Lehmien kivennäistasapaino kuntoon

Kivennäisten riittävä saanti heijastuu moniin elimistön toimintoihin, ja sitä kautta lehmän tuotokseen, terveyteen sekä hedelmällisyyteen. Karkearehuista otettu kivennäisanalyysi mahdollistaa perusrehujen parhaan kivennäistäydennyksen. 

Kivennäisten tarve vaihtelee muun muassa lehmien tuotosvaiheen, tuotostason ja tiineyden mukaan. Kivennäisten puutostilat kehittyvät pidemmällä aikavälillä ja puutteellinen saanti sekä imeytymishäiriöt voivat näkyä muun muassa piilevinä halvauksina, jälkeisten jäämisenä, heikentyneenä vastustuskykynä sekä hedelmällisyyshäiriöinä. Sairauksien esiintyminen on usein jäävuorenhuippu. Ensin sairastuvat ne, joilla tarve on suurempi. 

Ruokinnan tasapaino on tärkeää

Kivennäisruokinnan tasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota. Yliruokkiminen voi aiheuttaa puutostilojen kaltaisia oireita sekä johtaa ympäristön turhaan kuormittumiseen. Yliruokinnasta ei ole enää hyötyä, kun vastustuskyvyn ja entsyymitoiminnan kannalta optimaalinen tilanne on saavutettu. 

Kivennäisten ja hivenaineiden epätasainen saanti suhteessa toisiinsa voi johtaa imeytymishäiriöihin sekä kivennäisaineen hyväksikäytön heikkenemiseen. Esimerkiksi nurmisäilörehuissa on usein matala magnesiumpitoisuus ja korkeahko kaliumpitoisuus. Kalium heikentää magnesiumin imeytymistä, jolloin riski poikimahalvaukseen kasvaa. 

Kalsiumia tarvitaan moniin elimistön toimintoihin, mutta liikasaanti voi heikentää kuparin, sinkin, mangaanin ja jodin imeytymistä. Liiallinen rauta tyypillisesti heikentää magnesiumin ja kalsiumin imeytymistä. Magnesium imeytyy pötsistä yhdessä kalsiumin ja natriumin kanssa, jolloin natriumin puute voi johtaa myös magnesiumin imeytymishäiriöön. 

Sinkin ylisaanti heikentää muun muassa fosforin, molybdeenin, raudan, kuparin ja koboltin aineenvaihduntaa. Tämän takia on tärkeää, että lehmä saa kivennäisrehua, jossa kivennäiset ja hivenaineet ovat oikeissa suhteissa toisiinsa nähden. Vitamiinit vaikuttavat myös hivenaineiden tarpeeseen, esimerkiksi E-vitamiini kulkee käsikädessä seleenin kanssa.

Hivenaineiden imeytymistä voidaan tehostaa 

Hyvällä vastustuskyvyllä tarkoitetaan sitä, että elimistön puolustajasolut tunnistavat taudinaiheuttajat ja tuhoavat ne. Hivenaineiden saannilla voidaan vaikuttaa elimistön puolustajasolujen toimintaan. Optimoidulla hivenaineruokinnalla varmistetaan hyvä vastustuskyky, kun taas liian matalilla elimistön hivenainetasoilla sekä yliannostuksella on negatiivinen vaikutus valkosolujen toimintaan. 

Seleenin määrä elimistössä määrittää kuinka paljon neutrofiilejä siirtyy tulehduspaikalle, kun taas kupari vaikuttaa siihen kuinka paljon taudinaiheuttajia saadaan kukistettua. Valitsemalla orgaanisia hivenaineita sisältävä kivennäinen voidaan imeytymistä tehostaa. Orgaaniset hivenaineet vaikuttavat positiivisesti myös sorkkien sarveisaineen kasvuun. 

Melli-kivennäisillä turvataan optimaalinen tasapaino

Me Lantmännen Agrolla seuraamme uusimpia tutkimustuloksia ja optimoimme kivennäisrehujamme tutkittuun tietoon perustuen. Tasapainoinen kivennäisruokinta voidaan varmistaa terveyttä, tuotosta ja hedelmällisyyttä tukevilla Melli -kivennäisillä.

Kiima Melli TMR on lypsykauden kalsium- ja magnesiumpitoinen kivennäinen, jonka etuna on osittain orgaanisessa muodossa olevat hivenaineet, joilla vaikutetaan positiivisesti hedelmällisyyteen ja tuetaan vastustuskykyä. Kiima Melli TMR sisältää myös runsaasti E-vitamiinia, jonka on todettu parantavan lehmän vastustuskykyä sekä biotiinia tukemaan sorkkaterveyttä.

Teksti: Henna Julkunen

Lue artikkeli:  Vältä kalsiumaineenvaihdunnan karikot siirtymäkaudella