Satelliitti ohjaa täsmälliseen työskentelyyn

Viljelijä Jan Asplund tekee urakointina kalkin ja lannoitteen levitystä sekä kasvinsuojeluruiskutuksia. Hehtaarimäärien kasvaessa hän luottaa satelliittipaikannukseen perustuvaan täsmäviljelyjärjestelmään.

Asplundin työmaat ovat monella eri paikkakunnalla, satojen hehtaarien peltoalueilla.

Vöyriläinen Jan Asplund viljelee omalla tilallaan 35 hehtaarin alueella ohraa ja rapsia. Lisäksi hän urakoi muiden pelloilla apulannan levityksessä ja ruiskutuksissa. Veljensä kanssa hän levittää urakkatöinä kalkkia.

– Ruiskutuksen pinta-ala on viidestäsadasta seitsemäänsataan hehtaaria, ja lannoitteen levityksen pinta-ala on suunnilleen saman verran, Asplund ­kertoo.

Kalkin levittäminen pelloille alkaa kevättalvella. Urakoitsijan työt pelloilla alkavat maaliskuussa ja jatkuvat lokakuulle.

Trimblen satelliittipaikannukseen perustuvan täsmäviljelyjärjestelmän käyttäminen on Asplundin kaltaisella urakoitsijalla välttämättömyys, sillä työskenneltävät hehtaarimäärät ovat suuret.

– Minulla on ollut 2008 vuodesta asti käytössä Trimblen EZ 500, varsinkin ruiskutuksen lohko­automatiikassa. Ilman Trimbleä en oikeastaan pärjäisi enää, Asplund toteaa.

Päivitys uuteen laitteistoon

Jan Asplund aikoo päivittää Trimblen laitteistonsa uuteen TMX 2050 -ajouraopastimeen ja puimurin satokartoittimeen. Satokartoitin näyttää viljelyalasta ne kohdat, joilta satoa tulee hyvin. Näitä kohtia voi huo­mioida myös ruiskuttamisen aikana, kun tiedot tulevat saman Trimblen laitteiston käyttöön.

– Jos puimurissa on satokartoitus, näen fyysisesti sen, miten pellosta tulee viljaa ulos. Satokartoitusjärjestelmästä pystyy siirtämään kartan lannoitteen­levittimeen seuraavaksi vuodeksi.

Ennen Trimblen satelliittijärjestelmää Asplund merkitsi pellolla ruiskuttaessaan traktorilla kuljetut reitit vaahtomerkitsimellä.

– En pitänyt vaahtomerkitsemisestä, ja kun kuulin gps-laitteista, niin ostin sellaisen heti.

Aiemman silmällä seuratun vaahtomerkinnän sijaan työn etenemistä voi nyt seurata gps:n avulla näytöltä, joten työ voi pellolla jatkua myös hämärän tultua.

Uuden Trimblen täsmäviljelyjärjestelmän ja sato­kartoittimen investointi on suuruudeltaan kymmenen­tuhannen euron luokkaa. Asplundin urakointi­heh­taarien määrän vuoksi investointi kannattaa. ­Aikaa ja omaa energiaa säästyy, kun työ helpottuu.

Jan Asplund ohjaa Trimblen käyttöä traktorin hytissä olevasta näytöstä käsin.

Säästöä myös aineissa

Satelliittipaikannukseen perustuva täsmäviljelyjärjestelmä tuo ruiskutusvaiheessa myös arvokkaan luonnonsuojelullisen hyödyn: kasvinsuojeluaineet eivät mene ojiin, kun levittäminen on tarkkaa. Ruiskutus ei myöskään osu kahteen kertaan samaan kohtaan.

Sama tarkkuushyöty tulee myös apulannan levityksessä, kun apuna on vaaka ja pinta-alalaskin.

– Nostan hattua niille urakoitsijoille, jotka pärjäävät ilman satelliittipaikannusta, Jan Asplund naurahtaa.

Vöyrin seudulla Pohjanmaalla Asplund oli ensimmäisiä, jotka hankkivat Trimblen laitteiston, ja moni viljelijä onkin kysynyt käyttökokemuksia.

– Olen vastannut, että minä en enää pärjäisi ilman sitä.

Asplundin ajoa pellolla helpottaa myös traktorin automaattiohjaus, joka pitää ajolinjat vakaina.

– Automaattiohjauksen ostin vuonna 2010.

Trimblen seurantajärjestelmien avulla kalkkia levittäessäkin kalkkimäärää pystyy seuraamaan tarkasti.

Helppo käyttää työssä

Trimblen seurantajärjestelmää on helppo operoida traktorin hytistä käsin. Ohjausyksikköön merkitään ajon pisteet ja kartoitetaan aluksi ajaen pellon reunat. Ennen ajoa Trimbleen on syötetty tiedot työ­koneesta ja laitteista, joilla pellolla työskennellään.

Trimble merkkaa näytölle vihreälle ne pellon alueet, joilla ei ole ajettu, ja keltaisella ne alueet, joilla on jo ajettu. Ajetulle alueelle ei tule levitettyä apulantaa tai ruiskutettua kasvinsuojeluaineita kahteen kertaan, sillä järjestelmä estää sen.

– Yhdentoista käyttövuoden aikana Trimble on toiminut moitteettomasti, se on ollut varma, Asplund sanoo tyytyväisenä.

Android-käyttöjärjestelmään pohjautuvaan Trimbleen tulee aika ajoin päivityksiä esimerkiksi satelliittien lentoratojen vaihdoksien vuoksi.

– Ruiskutuksessa satelliitin antama tarkkuus on minulla kahden senttimetrin tasolla.

Trimblen näyttö kertoo tarvittavat tiedot laitteista ja pinta-aloista.

Tulevaisuudessa kaikkien käytössä

Jan Asplund arvelee, että lähitulevaisuudessa kaikki käyttävät satelliittipaikannukseen perustuvaa täsmäviljelyä ja satokartoitusta, sillä tilakoot ovat kasvussa ja urakoitsijat tekevät työtään laajoilla alueilla. Asplund on tästä hyvä esimerkki: hän työskentelee monella eri paikkakunnalla ja laajalla säteellä.

– Ruiskutusta teen Vöyrin alueella. Lannoitteen levitystä teen Vöyrillä, Vaasassa, Mustasaaressa ja Kruunupyyssä. Kalkkia leivitän Vöyrillä, Oravaisilla, Maksamaalla, Mustasaaressa ja Maalahdella.

Trimble EZ 500 on käytössä:

  • Kalkinlevityksessä, Bredal K85

  • Apulannanlevityksessä, Bogballe MW2

  • Ruiskutuksessa, Hardi Commander 4400 Twin

  • Piensiemenlaiteessa, He-Va Multi Seeder