HT Enerco ja HT Laser jatkavat Nokka-tuotteiden tarinaa

Nokka-kuormainten ja -metsäperävaunujen menestystarina saa jatkoa suomalaisen HT Enercon omistuksessa. Yritys haluaa palauttaa Nokka-tuotteiden maineen ensin Suomessa ja Euroopassa. Sen jälkeen vuorossa on laajeneminen Aasian ja Etelä-Amerikan markkinoille.

Reijo Koskenniemi pakkaa Keuruulla valmiin Nokka-kuormaimen kouraa.

Asiakkaiden suosion saavuttaneiden suomalaisten Nokka-­kuormainten ja -metsäperävaunujen tarina oli katkolla, kun tunnettu Nokka Oy ja Nokka Europe Oy hakeutuivat konkurssiin vuonna 2017 ja 2018. Tilanne sai kuitenkin positiivisen käänteen, kun kotimainen perheyritys HT Enerco Oy:n osti Nokka-tuotteiden tuoteoikeudet viime marraskuussa.

HT Enerco myy Nokka-kuormaimet ja -perävaunut, ja samaan HT-yhtiöryppääseen kuuluva HT Laser Oy vastaa tuotteiden sopimusvalmistuksesta. Kuormaimet valmistetaan ja kootaan HT Laserin tiloissa Keuruulla ja metsäperävaunut yhtiön Puolan Poznanin valmistusyksikössä.

Viisi Nokka-tuotteiden avainhenkilöä on siirtynyt uusien myynti- ja valmistusorganisaatioiden palkkalistoille. Näin varmistetaan, että yhtiöillä on käytössään myös hiljainen tieto Nokan teknologiasta, kehitysvisioista ja asiakkaista.

Valmistus vahvasti omissa käsissä

HT Enercon myyntijohtaja Lassi Pesosen mukaan Nokka-tuotteiden myynnin ja valmistuksen jatkaminen oli yritykselle luontevaa, sillä HT Laser valmisti jo aiemmin teräsosia ja -moduuleja Nokan tuotteisiin.

Jatkossakin HT Laser valmistaa Nokka-koneiden teräsosat uusinta laser- ja robottihitsaustekniikkaa hyödyntäen. Nyt HT Laserin vastuulla on myös tuotteiden kokoonpano. Keuruun ja Poznanin tehtaille on rakennettu valmistusta varten tehokkaat kokoonpanolinjat, joiden toiminta käynnistyi helmikuussa. Pesonen kertoo HT Enercon ja HT Laserin yhteistyön tuovan toimintaan merkittäviä synergiaetuja.

– Käytännössä koko valmistusketju on HT-yritysryppään käsissä. Se tekee toiminnasta ja kehitystyöstä sujuvaa sekä tehokasta. Suurena teräsosien valmistajana ja järjestelmätoimittajana HT Laser pystyy myös hankkimaan raaka-ainetta edullisemmin, mikä heijastuu jatkossa Nokka-tuotteiden kannattavuuteen, Pesonen sanoo.

Nokka-kuormaimessa on parhaasta teräslaadusta valmistettu koura. Nivelten määrä on minimoitu kouran käyttöiän pidentämiseksi. Kouralla voi siirtää karjan syöttöön meneviä rehupaaleja ja puunrunkoja.

Tekninen tuki lähellä asiakasta

Yksi Nokka-tuotteiden menestyksen avaimista on aina ollut asiakkaan omalla kielellä tarjottava laadukas asiakaspalvelu ja tuotetuki suoraan tehtaalta. Tästä aiotaan pitää kiinni myös jatkossa.

– Nokka-tuotteiden ominaisuuksien, koeteltujen rakenneratkaisujen ja laadukkaiden komponenttien ohella juuri asiakaspalvelu ja tekninen tuki ovat ne tekijät, jotka erottavat meidät ulkomaisista kilpailijoista. Tuotteidemme hankintahinnat asiakkaille voivat olla 10–15 prosenttia kilpailijoita korkeampia, mutta elinkaarikustannuksissa kirimme eron kiinni.

Tuotteidemme jälleenmyynnistä vastaa Suomessa Lantmännen Agro. Sillä on Suomessa 75 toimipistettä, joilla on myös sopimushuoltoverkosto. Jälkimarkkinointi, tekninen tuki ja varaosamyynti taas ovat pääsääntöisesti HT Enercon vastuulla.

Pesosen mukaan Nokka-tuotteiden suunnittelu- ja tuotantoprosessi on nyt hyvässä kunnossa. Seuraavaksi HT Enerco ryhtyy hiomaan tuotteiden markkinointi- ja myyntiprosessia.

– Kysyntä on vilkastunut nopeasti, kun olemme saaneet kerrottua asiakkaillemme valmistuksen jatkumisesta. Iso kehitysaskel asiakkaiden luottamussuhteesta on nyt saatu palautettua, ja ensimmäiset kuormaintoimitukset ovat jo lähteneet asiakkaille.

Uusia kuormainvaunutilauksia on tullut niin kotimaasta kuin Keski-Euroopastakin. Tänä vuonna tavoitteena on myydä yli 100 kuormainvaunua. Kun Nokan asema on Euroopassa vakiintunut, toimintaa aletaan laajentaa Aasiaan, Etelä-Amerikkaan ja Venäjälle.

– Siellä tuotteillemme on vahvaa kysyntää, Lassi Pesonen arvioi.

HT Enerco omistaa myös Nokka-hakkurien ja energiapuun korjuukoneiden tuoteoikeudet, mutta niiden valmistuksen jatkamisesta ei ole tehty päätöksiä. Nokan valmistamien Esko-lumilinkojen tuote­oikeudet ovat siirtyneet J. Varila Steel Oy:lle.

Lue myös: Ensimmäinen Nokka-kuormain valmistui Keuruulla