Miksi aurinkoenergia sopii hyvin maatiloille?

Aurinkovoimala on yksi kannattavimmista investoinneista, joita maatila voi tehdä. Sijoitetun pääoman tuotto voi hankintatuen kanssa olla yli 35%, mikä syntyy aurinkovoiman syrjäyttäessä tarvetta ostaa sähköä ulkoiselta toimijalta. Mitä korkeampi ostettavan sähkön hinta on, sitä nopeampi on aurinkovoimalan takaisinmaksuaika. Aurinkovoimaa tuleekin tarkastella tuotantovälineenä.

Vuoden 2023 ensimmäinen tukijakso aukeaa ELY-keskuksen hakuportaalissa 3.4.2023 ja päättyy 10.5.2023, päätöksiä tuesta aletaan tehdä 11.5.2023. Tästä eteenpäin tukihaku on auki jatkuvasti ja hakemuksia voi jättää milloin vain, mutta seuraavan kerran päätöksiä tehdään vasta 15.8.2023.

ELY-keskuksen tukea maatilojen aurinkovoimalan hankintaan on nyt nostettu 50 % hankintahinnasta, kun voimalan tuottaman sähkö menee tilan käyttöön. Toimi ripeästi, jotta pääset mukaan kevään hakuun.

Kuuntele tietoiskut

Koostimme lyhyet tietoiskut maatilan aurinkovoimalan hyödyistä. Kuuntele Lemkemin Jouni Lautiaisen vastaukset Lantmännen Agron Mirella Dernjatinin esittämiin kysymyksiin. 

Sivustolla olevat tietoiskut pääset kuuntelemaan mikäli olet hyväksynyt sivun evästeet. Voit kuunnella tietoiskut myös kuvan alla olevien YouTube-linkkien kautta.

 

Aurinkoenergian hyödyt pähkinänkuoressa

Tuotantokausi

Aurinkovoimalasta saatava hyöty kiinteistönomistajalle on sitä parempi, mitä enemmän kiinteistössä on sähköenergian käyttöä aurinkoenergian tuotantoaikana. Marras-tammikuussa voimalan tuotanto on Suomessa pientä johtuen auringon säteilyn vähäisestä määrästä. Tuotantokausi alkaa kuitenkin heti helmi-maaliskuussa ja kokonaisuudessaan Suomi vastaanottaa saman verran fotoneita, eli auringon säteilyä kuin pohjoinen Saksa. Saksan vastaavalla alueella aurinkoenergialla tuotetaan jo 10-15 % vuosittaisesta sähkön tarpeesta. Suomen tuotantokauden päivien pituus kompensoi pimeää talvea ja viileämpi ilma mahdollistaa paneelien toimimisen optimaalisella hyötysuhteella. Puolijohdeteknologiaan perustuvat paneelit eivät toimi parhaimmillaan päiväntasaajan alueen kuumuudessa.

Asennuskohde

Optimaalisin kiinteistö, jonka katolle aurinkovoimala voidaan asentaa, on sellainen, jossa sähkön käyttöä on päiväsaikaan runsaasti ja jossa on avointa tilaa ympärillä ja näin ollen voimalaan kohdistuu vähän varjostuksia. Nopea asennus myös parantaa kannattavuutta. Maatilojen kohdalla nämä kaikki täyttyvät. Lisäksi maatilojen energiasiirtymää tukee hyvä tukijärjestelmä, kokemus suurten investointien tekemisestä, kattavat rahoitusmahdollisuudet, lyhyt takaisinmaksuaika ja huoltovarmuuden paraneminen. 
 

Puhdistus

Aurinkovoimala ei lisää tilan työmäärää, koska paneeleita ei tarvitse huoltaa. Mikäli kysymys on maa-asennuksesta tai katosta, johon on mahdollista päästä painepesurilla suhteellisen lähelle, voi kiinteistönomistaja puhdistaa paneelit kylmällä vedellä esimerkiksi kevään lumista. Harjata paneeleita ei pidä, koska Lantmännen-Lemkem voimaloiden paneeleissa on likaa hylkivä kalvo, joka saattaisi vahingoittua. Suomen sadeolosuhteet huolehtivat kuitenkin paneelien puhdistuksesta erittäin tehokkaasti ja esimerkiksi Lemkemin omien toimitilojen suuren voimalan paneeleita ei puhdisteta koskaan.

Käyttöikä

Aurinkovoimalan laskennallinen käyttöikä on noin 30 vuotta. Pelkästään tarjoamamme ratkaisun tuottotakuu 80 % kattaa 25 vuotta. Jokainen aurinkopaneeli heikkenee käytettäessä vähän. Ensimmäisenä vuonna paneelien tehosta katoaa noin 1,5 % ja seuraavina vuosina noin 0,5 % vuodessa. Tämä johtuu paneelien pääraaka-aineen, piin, ominaisuuksien normaalista muutoksesta. Markkinoilta löytyvissä paneeleissa saattaa olla tehon heikentymän suhteen runsaasti eroja ja moni toimija ei lupaa tuottotakuuta lainkaan. Lantmännen-Lemkem voimalan taataan tuottavan vielä 25 vuoden kuluttua vähintään 80 % sen teoreettisesta maksimitehosta.

Aurinkovoimala on vastuullinen ja kannattava investointi, joka myös nostaa kiinteistön arvoa! Lantmännen Agron kumppani aurinkoenergiaratkaisuissa on Lem-Kem Oy, joka on erittäin kokenut maatilojen voimaloiden asennuksessa. Kokemus ja luotettavuus ovatkin keskeisiä, kun ollaan tekemässä investointia vuosikymmeniksi. Katso videolta mitä mieltä Risto Linnainmaa on ollut tilalle asennetuista Lem-Kem aurinkopaneeleista!