Edistykselliset ja luotettavat kotimaiset SäilöX-säilöntäaineet

SäilöX-tuotteilla voi säilöä kaikenlaiset rehut erittäin märästä todella kuivaan helposti ja turvallisesti. Lopputuloksena laadukasta ja maittavaa rehua.

SäilöX-tuotteiden kehityksen ensiaskel syntyi sattumalta, mutta niiden jatkokehityksen taustalla on vuosikymmenten vankka biotekninen osaaminen. Lopputulos on suorastaan hämmästyttävä – hajuttomat ja haihtumattomat suolaliuokset, jotka toimivat sääolosuhteista riippumatta tuottaen erinomaisesti säilynyttä ja eläimille maittavaa rehua. Käyttäjä- ja koneystävällisesti, ilman jälkilämpeämistä.

SäilöXien säilöntäteho on mikrobiologinen tosiasia

Säilöx-tuotteet valmistetaan Finlactic Oy:ssä Kokemäellä Aalto yliopiston biotuotetekniikan emeritusprofessori Jaakko Laineen kehittämillä resepteillä. Itse tuotanto on yllättävän yksinkertainen prosessi ja tuotteiden edistyksellisyyden salaisuus onkin siinä, mitä raaka-aineita niissä käytetään.
- On mikrobiologinen tosiasia, että useaa säilöntäainekomponenttia käytettäessä saadaan haluttu säilöntäteho paljon pienemmillä pitoisuuksilla kuin yhtä tuotetta käytettäessä, Jaakko selittää.

Kaikki neljä SäilöX-tuoteperheen säilöntäainetta (SäilöX, SäilöX Plus, SäilöX Super ja SäilöX Elite) estävät märässä rehussa riskinä olevan voihappokäymisen niiden sisältämän natriumnitriitin ansiosta. Muut peruskomponentit – natriumbentsoaatti, natriumpropionaatti ja kaliumsorbaatti puolestaan ehkäisevät tehokkaasti jälkilämpeämistä.

Laaja raaka-ainepohja pystyy tehokkaasti torjumaan myös muut yleiset haittamikrobit, mikä tuo selkeää kilpailuetua SäilöX-tuotteille. Ne muun muassa nujertavat rehuun mahdollisesti päässeet E. colit, enterobakteerit, salmonellat, staphylococcus aureuksen ja listerian, minkä ansiosta rehun hygieeninen laatu paranee ja rehuvälitteiset eläinterveysriskit pienenevät merkittävästi.

Lisäksi tuotteiden monipuolisuus tuo mukanaan laajan käyttöalueen ja SäilöX-tuotteilla voi säilöä kaikenlaiset rehut erittäin märästä todella kuivaan, peräti 15–50 % kuiva-ainevaihteluvälillä.

SäilöX-tuotteet sekoitetaan Kokemäellä 4-kuutioisessa ruostumattomasta teräksestä valmistetussa säiliössä Jaakko Laineen suunnittelemilla reseptillä. Yhden erän sekoittamiseen kuluu tunnista kahdeksaan tuntia aikaa.

Luotettavaa tehoa täysin turvallisesti

Pitkän työhistoriansa aikana muun muassa Kemiran ja Cultorin tutkimusjohtajana sekä Aalto yliopistossa työskennellyt Laine on perehtynyt biotekniikkaan, rehuentsyymeihin sekä maitohappobakteerien toimintaan jo kauan ennen kuin alkoi kehittää kemiallisia säilöntäaineita SäilöX-tuotemerkillä.

Alun perin hän tutustui ulkomaiseen kemialliseen säilöntäaineeseen sattumalta ja todettuaan tuotteen mielenkiintoiseksi, mutta ylihinnoitelluksi, alkoi hän miettiä miten samanlaisen tuotteen valmistaminen Suomessa olisi mahdollista.

