Ensimmäinen Nokka-kuormain valmistui Keuruulla

Maa- ja metsätilayrittäjä Timo Ala-Reinikka osti ensimmäisen Keuruun tehtaalla valmistuneen Nokka-kuormaimen. Merkkiuskollinen mies hoitaa yhdellä kuormaimella niin rehupaalien kuin polttopuurunkojenkin siirrot.

Uuden kuormaimen puikkoihin pääseminen maistuu Timo Ala-Reinikalle. Vieressä tilannetta seuraa HT Enercon myyntijohtaja Lassi Pesonen.

HT Laserilla eletään historiallisia hetkiä. Kurikkalainen karjankasvattaja Timo Ala-Reinikka on saapunut noutamaan tilalleen ensimmäistä yrityksen valmistamaa kuormainta.

Ala-Reinikka on luottanut Nokka-kuormaimiin ja -perävaunuihin 1970-luvun lopulta lähtien. Nyt mukaan lähtevä komistus on Ala-Reinikan kuudes samaa merkkiä edustava kuormain.

Edeltäjä on ollut miehen päivittäisessä käytössä liki vuosikymmenen. Uuden kuormaimensa Ala-Reinikka aikoo liittää hyväkuntoiseen hydraulivetoiseen Nokka 142 WD -peräkärryyn vanhan kuormaimen tilalle.

– Kaipaan kuormaimelta monikäyttöisyyttä. Samalla laitteella nostan rangat metsästä ja säilörehupaalit pellolta. Vuosittain käsittelemme kuormaimella 2 000 säilörehupaalia ja 1 000 olkipaalia. Nokka-kuormain onkin varmaan tilani käytetyin työkone, Ala-Reinikka sanoo.

Ympäri vuoden kuormainta käyttävälle maa- ja metsätilalliselle on tärkeää, että kuormain on käyttövarma kaikissa olosuhteissa. Markkinoita viime vuosina vallanneet baltialaistuotteet eivät ole Ala-Reinikkaa vakuuttaneet.

– On hienoa, että Nokka-kuormainten valmistus jatkuu kotimaassa. Niihin on voinut aina luottaa. Hienoa on myös se, että voin hoitaa kaikki huoltoihin ja korjauksiin liittyvät asiat suomeksi, Ala-Reinikka kiittelee.

Ensimmäinen HT Laserilla valmistettu Nokka-kuormain on järeä peli, jolla onnistuu painavienkin paalien ja runkojen nostaminen.

Vääntöä ja lujuutta nostoihin

Ala-Reinikka hankki uuden Nokka-kuormaimensa Ilmajoen Lantmännen Agrolta Arto Tervahauta Oy:stä. Hänen toiveenaan oli, että kuormain on riittävän voimakas ja lujarakenteinen, jotta se pystyy nostamaan väsymättä jopa tonnin painavia säilörehupaaleja.

Lantmännen Agron työkonemyyjä Tuomas Haapamäki ja Nokka-kuormainten myynnistä vastaavan HT Enercon myyntijohtaja Lassi Pesonen tarttuivat empimättä haasteeseen. Haapamäki kiittelee HT Enercon tapaa kuunnella ja toteuttaa asiakkaan toiveet kuormaimen varustelun ja yksityiskohtien osalta.

– Ala-Reinikan Nokka 5172 -hydraulikuormaimessa on 7,2-metrinen nostopuomi, jonka nostomomentti on 51 kNm. Seitsemänkulmaisen ja yksisaumaisen rakenteen ansiosta olemme pystyneet kasvattamaan nostopuomin lujuutta 10 prosenttia, Pesonen mainitsee.

Ala-Reinikan toiveesta kuormaimen ohjaus on toteutettu esiohjauksen sijaan hyttiin sijoitetulla kaksi­vipuisella mekaanisella venttiilistöllä.

Lue myös: HT Enerco ja HT Laser jatkavat Nokka-tuotteiden tarinaa