Valitse paimen tilanteen mukaan

Verkkovirta, akku vai aurinkopaneelit? Oikein valittu sähköpaimen toimii varmasti ja pitää eläimet aidan oikealla puolella. Älyominaisuudet suojaavat tehokkaasti häiriöiltä.

Kun uutta sähköpaimenta ollaan hankkimassa, ensin on tiedettävä, mistä siihen saadaan virta. Vaihtoehtoja on kaikkiin tarpeisiin: markkinoilla on paimenia, joissa voimanlähteenä on verkkovirta, akku tai aurinkokenno tai niiden yhdistelmä.

Tuotepäällikkö Johannes Hyrsky Farmcomp Oy:stä suosittelee verkkopaimenta, jos verkkovirtaa vain on saatavilla.

– Verkkopaimen on helppokäyttöinen ja huoltovapaa, ja sen sähkönkulutus on vain muutamia euroja vuodessa. Tehon suhde hankintahintaan on parempi kuin akku- ja aurinkovoimaisissa laitteissa, hän toteaa.

– Ja verkkopaimen käy myös talvikäyttöön.

Kotimaisesta Olli-tuoteperheestä löytyy kuusi eritehoista verkkovirralla toimivaa paimenta, joilla voi aidata eläimiä siipikarjasta hevosiin ja ylämaankarjaan. Sopivaa paimenta valitessa kannattaa kiinnittää huomio paimenen iskutehoon. Paksukarvainen tai loimitettu eläin tarvitsee reilun napautuksen kunnioittaakseen aitaa.

Toinen tärkeä luku on kullekin paimenelle ilmoitettu ohjeellisen aitapituuden arvo. Aitapituus ilmoittaa, miten laajalle laitumelle paimenen teho riittää. Vaikka sähkölanka kuivattaa jonkin verran siihen osuvaa kasvustoa, aidan toimivuus edellyttää kasvillisuuden poistoa aidan ympäriltä. Lankaan osuvan heinän kautta jännite vuotaa maahan.

– Aidan voi myös rakentaa niin, että virran voi tarvittaessa kytkeä pois alimmasta langasta. Lisäksi kannattaa valita laadukas lanka tai nauha, joka kestää kulutusta ja johtaa hyvin sähköä, sanoo Hyrsky.

Akkupaimenelle on paikkansa

Akkukäyttöinen paimen pelastaa, jos verkkovirtaa ei ole saatavilla. Se on myös hyvä kakkospaimen, kun tarvitaan virtaa tilapäisiin tai siirrettäviin aitoihin. Akkupaimen sopii kesäkäyttöön ja saa eläimet kunnioittamaan myös kevytrakenteista aitaa. Se sopii riistapaimeneksi suojaamaan mehiläispesiä tai erikoisviljelmiä haittaeläimiltä.

Akun latausväli on sen kapasiteetista riippuen kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Osa hankkii kaksi akkua ja pitää toisen ladattuna koko ajan.

Myös aurinkokennoilla varustettujen akkupaimenten suosio on kasvussa. Kennot jaksavat pitää akun toimintakunnossa koko kesän, kunhan paimen on oikein sijoitettu.

Akkupaimenissa voi myös säätää iskutehoa ja -frekvenssiä. Näin esimerkiksi päiväaktiivisille eläimille voi pitää tehon korkeammalla päivisin tai vastaavasti käyttää korkeaa iskutehoa yöllä suojaamaan eläimiä pedoilta.

– Tehon optimoimiseksi voi valita tarpeen mukaan korkean tai matalan virrankäyttötilan ja isku­tiheyden. Jännitteen laskiessa laite siirtyy virransäästötilaan, jolloin aita toimii edelleen, mutta paimenen akkua säästäen alhaisemmalla frekvenssillä.

Älyä ja automatiikkaa

Aidan toiminnan voi tarkistaa helposti näytöstä tai merkki­valosta Olli-paimenlaitteen ohi kulkiessa. Pitkiin aitoihin tarkoitetuissa malleissa info­näyttö ilmoittaa aitajännitteen ja varoittaa laskeneesta jännitteestä. Vilkkuvalo, joka ilmaisee laitteen olevan päällä, löytyy kaikista malleista.

Aidoissa, joiden antoteho on yli 5 joulea, edellytetään edistyneitä turvaominaisuuksia. Ollin Protector 11, joka on eurooppalaisen standardin mukainen aikaviivästetty älypaimen. Protector 11 reagoi automaattisesti aidan kunnon äkilliseen muutokseen esimerkiksi, jos eläin tai ihminen sotkeentuu aitaan. Aita siirtyy turvatilaan, jossa jännite putoaa, pulssiväli pitenee ja paimen hälyttää.

– Mallissa on myös kaksi eritehoista ulostuloa. Siten voidaan varsinaisen laitumen viereen tehdä vaikka pienempi sairas­aitaus, jossa aidan teho on matala, kertoo Johannes Hyrsky.

Hyvä aitalanka säilyttää jännitteen

Vaikka paimenissa on toimintaa kuvaavia informaationäyttöjä, aitatesteri kuuluu jokaisen sähköaidan käyttäjän työkalupakkiin. Testeri nopeuttaa vikakohdan paikantamista, ja sillä voi tarkistaa myös paimenesta lähtevän jännitteen.

Sähköaidassa tulisi olla vähintään 2 kilovoltin jännite. Jännite ei kuitenkaan ole täysin sama joka kohdassa aitaa, koska aitalangan aiheuttama vastus syö jännitettä. Hyvän langan ominaisuuksia onkin alhainen resistanssi, jolloin paimenen jännite saadaan mahdollisimman vähin tap­pioin siirrettyä aitaan.

Olli-paimenilla on kolmen vuoden takuu, ja myös salaman vioitukset ovat takuun piirissä. Tehdashuollon lisäksi Olli-paimenia voi huollattaa noin sadassa huoltoliikkeessä ympäri Suomen.