Alkuperäisessä ulkomaisessa valmisteessa ollut karsinogeeninen heksamiini korvattiin natriumpropionaatilla ja näin syntyi ensimmäinen kauppatuote SäilöX. Loput tuoteperheestä ovatkin sitten jo täysin Laineen käsialaa ja erityisesti SäilöX Elite ja SäilöX Super vievätkin kemiallisen rehunsäilönnän aivan uudelle tasolle. Aiemmin haastatellut jalasjärveläinen rehu-urakoitsija Tuomas Mäntykoski ja haapajärveläinen Koposwarmin maitotilan isäntä kiittelevät SäilöX Elitellä säilötyn rehun erinomaista laatua ja maittavuutta. Lue aiemmin julkaistut jutut linkeistä.

SäilöX Elitessä on peruskomponenttien lisäksi natriumformiaattia, mikä tehostaa entisestään säilöntävaikutusta ja antimikrobivaikutukseltaan Elite onkin nimensä mukaisesti säilönnän eliittisarjaa. SäilöX Superiin on puolestaan tuotu vieläkin yksi ainesosa lisää – ammoniumpropionaatin mukanaan tuomasta lisätehosta on erityistä hyötyä silloin, kun rehun joukkoon korjuun yhteydessä on päässyt esimerkiksi lietelantaa sisältävää maa-ainesta.

Toimintavalmiiden SäilöX-liuosten käyttö on todella helppoa

Kaikkia SäilöX-liuoksia toimitetaan tilalle 1000 litran IBC-konteissa ja ne voidaan huoletta varastoida ulos, sillä suolaliuos ei hevillä jäädy eikä sille jäätyessäänkään tapahdu mitään. Varastoitaessa liuoksen väri tosin hiljalleen muuttuu, mutta se ei vaikuta niiden käytettävyyteen tai säilöntätehoon mitenkään. Kysyttäessä liuosten käyttöajasta Laine toteaa naurahtaen:
- Kyllä ne säilyttävät tehonsa jopa vuosikymmeniä, hyvinkin yhden farmarin koko työuran verran.

Varastoinnin yhteydessä tapahtuva värimuutos on SäilöX-liuoksilla tyypillinen ominaisuus eikä vaikuta tuotteen käytettävyyteen. Kuvassa olevista konteista voi huomata värin tummenevan vasemmalta oikealle päin selvästi.

Niitä myös käytetään hyvin samalla tavoin kuin happoja eikä käyttömäärissäkään ole suurta eroa. Sen sijaan työskentely on helpompaa, koska mitään erityisiä suojavarusteita ei tarvita.
- Jos SäilöX-liuosta onnistuu saamaan päälleen, niin ei siinä tarvitse terveyskeskuksiin lähteä. Korkeintaan iho vähän ärsyyntyy, jos ei ennätä käydä vaihtamassa kuivia vaatteita päälle, kuvailee Jaakko SäilöXien käyttäjäturvallisuutta.

Jokainen, joka on joutunut tekemään paalain- tai ajosilppuri/noukinvaunuremonttia kesken rehunteon voi itse ajatella kuinka paljon mukavampaa se olisi voinut olla ilman, että happo kirveltää silmissä ja keuhkoissa.

Biologisiin säilöntäaineisiin verrattuna SäilöX-tuotteissa on laajan tehonsa lisäksi se suuri hyöty, että niitä ei tarvitse sekoitella eikä pidemmät seisakitkaan aiheuta aineiden haaskaantumista.

Jos samalla kalustolla tehdään rehua myös muilla säilöntäaineilla, on tärkeää muistaa, että SäilöX-liuoksen ja happosäilöntäaineen välillä hapotin on huuhdeltava vedellä ettei laitteistoon synny sakkaa. Asiasta on kontissa myös keltainen huomiokyltti.

Asiakkailta saadun palautteen mukaan SäilöX-kontteja saa tarvittaessa todella nopeasti lisää, jos käyttökaudella näyttää aineet käyvän vähiin. Hyvänä on pidetty myös sitä, ettei tuottajan tarvitse itse miettiä konttien kuntoa vaan vanhat kontit viedään uusien tuonnin yhteydessä Finlactic Oy:n toimesta pois. Näin säilöntäliuokset ovat aina asianmukaisissa astioissa automaattisesti.

