N-Sensor annostelee lannoitetta juuri oikean määrän

Uudet teknologiat ja digitalisaatio ovat suomalaisen maaseudun arkea. Ne helpottavat työtä ja parantavat satoa. Hyvä ajo-opastin ja typpilannoituksen tarpeen automaattisesti määrittävä N-Sensor ovat tästä käytännöllisenä esimerkkinä.

On alkukesän päivä Valkeakosken Tarttilassa Pirkanmaalla. Tilan isäntä Timo Vuorinen, Lantmännen Agro Tampereen työkoneiden ja rakentamisen erikoismyyjä, valmistautuu kollegoidensa kauppias Jouni Pastilan sekä työkoneiden erikoismyyjä Henri Stillin kanssa testiajoon. Testissä on satokauden optimoinnin täsmätehokaksikko: traktorin katolla Yara N-Sensor ja perässä vaa’allinen Bogballe M35W -lannoitteenlevitin.

Yara N-Sensor on typpilannoituksen mittauslaite, joka asennetaan traktorin katolle. Se mittaa reaaliaikaisesti pellon vihermassasta, mihin kohtaan typpilannoitusta tarvitaan ja minkä verran.

Paistaa, mutta taivaalla leijailee monen väristä pilveä, liekö rupeaa ripsimään.

− Ei haittaa, vaikka alkaisikin tihkuttaa. Tämä uusin N-Sensor ei hätkähdä aamukastetta tai pikku sadetta, ja siinä on myös hämärätunnistin, eli sen puolesta voi ajaa vaikka yötä myöten, mikäli silmät pysyvät auki, toteaa Henri Still.

− N-Sensorissa on kaksi kameraa, jotka mittaavat kasvustossa esiintyviä valon aallonpituuksia. Kamerat ottavat kuvaa kymmeniä kertoja sekunnissa, mikä mahdollistaa, että traktorilla voi ajaa normaalinopeuksilla ja mittaustulos pysyy jatkuvasti ajan tasalla. Mittauksen perusteella laite tietää tarkkaan kasvuston ottaman typen määrän ja laskee tarvittavan lisälannoituksen, Still kertoo.

N-Sensor toimii parhaiten yhdessä tarkan satelliittipaikannukseen perustuvan ajo-opastimen kanssa.

− Me myymme N-Sensoria yhteistyössä Yaran ja Trimblen ajo-opastimet tuntevan Dataväxtin kanssa. Yara tekee N-Sensoriin ohjelmistot, ja Dataväxtin kanssa tarjoamme käyttötukea ajo-opastimille, kauppias Pastila toteaa. − Kauttamme on saanut hankittua näitä jo aiemmin, mutta tänä keväänä ostimme kauppaamme oman laitteiston, ja otamme nyt systeemin koekäyttöön.

Digitaalisuus parantaa työn tarkkuutta ja kustannustehokkuutta

Uudet teknologiat ovat kiehtovia, mutta niistä pitää olla ennen kaikkea hyötyä. N-Sensor on tilalliselle mittava investointi, joten sen tulee lunastaa paikkansa. Tutkimukset ja statistiikat laitteen kymmenen vuoden historian ajalta osoittavat, että N-Sensor maksaa itsensä nopeasti takaisin, kunhan sille antaa hehtaareja alle.

Laitteen käyttö lisää satoa, parantaa laatua ja tekee sadosta tasalaatuisempaa. Kustannukset vähenevät, kun oikea määrä lannoitetta saadaan täsmälleen sinne, minne sitä tarvitaan. Jouni Pastila lataa lukuja pöytään:

− Kokeissa Yara N-Sensorilla on saatu keskimäärin 14 prosentin vähennys lannoitteen määrään ja nelisen prosenttia lisää viljasatoa.

Lakoontuminen vähenee merkittävästi, jolloin sadon määrä kohoaa ja puinti- sekä kuivauskustannukset pienenevät. Myös polttoainetta ja aikaa säästyy. Lisäksi vaikutukset maan laatuun ja ympäristöön ovat myönteiset, kun lannoitteita ajetaan pellolle täsmämäärä.

Pastila kertoo käytännön kokemusten perusteella nettohyödyn olevan 30–50 euron luokkaa hehtaarille.

− Keskimäärin, sillä esimerkiksi sääolosuhteet, kuten viime vuoden kuivuus, vaikuttavat tietysti kokonaisuuteen, Still lisää traktorin penkiltä, missä hän naputtelee ennen testiajoa tietokoneohjelmaan perustietoja. Still määrittelee ohjelmaan kasvuasteen ja typen määrän lannoitteesta. Sen jälkeen N-Sensorin silmät eli kamerat lukevat automaattisesti peltoa.

Pastila puolestaan tekee ennakkovalmistelua Yara N-Testerillä.

