Juolavehnä ("Elymus repens") on monivuotinen rikkakasvi, joka muodostaa laajoja kasvustoja. Se leviää sekä siemenestä että juurakon avulla. Varsi on ontto ja solmuinen, pitkänä varsin rento. Juurakko on ohut ja suikertava, väriltään valkoinen. Kukinto on tuulipölytteinen tähkä. Lehtíen yläpinnalla on vaaleita karvoja.

Juolavehnä leviää tehokkaasti juurakoidensa avulla, jotka usein tarttuvat muokkausvälineisiin. Myös siemen on tehokas lisääntymisväline, sillä se on itämiskykyinen jo maitotuleentumisvaiheessa. Kypsä siemen kestää itämiskykyisenä jopa säilörehun seassa tai naudan ruoansulatuksen läpi kulkeuduttuaan.

Juolavehnä kilpailee voimakkaasti useimpien viljelykasvien kanssa ja siten vähentää niiden satoa. lisäksi juolavehnä lisää kasvuston kosteutta ja sadon rikkapitoisuutta. Nurmissa juolavehnä heikentää maittavuutta. Se on koko maassa yleinen, haitallinen rikkakasvi.

Juolavehnää voi torjua glyfosaattivalmisteilla keväällä ennen kylvöä tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Myös leveälehtisillä viljelyskasveilla käytettäviä valikoivia torjunta-aineita on.

Juolavehnää voi torjua myös maanmuokkauksen avulla, kun siinä on 3-4 lehteä jolloin juurakon ravintomäärä on alimmillaan.