Kylvöjä ja puinteja, kasvukausi pienoiskoossa

Tehdäänkö koetilalla nyt mitään ennen puinteja? Tehdään! Syyskylvöjen suunnitteluaika on nyt, kylvöt alkavat syysrapsista elokuun alkupuolella. Samaan aikaan jokaiselta ruudulta määritetään tuleentumisaika ja seurataan lakoja, jos niitä tulee sekä arvioidaan tautien määrää kasvustossa. Lajikkeiden kasvuaikaerot ovat nyt hyvin nähtävissä ohralla ja kauralla, kevätvehnä on vielä pääosin vihreää.

Puinteja olemme saaneet jo myös aloittaa, nurminata ja syysohra on puitu viime viikolla. Syysviljat ja ohra alkavat tuleentua ja aikaisimmat kaurat ja vehnät ovat myös alkaneet jo vaihtaa väriä. Koelohkot ovat nyt hauskimman näköisiä muistuttaen tilkkutäkkiä. 😊

Kauraruudut

Jos syysviljojen kylvöjä vielä joku harkitsee, niin suosittelen kokeilemaan. Syysviljat hyötyivät tänäkin vuonna, viime vuoden tapaan, kevään ja kesän olosuhteista. Ne pystyivät käyttämään kevään sateet hyödyksi ja kesäkuun helle ei osunut satoa pienentävästi, kuten kevätviljoilla on saattanut käydä.

Syysviljojen viljelyssä onnistumisen mahdollisuuksia voi parantaa mm. lohkon valinnalla, ellei olla aivan tasaisella maalla. Sopivin lohko olisi jollain tavalla rinteessä tai viettävä, jolloin vesi ei jää niin helposti seisomaan ja talvituhoilta vältytään kokonaan tai ne ainakin jäävät pienemmiksi. Pakkasta syyskylvöiset kasvit tavallisesti kestävät kohtuullisen hyvin.

Tässä tulee nyt sekalaista asiaa, mutta kaikille ”nurmi-ihmisille” (eli lähes kaikkia kiinnostaa… 😊), timotein siemenviljelyä koskeva ajankohtainen havainto, kävin juuri timotein siementuotantokokeella ja taas sain todeta, kuinka timotei ja Medax Max -korrensääde ovat ”match made in heaven”, Medax Maxia saaneet koeruudut oli helppo tunnistaa! Helposta puinnista ei voi puhua, koska kokeissa joudumme puimaan myös lakoruudut, mutta kokeita on mukava tehdä, kun saadaan kivoja tuloksia!

Artikkelin kirjoittaja

Milla Välisalo

Ilmasto & Luonto -projektipäällikkö