Lopputuloksena erittäin maittavaa rehua

Säilöx-tuotteet sisältävät erilaisia suoloja ja erityisesti natriumin tiedetään lisäävän rehun maittavuutta naudoille. Lisäksi SäilöX-tuotteilla säilötyn rehun pH säilyy useimmiten hieman korkeampana, mikä osaltaan voi myös selittää lukuisilta ainetta käyttäviltä tiloilta tullutta palautetta karkearehun lisääntyneestä syönnistä. Sekä happosäilönnästä että biologisesta säilönnästä SäilöX-säilöntään siirtyneiltä tiloilta on kerrottu rehun olevan maittavampaa. Suurin osa haastatelluista tiloista oli todennut myös entistä suuremman eron aikaisempaan siirryttyään käyttämään SäilöX Eliteä tai Superia.

Nautojen haju- ja makuaisti on tunnetusti erittäin herkkä. Siten SäilöX-liuosten hajuttomuuden ja erinomaisen rehun säilönnällisen laadun voidaan olettaa selittävän parempaa maittavuutta. Erityisesti aperuokinnassa korostuu aerobinen stabiilius mikä SäilöXeillä säilötyissä rehuissa on niiden sisältämien jälkilämpeämistä ehkäisevien tehoaineiden ansiosta erinomainen.

SäilöX-tuotteita on helppo valmistaa, käsitellä ja käyttää

Säilöx-rehunsäilöntäaineita käytetään samalla tavoin kuin perinteistä happoa. Käyttömääräsuositus on viisi litraan rehutonnia kohden ja käyttövalmis liuos säilyy sellaisenaan ulkonakin varastoituna jopa vuosien ajan.

SäilöXin toiminta ei kuitenkaan perustu hapon tavoin pH:n alentamiseen vaan siihen, että sen sisältämät yhdisteet estävät tehokkaasti haittamikrobien lisääntymisen rehussa ja siten ohjaavat käymisprosessia turvallisesti haluttuun suuntaan. SäilöXeissä käytetyt aineet eivät ole syövyttäviä ja siksi SäilöXien käsittely on helppoa aina valmistuksesta käyttöön asti.

Valmistusta alihankintana tekevä Lasse Koivisto täyttää juuri valmistunutta erää kontteihin. Erityisiä suojavarusteita ei työskennellessä tarvita.

SäilöX Top viimeistelee pintarehun

Käytettäessä tavallista SäilöX-säilöntäainetta, voidaan joko viimeisiin kuormiin tai kastelukannusta kaatamalla lisätä siilon pintaosaan SäilöX Top -tuotetta. Sen sisältämä korkea pitoisuus natriumbentsoaattia ja kaliumsorbaattia varmistavat siilon pintaa silloinkin, jos tiivistämisessä on haasteita. SäilöX Elitessä ja Superissa on tehoaineita riittävästi jo itsessään estämään homeiden ja sienien lisääntymiselle herkän pintakerroksen säilyvyyden eikä erillisestä pintakäsittelystä ole vastaavaa hyötyä.

Kiinnostuitko käyttäjäystävällisistä ja toimintavarmoista SäilöX-säilöntäratkaisuista?

Mikäli kiinnostumisesi heräsi kemiallisen säilönnän mahdollisuudesta omalla tilallasi ja haluat kuulla SäilöX-tuotteista lisää – ota yhteyttä omaan Lantmännen Agro yhteyshenkilöösi. VINKKI: Voit myös halutessasi kokeilla aluksi SäilöXiä pienempään aumaan ja todeta itse miten hyvää rehua SäilöX-säilöntäaineilla saa. Ja kuinka hyvin se eläimille maittaa!

Teksti ja kuvat: Kirsi Kause