− Ennen levitystä mittaan ”nipsuttimella” lehtivihreän perusterveen vihreistä ylimmistä lehdistä, keskimääräiseltä lohkolta. Siitä saadaan peruslannoitustaso ja määritetään, mikä typen tarve on tässä kasvuasteessa. Tieto syötetään N-Sensorin tietokoneohjelmaan.

Lannoitteen tarvetta arvioivat sensorit on sijoitettu traktorin katolle, ja kuljettaja voi tarkkailla tilannetta ajon aikana näytöltä. Bogballen M35W-levitintä täytetään lannoitteella.

N-Sensor on parhaimmillaan ajo-opastimen ja laatulevittimen kanssa

N-Sensor on markkinoiden paras ja tehokkain tapa täsmälannoitukseen. Mitä enemmän laitteelle antaa hehtaareja käsittelyyn, sitä isomman hyödyn saa. Pastila, Still ja Vuorinen arvioivat, että tilan koon kannattaa olla vähintään 300–500 hehtaarin luokkaa, jotta saa parhaat kustannushyödyt.

Usein isännät ostavat N-Sensorin kahteen pekkaan, mikä puolittaa kulut. Tarvittava laitteistopaletti on sinänsä yksinkertainen.

− Tarvitaan traktori, joka on joka tilalla. Sitten tarvitaan lannoitteenlevitin, jossa on tietokoneohjeistuksella toimiva vaaka, sekä ajo-opastin, johon määritetään perässä oleva työkone.

Opastin piirtää pellolla kulkiessa ohjelmaan, mitä tehdään ja missä kohtaa, sekä estää päällekkäisen ajon. Kokoonpano tarvitsee tietysti tuekseen tietokoneen ja tietokoneohjelman, jotta eri laitteet pystyvät kommunikoimaan keskenään. Testiyhdistelmässä käytössä Trimblen ajo-opastin, jonka ohjelmisto toimii N-Sensorin kanssa hyvin yhteen.

Lisäksi levittimessä, joka toimii N-Sensorin kanssa, on oltava vaakavarustus ja ajonopeuteen perustuva sähköinen ohjaus. Lantmännen Agron tuotepäällikkö Ilari Pesola kertoo testiyhdistelmän levittimestä:

− Meillä on perässä Bogballen kehitystyön viimeisin hedelmä, M35W, jossa on vaa’alla ja Zurf-ohjaimella varustettu kaksilautaslevitin. Se on yhteensopiva Trimblen ja muidenkin yleisimpien ajouraopastimien kanssa.

M35W on erittäin helppo säätää ja käyttää levitystaulukoiden ja automaattisen kalibroinnin avulla. Se soveltuu paitsi rakeisten lannoitteiden, myös monien siementen, etanapelletin ja vastaavien levitykseen. Bogballessa on lukuisien testien mukaan erittäin tasainen ja tarkka levitys niin päisteeseen kuin pellollekin.

Lantmännen Agron testitiimin lannoitelevityskokeilu onnistui hyvin, ja Lantmännen Agron kauppiaat kertovat siitä mielellään lisää. Jos haluat tutustua N-Sensorin toimintaan omalla pellollasi, se onnistuu jouhevasti urakoinnin kautta.

Trimblen ajo-opastin tallentaa yhdistelmän reitin tarkasti muistiin.

Urakoimalla alkuun

Jos kiinnostaa päästä kokeilemaan N-Sensorin antamaa hyötyä omalle pellolleen, ei tarvitse heti ostaa kalustoa omaksi, vaan Lantmännen Agro Tampereen kautta saa tilattua urakoitsijan laitteineen tilalleen. Palvelu pelaa koko Pirkanmaan alueella, missä toimii oma N-Sensor-urakoitsija. ”Apukuskin” penkillä istuessa laitteisto ja tietokoneohjelma tulevat tutuksi.

Mikäli mietinnässä on laitteen tilaaminen omaksi, sekin toki onnistuu. Tilauksen voi tehdä Lantmännen Agrossa, ja sieltä huolehditaan myös käyttökoulutus ja asiakastuki. Palvelupaketteja on kolmenlaisia, riippuen siitä, minkä laajuista palvelua haluaa.

Tarkkaan ja tehokkaasti ajo-opastimella

Ajo-opastin on laite, joka tallentaa tietoa jo työstetyistä alueista sekä pellon olosuhteista ja opastaa niiden perusteella työskentelemään mahdollisimman täsmällisesti ja tehokkaasti. Opastin jäljittää työkoneen liikkeet satelliittipaikannuksen avulla.

Ajo-opastimen hyödyt kasvavat tilakokojen kasvaessa. Siitä on suurta apua myös urakoitsijoille.

Trimblen laadukkaat ajo-opastimet voi hankkia Lantmännen Agron myymälöistä.