Helteet jouduttivat kasvustojen kehitystä ja puinnit ovat hyvässä vauhdissa

Kesä on ollut helteinen myös koetilalla, ja lämpösumma on lähes 180 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Heinäkuun lopun ja elokuun alun viileämmät kelit ovat kuitenkin tasoittaneet tilannetta, ja nyt 9.8. mennessä lämpösummassa ei sentään ylletä edellisen hellekesän 2018 lämpösummiin. Etenkin kevätohrat alkoivat ränsistyä ennen aikojaan kuumuuden ja paikoin kasvitautien vuoksi, ja niiden puinti ollaankin jo aloitettu.

Ruiskutuksia tehtiin tänä kesänä poikkeuksellisen paljon myös yöaikaan, jotta ruiskutukset eivät olisi vioittaneet kuumuudesta stressaantuneita kasvustoja.

Vettä saatiin alkukasvukaudesta reippain mitoin, mutta kuten kuvaajasta näkyy, on kesäkuusta eteenpäin ollut pitkiä kuiviakin jaksoja, jotka yhdistettynä helteisiin aiheuttivat pellolla kuivemmat olosuhteet kuin mitä pelkkä sadesummakäyrä näyttää. Yökastetta jonkun verran kuitenkin riitti hellejaksollakin, mikä näkyi etenkin ohran kasvitautien määrässä koeruuduilla. Heinäkuun lopulla saatiin jälleen sateita, mutta koetilalle ei ole osunut yksikään isompi rankkakuuro, vaan sateet ovat olleet alle 10mm ripsauksia.

Tautikokeissa on riittänyt ihmeteltävää, kun ohrat ovat olleet tänä vuonna kokeissa erityisen tautisia. Ohrista on löytynyt verkkolaikkua, rengaslaikkua, härmää ja ruostetta. Ruosteelle kesän olosuhteet ovat olleet ilmeisen sopivat, sillä paikoin lehdet olivat aivan oranssin ruosteen peitossa. Vehnällä on ollut etenkin pistelaikkua, mutta pääosin vehnäkasvustot ovat olleet melko terveitä. Punahomeen ja niiden aiheuttamien toksiinien määrä on vielä arvoitus, mutta kukinnan ajan sateettomuus ainakin pienentää riskiä punahomeiden leviämiselle.

Ohran tautikollaasissa verkkolaikku, rengaslaikku ja ruoste.

Puinnit aloitettiin 22.7. syysrypsin puinnilla, ja myös syysohraa puitiin heinäkuun puolella. Elokuussa puinnit ovat jatkuneet kevätohrien kasvinsuojelukokeiden puinneilla. Seuraavan viikon ajan jokaiselle päivälle näyttää sateita, mutta toivon mukaan kokeista saadaan korjattua ohraa ja kauraa mahdollisimman paljon jo elokuussa. Myös syysöljykasvien kylvö on pian ajankohtaista, ja kuun vaihteessa jatketaan syysviljakokeiden kylvöillä.

Artikkelin kirjoittaja