Urakoitsija luottaa SäilöX-rehunsäilöntäaineisiin

Ajosilppurilla karjatiloille rehua urakoivalle Tuomas Mäntykoskelle hyvä rehulaatu ja koneystävällisyys ovat säilöntäaineessa tärkeimmät kriteerit.

Jalasjärveläinen Mty Mäntykoski on siirtynyt kokonaan käyttämään kokemäkeläisen Finlacticin valmistamia kemiallisia SäilöX-säilöntäaineita niiden hyvän säilöntätehon ja jälkilämpenemisen ehkäisykyvyn takia. 

Hyvä jälkilämpenemisen teho ratkaisi

Mäntykoskilla on yhden robotin pihattonavetta ja kaikki rehu tehdään siiloihin. Eläinmäärään suhteutettuna siilot ovat hieman liian leveät, joten rehurintamuksen hidas eteneminen oli erityisesti lämpimään vuodenaikaan aiemmin ongelmana.
-    Ei se rehu happoa käytettäessäkään siilossa lämmennyt, ongelmana oli erityisesti appeen lämpeäminen, johon lähdettiin hakemaan ratkaisua, kuvailee Tuomas lähtötilannetta.

Eri vaihtoehtoja vertailtaessa Tuomas kiinnostui erityisesti SäilöX-Elitestä, jossa on korkeat pitoisuudet hiivojen ja homeiden lisääntymistä ehkäiseviä säilöntäsuoloja: natriumbentsoaattia, natriumpropionaattia, kaliumsorbaattia ja natriumformiaattia. 

Mty Mäntykoski on siirtynyt käyttämään kokonaan pelkästään SäilöX-tuotteita oman karjansa rehun säilönnässä jo kolmatta vuotta peräkkäin. 

-    Olen ollut aiemmin vannoutunut hapon puolestapuhuja. Koskaan ei nähtävästi kannata sanoa ei koskaan, sillä SäilöX-Elite toimi heti ensimmäisestä kerrasta lähtien, Tuomas kertoo hymyillen.

Erittäin maittavaa rehua

Tuomas on pyörittänyt Mty Mäntykosken tilaa yhdessä isänsä Ossin kanssa vuodesta 2008. Lypsyrobotti asennettiin vanhan, vuonna 1998 rakennetun pihattonavetan kokoomatilaan ja alussa vähän mietitytti miten eläinliikenne lähtee vanhojen mitoitusten mukaisessa navetassa vapaassa kierrossa toimimaan. Huoli osoittautui aiheettomasti ja lypsykäyntejä on keskimäärin 3 päivässä ja ohikulkujakin lehmää kohti 1,5 päivämaitojen ollessa 35 kilon tuntumassa.

Rehunlaadulla on erityisesti robottilypsyssä suuri vaikutus koko tuotannon toimivuuteen. Aperuokinnassa pienikin säilöntälaadun ongelma vähentää herkästi syönnin lisäksi myös lypsykäyntejä mikä näkyy nopeasti sekä tuotoksessa että utareterveydessä.

SäilöX-Elitellä ja SäilöX-Superilla säilötty rehu on Mty Mäntykoskella maittanut erittäin hyvin.

-    Lehmät syövät SäilöX-tuotteilla säilöttyä rehua kyllä todella hyvin. Se on tietysti aina monen asian summa, mutta maitomäärä ja pitoisuudetkin ovat nousseet, summaa Tuomas havaintojaan.

Hyvä toimivuus monenlaisilla rehulla

Mty Mäntykosken omilla pelloilla kasvaa timotein ja nurminadan lisäksi myös sinimailasta, apilan käyttömäärä on viime vuosina vähentynyt. Sekä sinimailanen että apila tekevät nurmesta hieman haasteellisemman säilöttävän, mutta Mäntykoskien kokemuksen mukaan SäilöX on toiminut erinomaisesti myös sinimailasella.
-    En minä näitä (Säilöx Elite ja Säilöx Super) käyttäisi, ellen olisi niihin tyytyväinen, Tuomas kommentoi.

