Robottirehu lunasti lupaukset

Isohannin pihapiirissä on pitkät perinteet lypsykarjan pidosta ja ilmasta voi aistia innostuksen maidontuotantoa kohtaan. LM Feedin pitoisuusrehu on nostanut tuotokset aivan uudelle tasolle.

Isohannin tila on panostanut vasikoiden hoitoon ja se näkyy upeasti ensikoiden korkeana tuotoksena. Ensikoiden EKM vuonna 2019 oli yli 12 000 kiloa. Kuvassa vasemmalta Hannele Isohanni, Janne Isohanni, Heidi Kinnunen, Aleksi Isohanni ja Taneli Isohanni.

Mty Isohanni on lypsykarjatila Keskipohjanmaalta, Kannuksesta. Maatalousyhtymän muodostavat Aleksi ja Taneli Isohanni sekä Janne ja Hannele Isohanni. Tila siirtyi robottilypsyyn vuonna 2007, jolloin valmistui uusi pihatto.

Ruokintamuotona on ape kaikilla eläinryhmillä. Lypsyn hoitaa tällä hetkellä kaksi Lelyn A3 robottia. Tilan holstein-karja on hyvin pitkäjänteisesti jalostettua ja siitä hienona esimerkkinä on kahdeksan satatonnaria, joista kolme on tälläkin hetkellä lypsyssä navetassa. Vuoden 2019 EKM-tuotos oli 12 450 kiloa. Tämän vuoden tavoite on 13 000 kiloa ja sitä kohden mennäänkin jo hyvää vauhtia.

Laadukas nurmisäilörehu muodostaa perustan ruokinnalle. Ajosilppurilla tehty säilörehu pyritään tekemään aina oikeaan aikaan. Tilalla on kokeiltu kahtena viimeisenä kesänä maissin viljelyä.

Pitoisuusrehu on nimensä arvoista

Yhteistyö asiakkuusvastaavan Heidi Kinnusen kanssa alkoi viime syksynä. Yhteisenä tavoitteena otetiin maidon pitoisuuksien nostaminen.

– Heidi ehdotti, että Robo Maituri 14 000 on oikea rehu roboteille, ja että on kohta pitoisuudet ovat kunnossa, tuumaa Aleksi Isohanni hymyssä suin.

Pitoisuuksien nousu oli nähtävissä hyvin nopeasti, ja nyt ne ovat olleet jo pitkään erinomaisella tasolla korkean maitomäärän lisäksi. Molemmilla roboteilla lypsettiin yli 800 000 kiloa vuonna 2019.

Aleksi Isohanni kehuu rehun maittavuutta, jolla on myös postiivinen vaikutus lypsykäyntien määrään. Rehu todellakin houkuttaa käymään robotilla, eikä rehua jää kuppeihin. Myös rakeen laatu saa positiivista palautetta.

– Muutokset ovat toki näkyneet myös maitotilissä, Taneli Isohanni iloitsee.

Alkulypsykauden eläimet saavat 110 päivän ajan robotilta energialisäyksen rakeisen Benemilk Boosterin avulla, lisänä annetaan energialiuosta. Benemilk Booster on tuote, jota halutaan jatkossakin hyödyntää ruokinnassa.

Maidon rasvapitoisuus lähti jyrkkään nousuun heti Robo Maituri 14 000 tultua syöttöön. Tuotostutkan raportilta näkee, että korkeatuottoisessa karjassa maidon rasva on myös pysynyt nousseella tasollaan.

Tuotostutka tukee tilan arkea

Isohannin tila on yhteistyön alusta asti kuulunut Tuotostutka-lypsyrobottiseurantaan. Sen avulla voidaan parantaa tilan kannattavuutta ja seurata kehitystä maidontuotannossa. Raporteilta pystytään havaitsemaan tarkasti, miten esimerkiksi muutokset appeen teossa vaikuttavat tuotoksiin, lypsyaktiivisuuteen ja märehtimisminuutteihin. Raporteista näkee myös pidemmän aikavälin kehitystä, kuten maidon rasvapitoisuuden osalta. Palvelu koetaan erittäin hyödyllisenä, ja ilmestyviä raportteja seurataan tarkalla silmällä.