Kesäkanala pienellä vaivalla

Mielenkiintoinen ja helppohoitoinen kana on kasvattanut hyötyeläimistä eniten suosiotaan lemmikkinä niin maaseudulla kuin kaupunkialueillakin. Olit sitten ottamassa kesäkanoja tai perustamassa omaa kotitarvekanalaan, niin perustiedot kanan hoidosta kannattaa selvittää ensin.

Vaatimaton sekä sopeutuvainen kana on onnellisimmillaan pienessä parvessa ja kukon suojeluksessa. Kanan perustarpeiden täyttäminen raikkaan veden, sopivan ravinnon, suojaisan yöpaikan, kuopsuttelun mahdollisuuden sekä pesän muodossa ovat perusedellytykset kanojen pitoon. Kesäkanoja hankkiessa tai kotitarvekanalaa perustaessa tulee muistaa myös vastuu ja velvollisuus – kanoja ei syksyn tullen voi jättää heitteille, vaan niille pitää olla valmiiksi mietittynä joko talvisijoituspaikka tai mahdollinen kanoista luopuminen.

Kanojen hankkiessa on ensin hyvä tutustua Eviran sivuilla olevaan muistilistaan koskien kanojen pitämistä. Kun lainsäädännöllisesti asiat ovat kunnossa, voidaan miettiä tarkemmin kanojen hyvinvointia sekä terveyttä. Kanat viihtyvät päivät parhaiten ulkona maata kuopsutellen, aidattu ja suojaisa alue on kanoille turvallisin vaihtoehto petojen vuoksi. Ennen kanojen ulos päästämistä tulee olla tietoinen ulkoilun rajoituksista. Yöt kanat viettävät mielellään suojassa ja siihen tarkoitukseen sopii esimerkiksi vanha leikkimökki tai muu katettu suoja. Kanat viihtyvät orsilla, joten sellainen tulisi asentaa yöpymispaikan yhteyteen, kuten myös suojaisempi pesä munintaa varten. Yöpymistilan pohjalle voidaan levittää kutteria tai turvetta pehmeyttä tuomaan, pesään voi lisätä pahnaa tai muuta lisäpehmikettä.

Kanojen juoma- sekä ruokinta-astiat ovat alttiita likaantumiselle sekä muille eläimille kuten jyrsijöille, jonka vuoksi nekin ovat parempi sijoittaa sisätiloihin. Juoma-astia likaantuu helpoiten, joten kannattaa valita malli jota kanat eivät pysty kaatamaan. Kanat ovat tehokkaita syömään ihmisten ruoantähteitä, mutta kaipaavat sen rinnalle myös kivennäistä tai täysrehua täydentämään ravinnon tarpeensa. Kanojen ruokinnassa ei sovi unohtaa kalkin tärkeyttä.

Hiekka- ja aurinkokylvyt kuuluvat kanan luonnollisiin tarpeisiin. Tästä syystä kanoilla tulisi olla mahdollisuus ulkoillessaan päästä kylpemään hiekkaan, jos tämä ei ulkotilan puolesta ole mahdollista niin erillinen hiekkakylpyastia ajaa samaa asiaa.

Kanojen toimintaa ja vuorokausirytmiä luonnollisissa oloissa ohjaa valon määrä, joka vaikuttaa myös munintaan. Valoisan ajan kanat ovat hereillä tehden toimiaan sekä syövät ja juovat. Pimeän aikaan kanat nukkuvat. Ulkoillessaan kanat kuopsuttavat maata etsien ruokaa, ottavat aurinkokylpyjä sekä nauttien hiekkakylvyistä. Yksin kanan ominaisuuksista on syödä sulamatonta ruokaa, kuten kiviä ja soraa, jotka edesauttavat muun ruuan hienontumista kivipiirassa. Jos kanan ulkoilualue ei tarjoa sopivaa maaperää tähän ruoansulatukseen, niin kanoille voi tarjota erikseen soraa tarhaan.

Kesä aikaan kanat eivät kaipaa erillistä lämmitystä asumukseensa, mutta talviaikaan kanoilla tulee olla lämmintila. Kesäasumus on helppo eristyksellä saada lämpimäksi ja lisälämpöä saa lämpölampuilla. Kanat eivät ole erityisen siistejä eläimiä, jolloin oma panostus hoidosta tulee laittaa niin sisätilojen ja tarhan siivoukseen.

Huolellisella hoidolla kanat ovat hyvinvoivia ja terveitä, jolloin munintakin onnistuu.

Artikkelin kirjoittaja

Elli Nummi

tuotepäällikkö