Kahukärpäset tykkäävät laiskuudesta

08.06.2020 | Heikki Alastalo | Viljelyohjelma, Ruis

Heikki Alastalo

Heikki Alastalo Myyntipäällikkö, Lantmännen Agro koetila heikki.alastalo@lantmannen.com

Maatalousekonomian maisteri ja kasvinviljelytilan viljelijä Varisinais-Suomesta. Lantmännen Agrossa toimin siemenyksikön myyntipäällikkönä ja käytännön viljelykokemuksia kertyy omalta maatilalta Paimiosta. Kirjoituksissani pyrin yhdistämään viljelykokemukseni ja toimenpiteet kannattavaan ja tehokkaseen kasvinviljelyyn.

Omalla tilallani on kasvussa tällä hetkellä KWS Serafino hybridiruis. Sitä tuli kylvettyä viime elokuussa reilu 20 hehtaaria. Kaikin puolin kasvustot näyttävät tällä hetkellä todella hyviltä yhtä ruiskun leveyttä lukuun ottamatta.

Minulla nimittäin iski laiskuus, kun syyskuun alussa ruiskuttelin kahukärpäsiä oraalla olevasta kasvustosta. Lohko on suuruudeltaan 10,5 hehtaaria ja minulla on sen verran pieni ruisku, että kerralla saan ruiskutettua 5 hehtaaria. Luonnollisesti kaksi tankillista ei koko lohkolle riittänyt ja kun lohko sijaitsee 5 km päässä talouskeskuksesta, en jaksanut lähteä puolen hehtaarin takia enää takaisin pellolle. Tässä kohtaa voin todeta, että jatkossa jaksan! Jo syksyllä näki, millaista tuhoa kahukärpäset tekivät ruiskuttamattomalle alueelle ja miten hyvin ruiskutettu ala kasvoi ja valmisti itseään talven varalle. Oli siis selvää, että keväällä tulee olemaan hienon näköinen Kestac-tuholaisaineen koeruutu nähtävissä minun pelloillani, ja vielä valtatien vieressä. Isäni, joka tuntee paremmin naapurikunnan viljelijät, onkin saanut läpi kevään kertoa miksi lohkolla on lähes tyhjä kohta.

Näin jälkikäteen kun pohdin tuholaisaineen pientä kustannusta ja millainen sen hyöty oli viime syksynä, en tule enää jatkossa priorisoimaan vapaa-aikaani tuholaistorjunnan sijaan. Viime syksynä kahukärpäsiä esiintyi normaalia enemmän, mutta suosittelen tekemään ruiskutuksen syysrukiille aina kun sitä omilla pelloilla on kasvamassa. Aikaisen kylvöajankohdan vuoksi syysruis on syysvehnää alttiimpi tuholaisten aiheuttamille tuhoille. Ruiskutus tulisi tehdä hyvin aikaisessa vaiheessa (1-4-lehtivaiheessa) ja erityisesti silloin kun lämpötilat ovat yli 10 astetta. Rukiin kasvaessa tarpeeksi suureksi ei kahukärpänen pääse enää munimaan viljan tyveen.