Viljojen ja nurmien tankkiseostaulukot

Viljojen ja nurmien tankkiseostaulukot auttavat löytämään ohjeet tankkiseoksissa onnistumiseen. Valitse alapuolelta etsimäsi tuote, jonka jälkeen palvelu näyttää seosparien soveltuvuuden.

Valitse
Valitse

Valitse kasvinsuojeluaine nähdäksesi vaihtoehdot.

Käyttöohjeet


Tankkiseoksen sekoitusjärjestys

Tankkiseoksia tehtäessä lähtökohtana täytyy olla varma tieto kasvinsuojeluaineiden soveltuvuudesta tankkiseoksiin.

Tankkiseos tehdään seuraavalla tavalla:

 1. Täytä ruisku puoliksi vedellä
 2. Käynnistä säiliön sekoitus
 3. Lisää liukopussit, gramma-aineet tai raemaiset valmisteet
 4. Lisää nestemäiset tauti- ja tuholaisaineet
 5. Lisää nestemäiset rikkakasviaineet ja kasvunsääteet (klormekvattikloridi)
 6. Lisää lehtilannoitteet
 7. Lisää happamat kasvunsääteet (esim. Terpal ja Cerone)
 8. Kiinnitteet

Sakkautumisriskiä seoksissa lisäävät:

 1. Suuret ravinneliuosmäärät (5 kg/100 l), erityisesti urea
 2. Humuspitoinen tai liian kylmä vesi (kaivovesi)
 3. Sekoitus pois päältä

Riskiseokset

Tee esikoe puhtaaseen litran lasiastiaan. Täytä astia vedellä ja lisää kasvinsuojeluaineet yksi kerrallaan suositellussa järjestyksessä. Esikokeessa voidaan käyttää kutakin valmistetta joko yhtä suuri määrä (esim. 20 g tai ml/1 litra vettä) tai tehdä seoksen samassa suhteessa kuin mitä aiottu annos hehtaarille on.

 

Sekoita liuosta jokaisen valmisteen lisäyksen jälkeen muutaman sekunnin ajan. Kun seos on valmis, sekoita vielä 15-30 sekunnin ajan. Anna astian tämän jälkeen seistä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen voit tutkia kokeen onnistumista.

 

Jos öljy tai geeli ei ole erottunut seoksesta, tai seos ei ole sakkautunut, seos on onnistunut. Jos hienojakoista saostumaa esiintyy, mutta se saadaan häviämään vähäisellä sekoittamisella, on tämä myös hyväksyttävää, edellyttäen, että ruiskuttaessa sekoittajaa pidetään päällä koko ajan.

 

Jos seos epäonnistuu, muuta annostusjärjestystä tai jätä jokin aineista pois. On mahdollista että seos onnistuu jos seokseen tuleva ruiskutusjauhe, suspensiokonsentraatti (SC) ja emulsiokonsentraatti (EC) sekoitetaan kukin yksinään veteen esiseokseksi ja nämä seokset lisätään varsinaiseen seokseen.

 

Tankkiseosten toimivuuteen ja turvallisuuteen viljelykasville vaikuttavia tekijöitä ovat mm. ympäristöolot, kuten ilman lämpötila, viljelykasvin kasvuaste ja fysiologinen rasittuneisuus sekä myös ruiskutettava vesimäärä, minkä johdosta vastuu seosten käytöstä on käyttäjällä.

 

Tankkiseostaulukko perustuu kokemuksiin kahden valmisteen seoksista.

Tarkista tuotteiden ajantasaiset käyttöohjeet: www.kemidigi.fi/kasvinsuojeluainerekisteri