Peltoretikka ("Raphanus raphanistrum") on yksivuotinen ristikukkainen rikkakasvi. Se muistuttaa ulkoisesti rypsiä ja rapsi joihin se on helppo sekoittaa.

Peltoretikan kukkien väri on yleensä hieman rypsiä ja rapsi vaaleampi ja terälehtien tyvi kapeampi. Kukat ovat myös usein hieman öljykasvien kukkia kookkaampia ja peltoretikka haaroittuu voimakkaammin. Tosiin kuin rypsillä ja rapsilla, peltoretikan lehdet ovat liuskeiset ja varsi jäykkien karvojen peitossa.

Toisin kuin muilla ristikukkaiskasveilla, peltoretikan lidut eivät tuleennuttuaan aukea. Sen sijaan ne katkeavat pieniksi pätkiksi, joissa kussakin on yleensä yksi tai kaksi siementä sisällä. Lidun pätkät ovat kooltaan ohran jyvän kokoisia, mikä tekee niiden lajittelusta sadon joukosta vaikeaa. Siemenet säilyvät maassa itämiskykyisinä useita vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Peltoretikka voidaan torjua helposti useimmilla viljojen rikkakasviaineilla. Öljykasviviljelyksiltä peltoretikkaa voi torjua vain Clearfield –järjestelmän torjunta-aineilla.