KUHNin koneilla puhdasta rehua

Sandbackan tilalla päädyttiin karhottimessa ja niittokoneessa Lantmännenin edustamaan KUHNiin, maailman suurimpaan työkonevalmistajaan. Koska isäntä Per myös urakoitsee piti kaluston uusinnan tuoda mukanaan enemmän luotettavuutta, tehoja ja helppokäyttöisyyttä.

KUHN Merge Maxx 950 karhottimen käännökset sujuvat joustavasti ja ketterästi. KUHN-koneiden käyttäjäkoulutus auttoi ottamaan insinöörien oivallukset arkikäyttöön.

Alavetelissä maitotilaa isännöivä Per Sandbacka oli keväällä messukokemustensa kautta koonnut tarjouspyyntölistalle kolme vertailukelpoista koneyhdistelmävaihtoehtoa. Talon ja urakoinnin käyttöön tarvittiin niittokone ja karhotin.

– Vertailin myös kenen kanssa kaupanteko sujuu hyvin. Tärkeä asia siinä on se, että molemmat kokevat olevansa voittajia. Hyvä kauppa ei jätä hapanta makua suuhun eikä jää miettimään onko minut ryöstetty, Sandbacka nauraa.

Niinhän siinä kävi, että Lantmännenin Mattias Vuojärvi osasi sopivimmin auttaa. Omalla äidinkielellähän se helpoimmin sujuukin, vaikka Sandbackalla ollaan selkeästi kaksikielisiä.

Perhosniittokone ja mattokarhotin

Keväästä pelloilla ovat pyörineet KUHN GMD perhosniittokone ja KUHN Merge Maxx 950 mattokarhotin. Toimittaja-valokuvaajakin sai huomata, että pelto ehditään niittää, ellei kuvauspäivänä pidä kameran kanssa kiirettä. Perhosniittokoneen etukone (3525F) ja malliston suurin niittokone, 10030FF, suoriutuvat 5–10 hehtaarin alueesta tunnissa.

Sandbackalla rehua tarvitaan kahden lypsyrobotin navetan 110 lehmälle ja samalle määrälle nuorta karjaa. Nurmea on 100 ha ja yhteenlaskettuna kauden aikana niitetään 500 ha ja karhotetaan 350 ha. Yhtenä vaihtoehtona Per Sandbacka mietti myös murskaimen lisäämistä niittokoneeseen mutta se jäi hankkimatta.

– Paino on siten kevyempi ja tehokkuus suurempi. Murskattu kuivaisi toki nopeammin, vertailee Mattias Vuojärvi.

– Kuivausnopeudella ei ole niin suurta merkitystä, kun rehua säilötään laakasiilossa, kertoo Sandbacka.

Isäntä Per Sandbackan mukaan KUHNin maatalouskoneet ovat täynnä pieniä yksityiskohtia ja suuria oivalluksia. Karhottimen ominaisuudet auttavat tuottamaan puhdasta rehua.

KUHNilla työ sujuu vauhdilla

KUHNin työkoneet eivät vaadi traktorilta suuria tehoja. Työ sujuu nopeasti ja kone seuraa maan pintaa. Suurimmassa niittokoneessa työleveys on kymmenen metriä. Takakonetta voidaan ajaessa säätää 20 cm kapeammaksi molemmalta puolelta. Tämä on tarpeellista esimerkiksi kaarteissa.

Kiilamaisilla palstoilla tästä on hyötyä, kertoo Sandbacka.

Osa uuden kaluston erinomaisuudesta perustuu siihen, että maan karhoon sekoittumisen riski pienenee. Karho ei raahaudu maata pitkin vaan se nousee ylös. Pohjanmaalla ajetaan tasamaalla, mutta kiviä pelloilta löytyy tasapuolisesti.

– Kun autoin toisen tilan silppurikuskia, huomasimme, että KUHN tuotti puhtaampaa rehua. Senhän pitäisi tuottaa siten parempaa maitoa.

Sadonkorjuussa Per Sandbacka on tyytyväinen kauden kasvutulokseen.

– Rehun määrä on pieni, mutta laatu hyvää. Pitkiä päiviä tehtiin, että saatiin ne sateen alta, hän hymyilee.

Käyttäjäkoulutuksessa KUHNin tekniikka haltuun

KUHN on merkkinä ranskalainen ja Lantmännen on edustanut sitä nyt kaksi vuotta. Sandbacka ehti nappaamaan karhottimekseen varastokappaleen, joka olisi sittemmin kiinnostanut monia muitakin. Normaalisti koneen tilauksesta toimitukseen kestää kolme kuukautta.

Sandbackan mielestä sanaa ”insinööri” ei ole turhaan keksitty Ranskassa.

– Insinöörit ovat tehneet monta oivallusta molemmissa koneissa. Rakenteen vahvuus on yksi esimerkki. Rakenne on kevyt mutta järeä. Luovutuspäivänä vietimme päivän koneitten ja käyttäjäkoulutuksen parissa, kiitos huoltoinsinööri Kari Rannistolle. Koneita on nyt helppo käyttää ja säätää oikein. Näin osaan käyttää hankkimaani tekniikkaa, kiittelee Sandbacka.

Mitään moittimista ei ole tähän mennessä löytynyt.

– Terälaput vaihtaa helposti ja urakoitsijalle on hyötyä tuntilaskurista, josta käynnin tuntisaavutus on heti luettavissa, jatkaa Per Sandbacka.

Merkki ei sellaisenaan myy itseään vaan siihenkin tarvitaan osaava myyjä. Mattias Vuojärvi (vas.) ja Per Sandbacka löysivät yhteisen sävelen helposti. Kuvassa naurattajana tilan rottavastaava, Gunnar.

Maalla on oma vapautensa

Tällä hetkellä Sandbacka edustaa alueellaan suurta tilaa ja sukunsa viidettä viljelijäpolvea. Ensimmäinen Sandbacka aloitti tilalla 1876. Perin perheeseen kuuluu kodin ulkopuolella työskentelevä vaimo ja kolme 9- ja 12-vuotiasta poikaa.

– Maaseudulle ei löydy jatkajia, joten olen alueen ainoa maidontuottaja. Ennen meitä oli viisi tai kuusi.

Sandbackojen kaksospojista toinen osoittaa selvää mielenkiintoa koneisiin ja pojat viihtyvät sesongin aikana traktorin hytissä. Arkea navetassa pyörittävät kaksi ukrainalaistyöntekijää ja peltopuolella yksi osa-aikainen työntekijä. Pellolla riittää töitä 100 hehtaarissa viljaa ja samanmoisella alueella nurmea. Proteiinit ostan muualta, Per lisää.

Per Sandbackan mukaan on ilahduttavaa, että korona-aikana maajussia taas arvostetaan.

– Tosin huolestuttaa, kun nuoret katsovat löytävänsä elantonsa helpommin muualta. Tässä on kuitenkin oma vapautensa, Per Sandbacka pohtii.

KUHN GMD perhosniittokoneella voidaan niittää nopeasti ja tehokkaasti. Työ etenee tarkasti rajapintaa pitkin. Heinäkuun puolivälissä upouusi KUHN GMD ahkeroi pelloilla myöhäisiin iltahetkiin saakka.