Pahkahome ("Sclerotinia sclerotiorum") voi alentaa öljykasvien satoa merkittävästi, varsinkin lakoutuneissa kasvustoissa. Myös sadon laatu heikkenee, sillä öljypitoisuus jää matalaksi ja rihmastopahkoja on vaikea lajitella pois sadosta.

Pahkahome leviää öljykasvein kukinnasta tuleentumiseen asti. Itiöstä muodostuva sienirihmasto käyttää hyödykseen varren haaroihin pudonneiden terälehtien ravinteita ennen tunkeutumistaan kasvin varteen. Varteen ilmestyy vaaleita laikkuja ja varren sisältä löytyy mustia rihmastopahkoja. Kosteus ennen kukintaa edistää taudin leviämistä. Lakoutuneissa kasvustoissa runsas kosteus ja kasvien kontakti toisiinsa edistävät taudin leviämistä.

Pahkahome on erittäin yleinen taudinaiheuttaja. Pahkahomeen kemiallinen torjunta on syytä suorittaa, jos tautia on aiemmin esiintynyt lähialueilla, on satanut yhteensä 30 mm ja maa säilynyt tasaisen kosteana kolme viikkoa ennen kukintaa. Paras aika kemialliselle torjunnalle on täyteen kukintaan mennessä. Pahkahomeriskiä voi myös vähentää viljelykierrolla, jossa on mahdollisimman vähän pahkahomeen isäntäkasveja.

Leviämistapa

Ilma