Pitkäjänteistä kehitystä

Pitkoset ovat tehneet monia muutoksia maidontuotantoon ja lehmien olosuhteisiin. Voisi sanoa, että tilalla on uusittu lehmien ympäriltä kaikki muu kuin itse navettarakennus.

Pitkosen 1998 rakennetussa navetassa siirryttiin jo vuonna 2006 robottilypsyyn, ja seitsemän vuotta myöhemmin robotti vaihdettiin toiseen, jolloin se myös sijoitettiin paremmin toimivaan paikkaan. Muita viime vuosien muutoksia ovat olleet navetan
ilmanvaihdon uusiminen, parsikalusteiden vaihto, uusi valaistus, vesipisteiden saneeraus ja viimeisimpien uudistusten joukossa navettaan on asennettu viilennyspuhaltimia.

Robottivaihdon yhteydessä uudistettiin myös karjaa mm. utareterveyttä ja rakennetta silmällä pitäen. Samalla vaihtui robotin houkutusrehu ja Pitkoset ovat olleet tehtyyn rehuvalintaan todella tyytyväisiä.
- Maituri Robo on toiminut todella hyvin, on perusvarma ratkaisu ja maittaa hyvin, toteaa Erno.

Tuotos kasvaa kohisten

Tehdyt ratkaisut ovat tuottaneet tulosta. Tilalta meijeriin lähtenyt vuosittainen maitomäärä on noussut huikeasti, n. 600 000 kiloa Mirjamin ja Ernon tilanpidon aikana. Tuotostutkaan tila liittyi neljä vuotta sitten ja palvelu saa kiitosta.
– Hirveän hyvä se on, pitäisi vaan vieläkin paremmin hyödyntää siitä saatua tietoa, Erno toteaa.

Viimeisin raportti näyttääkin hyvältä: sen mukaan valkuaisruokinnan onnistumisesta kertova ureaindeksi on kohdallaan, energiakorjattua maitoa tulee 41,2 kg ja 2,8 lypsykertaa 1,4 ohikuluilla kertovat lehmien hyvästä aktiivisuudesta. Vuositasolla katsottuna voidaan nähdä tilan tuotoksen olevan edelleen noususuunnassa.

Apereseptejä teetetään Lantmännen Agrolla ja Proagrialla. Erno hienosäätää ruokintaa sitä mukaa miltä eläinten aktiivisuus, sonta ja maitomäärät pitoisuuksineen näyttävät. Appeessa on säilörehun lisäksi noin 50:50 suhteella murskesäilöttyä ohraa ja vehnää, Opti rypsirouhetta, suojattua rasvaa, jauheista seleenilisää sekä Fosfori Melliä ja magnesiumia.

Teksti: Kirsi Kause