Biostimulantit

Biostimulantit – uusia työkaluja viljelykasvien stressin lievittämiseen

Lantmännen Agron valikoimaan kuuluvat biostimulanttivalmisteet YaraVita BioNUE sekä Kelpak. Biostimulantit ovat kasvien kasvuun ja elinvoimaan vaikuttavia ainesosia, joista saadaan hyötyä eniten tilanteissa, joissa kasvustoa vaivaa olosuhteista johtuva stressi. Tuotteiden avulla on mahdollista edesauttaa juuriston kasvua, siitepölyn muodostumista ja kukintaa tai antaa kasvien käyttöön kasvien aineenvaihdunnassa tarvittavia luonnollisia ainesosia olosuhteissa joissa kasvi itse ei pysty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Tilanteissa joissa kasvustoa vaivaa esimerkiksi kuivuus, kuumuus tai liiallinen märkyys, eikä heikon kasvun syynä ole ravinnepuute tai kasvitauti, on biostimulanteista on hyötyä. Biostimulantit on valmistettu korkealaatuisista ainesosista ja ne sisältävät kasvien kasvua ohjaavia luonnollisia kasvihormoneja sekä niiden kaltaisia yhdisteitä ja / tai kasvien aineenvaihdunnassaan tarvitsemia luonnollisia ainesosia kuten valkuaisen muodostumiseen tarvittavia aminohappoja tai kasvien rakenteellisten osien raaka-aineena toimivia hiilihydraatteja. Lisäksi juuriston kasvua edistämällä saadaan viljelykasvin veden- sekä annettujen ravinteiden käytön hyötysuhdetta parannettua.

Biostimulanttien käytöstä on pitkäaikaisia hyviä kokemuksia erikoiskasvien viljelyssä ja nyt biostimulantteja ovat saatavilla peltoviljelykasveille järkevinä tuotteina. Valikoimamme biostimulanttien tankkiseosmahdollisuudet kasvinsuojeluaineiden ja lehtilannoitteiden kanssa ovat erinomaiset ja käyttömäärät peltoviljelykasveille sopivat.

Lantmännen Agrolla on tarjolla markkinoiden kattavin valikoima tuotteita eri tarpeisiin

  • KELPAK on ainutlaatuisella kylmäekstraktiomenetelmällä valmistettu Ecklonia maxima merilevästä valmistettu leväpohjainen runsaasti sytokiniiniä ja auksiiinia sisältävä biostimulantti.
  • YaraVITA Bionue on leonardiitti -mineraalista uuttomenetelmällä valmistettu humus- ja fulvohappovalmiste. Molempia tuotteita on mahdollista käyttää myös luomuviljelyssä

Parasta hyötyä biostimulanteista saadaan usein varhaisissa käsittelyissä, joissa viljelykasvin juuristo ei ole vielä täysin kehittynyt, mutta täydentävät käsittelyt myöhemmässä vaiheessa ovat mahdollisia, mikäli stressaavat olosuhteet jatkuvat pidempään.