Hyvät käyttökokemukset ovat tuoneet lisävarmuutta tuotteiden suosittelemiseen myös asiakkaille. Vuodessa 1400–1800 hehtaarin rehualaa urakoivan Tuomaksen asiakaskunnasta jo 80 % on siirtynyt käyttämään SäilöXiä.
-    Muutama sellainenkin tila, jotka viime vuonna vielä vähän empimät, siirtyivät SäilöXiin täksi kesäksi, kertoo Tuomas.

Helppo ratkaisu urakoitsijan näkökulmasta

Käyttövalmiina toimitettavat SäilöX-liuokset ovatkin helppo ratkaisu myös urakoitsijaa käytettäessä, sillä kontit voidaan viedä hyvissä ajoin rehuntekoa varten korjattavan alan läheisyyteen. Kaikki SäilöXit sopivat kuiva-aineenvaihteluvälille 15–50 %, mikä varmistaa niiden soveltuvuuden kaikissa keleissä ja erilaisille nurmiseoksille.

Ohjeellinen käyttömäärä liuoksille on 3,5–5 litraa rehutonnia kohden.
-    Me olemme käyttäneet aina 4–4,5 litraa rehutonnille, ihan varmuuden vuoksi. Voisi mennä pienemmälläkin, mutta meille tärkeintä on varmistaa rehun paras mahdollinen laatu, johon säilöntäaineella ja riittävällä käyttömäärällä on suuri merkitys, Tuomas kiteyttää.

Koneystävällisyydestä iso plussa

Vaikka hyvälaatuinen säilörehu on Mäntykoskille tärkein kriteeri rehun säilöntäaineen valinnassa, puhuvat myös muut seikat SäilöX-rehunsäilöntäaineiden puolesta. Kun rehua tehdään vuosittain miljoonia kiloja, vaikuttaa käytetyn aineen koneystävällisyys huomattavasti myös ajosilppurin kestävyyteen ja jälleenmyyntiarvoonkin. 
-    Kyllä se koneystävällisyys tulee heti rehun hyvän säilönnällisen laadun jälkeen toiseksi tärkeimpänä asiana. Ja mukava muutenkin on käsitellä ainetta, joka ei polta eikä syövytä, summaa Tuomas. 

Osa asiakkaista käyttää edelleen happoa, mutta sekään ei Tuomaksen mukaan aiheuta urakoitsijalle ongelmia. Yksi asia on kuitenkin tärkeä muistaa, hapotin on syytä huuhdella sillä happo ja kemiallinen säilöntäaine reagoisivat muuten keskenään.
-    Ei siitä suurtakaan vaivaa ole, pari ämpärillistä ajan puhdasta vettä systeemin läpi. Huuhtelen sen joka tapauksessa muutenkin välillä, hän kertoo.

SäilöX-tuotteet valmistetaan Kokemäellä ja toimitetaan asiakkaan haluamana ajankohtana suorina tilatoimituksina kuution konteissa ja samalla viedään aiemmin käytetyt tyhjentyneet kontit pois. Elintarvikkeidenkin säilönnästä tunnetut säilöntäsuolat ovat muille vaarattomia, mutta haittamikrobeista ne kyllä tekevät selvää.

Kolme tärkeintä syytä SäilöX-tuotteiden käytölle

Tuomas summaa vielä lopuksi itselleen tärkeimmät syyt, miksi vaihtoi hapoista SäilöXiin ja miksi ei ole suunnitellut palaavansa vanhaan:
-    Erinomainen säilönnällinen laatu ja rehun erittäin hyvä maittavuus sekä jälkilämpeämisen esto.
-    Ei syövytä koneita ja on mukava käsitellä
-    Kilpailukykyinen hinta – niin kauan kuin ei ole happoa kalliimpi vaihtoehto, niin tällä on tarkoitus jatkaa.


Teksti: Kirsi Kause
Kuvat: Kerli Kink