtiin sekä sadon määrällä että taloudellisella kannattavuudella. Miilunpolttajat on Lantmännen Agro -kauppiaiden kokoama joukkue, ja se pärjäsi erityisen hyvin talouskisassa nousten kolmannelle sijalle.

Yhden reseptin taktiikka

Tämänvuotisessa kisassa mukana oli vain viljanviljelyn huippuosaajia ja siten tuloksissa ei odotetustikaan ollut suurta vaihtelua. Miilunpolttajien strategiana oli, että toimenpiteet ja tuotantopanokset valitaan käytännön viljelyn näkökulmasta ja sen mukaan, miten maatalouskaupan arjessakin viljelijää voidaan palvella. Tästä syystä joukkue ei päivittänyt viljelysuunnitelmia kasvukauden kuluessa, vaan se noudatti keväällä lukkoon lyömäänsä suunnitelmaa. Joukkueen kapteeni Jari Koivumäki perusteli päätöstä sillä, ettei asiakastilojenkaan peltolohkoilla käydä viikoittain antamassa kasvukauden aikana uusia, muuttuneeseen kasvukauteen räätälöityjä suosituksia.

Tuotantopanokset ostetaan yleensä hyvissä ajoin ennakkoon, ja harvalla maatilalla voidaan ostaa samalle kaudelle tuotteita useampaan kertaan, vaikka tarvetta viljelysuunnitelman päivittämiseen olosuhteiden takia olisikin. Tämän lisäksi maatilojen isommilla lohkoilla ei todellisuudessa olisi mahdollisuuksia huomioida kasvuston tarpeita samalla tapaa kuin pienissä koeruuduissa olisi ollut.  Huolimatta ennätyskuumasta ja kuivasta kesästä, keväällä laadittuun reseptiin sopiikin olla tyytyväinen – sillä saatiin talouskisasta pronssia!

Puinnista jälkipuintiin

Kaikkiaan Jari Koivumäki on tyytyväinen sekä itse kisaan että joukkueensa menestykseen.

    - On hienoa nähdä, että niitä samoja ohjeita noudattamalla mitä viljelijöillekin annamme, voi todeta pärjäävänsä hyvin myös ruutukisassa”, Jari totesi.

Yhden asian Koivumäki olisi tehnyt toisin, jos kuluneen kesän kuivuudesta olisi tiennyt jo viljelysuunnitelmaa laadittaessa. Kasvusto olisi hyötynyt poikkeuksellisen kuivana kesänä korkeammasta kalium tasosta. Toisaalta fosforin rajoittaessa lannoitusmääriä, olisi korkeamman kaliumin lannoitusmäärät vaatineet eri lannoitelaatujen sekoitusta ja voidaankin kysyäkuinka monella tilalla oltaisiin valmiita tilatasolla sekoittelemaan eri lannoitelaatuja keskenään.

Ruutukisa-konseptista hyötyy koko Suomen maatalous

Kysyttäessä Jari Koivumäeltä mikä kisaan osallistumisen suurin anti hänelle ja hänen joukkueelleen oli, tulee vastaus sen pidempään miettimättä:

    - Jos jokainen kisaan osallistunut joukkue omalla esimerkillään saa 10-15 maatilaa innostettua uudistamaan viljelykäytänteitään, on kokonaisvaikutus koko Suomen maataloudelle positiivinen. Tässä kisassa tuli hyvin esiin se, että isoillakaan typenlannoitemäärillä ei tehdä tulosta, ellei kokonaisuus ole kunnossa.

Molemmat joukkueet luottivat tautien torjunnassa Kinto Plus -peittaukseen sekä Priaxor Powerpackiin ja korrensäädössä Medax Maxiin. Hivenlannoituksesta joukkueet huolehtivat useilla hivenlehtilannoitevalmisteilla, mm. YaraVita Mancozinilla

Onnittelut kisan voittajille

Lantmännen Agro kiittää kaikkia kisaan osallistuneita ja sen mahdollistaneita osapuolia. Onnittelemme ratkaisevassa talouskisassa voittanutta Helsingin Yliopiston joukkuetta erinomaisesta suorituksesta!

HY-Opiskelijoiden joukkueessa kisanneelle Antti Alangolle Hauhon koeruudut ovatkin jo entuudestaan tuttuja, sillä hän on ollut Lantmännen Agron koetilalla kesätöissä. Koetilan vakituinen henkilökunta kiittelee Antin olleen oma-aloitteinen tekijä, joka osaa tehdä ja ajatella itsenäisesti. Antti puolestaan itse koki kesätyön mieluisana ja hyödyllisenä. Oppia kertyi erityisesti kasvinviljelyn perusasioista, kuten rikkakasvintorjunnasta ja erilaisista viljelytekniikoista ja saamasta opistaan hän uskoo hyötyvänsä vielä pitkään.

Toki Antin tausta ja koulutuskin ovat tuoneet vahvan pohjan kasvifysiologian tuntemiseen, onhan hän maatilalta kotoisin ja opiskelee alaa Viikissä.

    - Oli kiva lähteä kisaan mukaan, kun opiskelijana ei tarvinnut ottaa menestyksestä sen suurempia paineita. Valittu viljelystrategia muotoutui aika nopeaan ja viljelysuunnitelmaa päivitettiin sekä Ruutukisan some-kanavan että WhatsApp-ryhmässä julkaistujen tietojen ja kuvien perusteella. Siten kisaan osallistuminen ei työllistänyt kovinkaan paljoa. Oman joukkueensa menestyksestä olen iloinen ja voisin hyvinkin lähteä kisaan uudelleen, toteaa Antti.