Helppokäyttöiset SäilöX-rehunsäilöntäaineet

SäilöX-rehunsäilöntäaineet ovat käyttövalmiita liuoksia, joilla rehunsäilöntä onnistuu haastavammissakin olosuhteissa – helposti ja kalustoa säästäen. Koposwarmin lypsykarjatila Haapajärvellä on käyttänyt hyvin tuloksin SäilöX-tuotteita kahden kauden ajan.

Koposwarmilla on jo kahdelta kaudelta kokemusta Säilöx-rehunsäilöntäaineista ja tilan isäntä Kosti Kopola on erityisen tyytyväinen tuotteen käytettävyyteen, edullisuuteen, koneystävällisyyteen ja tuotetun rehun maittavuuteen.

Kuva: Kosti ja perheen suloinen kuopus lypsykarjapihaton ruokintapöydällä

Koposwarmilla on vuonna 2013 rakennetussa kahden robotin pihatossa noin 130 lypsylehmää ja vasikat. Ruokintana on seosrehu, jota täydennetään robotilta tuotoksen mukaan. Ape maittaa lehmille ja kierto sujuu hyvin. Hiehot kasvatetaan itse ja niille on kunnostettu ryhmäkasvatustilat vanhaan parsinavettaan - rehua kuluu koko eläinmäärän ruokkimiseen vuositasolla paljon.

Helppoa rehusäilöntää SäilöXillä

Kopola kiittelee SäilöXiä sen helppokäyttöisyydestä.

  - SäilöXin käyttöalue on käytännössä niin laaja, että samalla aineella voi tehdä kaikenlaiset rehut, Kopola kertoo.

Tilalla on alettu lisäämään apilanurmien osuutta ja tänä vuonna jo kolmasosalla pelloista on apilaa nurmikasvustossa mukana. Suomen kesälle tyypillisesti osa rehusadoista on päästy tekemään kuivemmalla kelillä, mutta välillä ovat sateetkin olleet riesana. Tänä vuonna ykkössadon aikaan oli epävakaista ja tehtysäilörehukin korjattiin suunniteltua märempänä.

Käyttövalmiin tuotteen eduiksi Kopola lisää sen, ettei haittaa, vaikka ainetta jäisi rehunteolta ylikin.

  - Tämä on kätevää, koska se säilyy sellaisenaan aina seuraavaan vuoteen saakka, hän toteaa.

SäilöXin säilöntäteho perustuu neljään eri kemikaaliin: natrium nitriittiin, natriumbentsoaattiin, natriumpropionaattiin sekä kaliumsorbaattiin ja siksi sen käyttöaluekin on niin laaja. Tuote on myös riittoisaa ja Kopola on käyttänyt sitä 3–3,5 litraa rehutonnia kohden. Siksi sen käyttö onkin edullista.

  - Tämä tulee selvästi edullisemmaksi eikä tämä myöskään ruostuta koneita, Kopola kommentoi SäilöXin käyttökustannusta ja koneystävällisyyttä.

Tänä vuonna Kopola testaa myös SäilöX Top -tuotetta, jolla hän viimeistelee pintalevityksenä osan rehusiiloista ennen niiden sulkemista.

Säilöx sopii myös viljanmurskesäilöntään

Kopola on käyttänyt SäilöXiä myös murskeviljan säilöntään.

  - Hyvin on viljakin SäilöXillä säilynyt eikä ole lämmennyt yhtään, Kopola kertoo.

Elokuun alkupäivillä tehtävään murskeviljaan Koponen käyttää samaa annostelua kuin rehullekin: 3–3,5 litraa tonnille. Murskevilja säilötään tuubiin ja systeemi on osoittautunut toimivaksi. Kaiken kaikkiaan Kopola on SäilöXiin tyytyväinen.

  - Olen kyllä ollut tyytyväinen tähän, hyvin on toiminut.

 

Teksti: Kirsi Kause
Kuvat: Roosa Vetoniemi