Kasvitaudit kuriin peittauksella

Peittaus keventää viljan tautiriskiä. Sato jäi kuivan kesän vuoksi normaalia pienemmäksi, mutta kasvitaudit eivät olleet riesana. Edellisvuoden kosteuden aiheuttamat sienitaudit siemenissä tainnutettiin peittaamalla.

Nestepeittaukseen on kehitetty uudenlainen peittausaine. Uusi Bariton Super on osoittautunut vanhoja peittausaineita juoksevammaksi, ja sen teho eri kasvitauteja vastaan kaikilla viljoilla on erittäin hyvä.

– Bariton Superissa on parempi koostumus, ja se on erityyppinen valmiste kuin kesäkuussa 2018 markkinoilta poistunut Baytan Universal. Vanha peittausaine oli tahmeampaa, joten sen levittäminen oli hankalampaa. Uusi peittausaine toimii erityisen hyvin kauran kanssa. Myös punahometeho on aiempaa parempi, luettelee Minni Tapola Bayerilta.

Peittausainetta on testattu Lantmännen Agron koetilalla Hauholla jo neljänä kesänä. Uuden kasvinsuojeluaineen rekisteröintiin liittyvät myös Luonnonvarakeskuksen (LUKE) testaukset. Peittausaine sai rekisteröinnin toukokuussa 2018.

Hyödyt nähtävissä

Tapola toivoo, että viljelijät kiinnittäisivät huomiota kasvinsuojeluun nyt, kun käytettävissä on monipuolinen ja helppokäyttöinen peittausaine.

– Bariton Superilla on tehty tilatason peittauskokeita. Mukana on ollut myös rahtipeittaajia. Peittausaine sopii kaikille viljoille, myös syysvehnälle. Sama peittausaine käy koko tilan kaikkiin peittauksiin, joten laitteita ei tarvitse välissä putsata eri siementen peittauksen välissä.

Odotukset uudelle tuotteelle ovat korkealla.

– Olennaista on, että viljat ylipäätään peitataan. Suomessa suuri osa viljasta peitataan. Kuitenkin kaura on usein jäänyt peittaamatta, koska ajatellaan, ettei kauralla ole niin paljon tauteja ja että kauran valuvuus peitattuna on muita viljoja huonompi. Bariton Super tekee siemeneen kiiltävän pinnan myös kauralla, jolloin siemen juoksee paremmin kylvössä.

Uusi peittausaine värjää siemenet kirkkaanpunaisiksi, joten käsitellyt siemenet erottuvat selvästi. Laimennettaessa väri vielä voimistuu.

Laitteiden hankintahinta on tonnista kahteen, joten suurista satsauksista ei ole kyse, mutta vaikutus on suuri.

– Kun ei peitata, itävyys voi olla heikko ja vaikka vilja itäisi, orastuvuus jää tyvitautien vuoksi heikoksi. Siementen mukana leviää myös tauteja, kuten nokitauteja, joihin kasvukaudella ruiskutettavat valmisteet eivät tehoa. Peittaus on keino estää taudin leviäminen.

Peittaus suojaa viljaa punahomeelta, joka leviää siemenistä. Tässä ohran juuristossa ei näy merkkejä taudeista.

Laadukkaasti hyvillä aineilla

Ilmajoella Mäki-Latvalan tilalla on peitattu ohraa uudella Bariton Superilla. Viljalajike on monitahoinen Brage.

– Baritonilla peitattua viljaa on kymmenellä erityyppisellä lohkolla. Maalajit vaihtelevat jäykästä hiesusavesta multaan. Osaa lohkoista on lannoitettu karjanlannalla ja väkilannoiteella, osaa pelkällä väkilannoiteella. Kaikilla lohkoilla on käytetty starttilannosta, Mikko Mäki-Latvala kertoo.

Peittausaine-verrokkina oli Baytan Universal. Mäki-Latvala astelee pellon laitaa ja tarkastelee kasvustoa. Lehdet näyttävät terveiltä eikä viitteitä kasvitaudeista näy.

– Esimerkiksi tällä lohkolla maalaji on mHHt (multava hieno hieta) ja pH-arvo 6,8. Täällä peitattiin puolet Baytan Universalilla ja puolet Bariton Superilla. Kylvötiheys oli 520 itävää neliömetrillä. Kylvön yhteydessä levitettiin YaraMila NK1 320 kiloa, starttiravinnetta 67 kiloa ja korren kasvun alussa YaraBela N27 Mn 80 kiloa hehtaarille.

Esimerkkilohkolle levitettiin ensimmäisessä kasvinsuojeluruiskutuksessa Tooleria 40 grammaa, Staranea 0,3 litraa, korrensäätöainetta Trimaxxia 0,2 litraa ja YaraVita Mancozinia 1 litraa hehtaarille.

– Kirvoja oli ihan mustanaan, kun oli niin lämmintä. Niitä torjuttiin ensimmäisessä ruiskutuksessa 0,5 litralla Perfektionia ja toisessa ruiskutuksessa 0,15 litralla Decis Megaa.

Toisessa ruiskutuksessa tautitorjuntaan käytettiin 0,3 litraa Comet Prota ja 0,4 litraa Libraxia sekä alueelle tyypillisen maaperän mangaanipulan vuoksi käytettiin lisänä vielä mangaanipitoista lehtilannoitetta.

– Juoksevuus on uudessa aineessa jonkin verran parempi kuin Baytan Universalissa. Tauteja ei ollut, mutta kuivuus vaikutti satoon, sitä saatiin noin tuhat kiloa keskimääräistä vähemmän.

Bariton Superin käyttömäärä on pieni, ja käyttöohjeissa suositellaan vedellä laimentamista eri suhteissa riippuen peittauslaitteesta.

– Bariton Superin huomioväri korostui laimennuksen ansiosta. Meille on tärkeää tehdä peittaus laadukkaasti, joten laimentaminen vedellä on suositeltavaa.

Bariton Super oli riittoisampaa kuin vanha aine.

– Käyttömäärä on noin kolme kertaa pienempi. Bariton Superia kuluu litra per siementonni.

Mäki-Latvala muistuttaa, että peittaus parantaa itävyyttä erityisesti huonoissa olosuhteissa.

– Edellisenä vuonna sienitauteja tuli siemeniin, koska oli niin kostea syksy. Peittaus on tarpeen erityisesti silloin, kun paha tautipaine tulee suoraan siemenestä.

Mikko Mäki-Latvalan tilalla kokeiltiin peittausta Bariton Superilla ohralle viime kesänä.

Teksti ja kuvat Outi Rantala