Nuori paalausurakoitsija luottaa KUHNiin

Rantasalmelainen koneurakoitsija Juuso Poutanen urakoi kesällä pitkää päivää KUHN VBP 3165 Intelliwrap -paalainkäärijällä. Urakoitsija arvostaa varmatoimista konetta ja asiakkaat arvostavat hyvälaatuisia paaleja.

Rantasalmen Tuusmäessä paistaa aurinko elokuun alkupäivinä, kun tavoitamme urakoitsija Juuso Poutasen työmaalta säilörehun paalauksesta. Kelit ovat olleet kohdillaan ja rehua on asiakastiloille tullut kiitettävästi toisenkin korjuukerran tuloksena.

Poutanen urakoi Etelä-Savon itäosissa ja urakoita on Savonlinnasta Mikkelin Haukivuoreen ulottuvalla alueella. Tänä kesänä sade on ajoittain kiusannut paalausurakointia, mutta pidempiä sadekausia ei onneksi ole sattunut kohdalle. Rehua on tullut hyvin ja laatukin tuntuu olevan kohdillaan.

”Nyt on ensimmäinen kunnon kesä neljään vuoteen rehunteon kannalta”, Poutanen sanoo.

Nuoresta iästään huolimatta Juuso Poutanen on jo kokenut urakoitsija. 26-vuotias Poutanen päätyi koneurakoitsijaksi viitisen vuotta sitten.

”Isäukko aloitti pyöröpaaliurakoinnin 90-luvulla ja jatkoin sitä, kun hän lopetti”, Poutanen kertoo.

Urakat alkavat keväällä kuivalannan levityksellä ja jatkuvat läpi kesän säilörehu- ja kuivaheinänurmien niitolla ja pyöröpaalauksella.

Pienimuotoisesti alkanut koneurakointi alkoi laajentua, kun seudun muut urakoitsijat lopettivat niittourakoinnin ja kuivalannan levityksen. Poutaselta alettiin kysellä niitäkin palveluja.

”Nyt saa ajaa ihan ajamalla”, hän naurahtaa. ”Pisin rupeama traktorin ratissa on tänä kesänä ollut 44 tuntia.”

Keskikesällä urakat painottuvat säilörehun niittoon ja paalaukseen ja paalaimena Poutasella on KUHNin VBP 3165 Intelliwrap, joka on muuttuvakammioinen paalain. Järjestyksessään toinen KUHN on urakoitsijan mieleen, sillä tekniikka on selkeää ja huollot on helppo tehdä kiivastahtisen työn lomassa.

Käyttöketjut ovat selkeästi esillä ja vaikka heinäsilppua kertyy tuntuvasti koneen pinnoille, tuntuu ketjujen voitelu toimivan hyvin, hän sanoo.

”Parinsadan paalin välein teen huollot eli käytännössä kerran päivässä. Kone puhdistetaan, ketjujen kireydet ja kunnot tarkastetaan ja rasvataan nipat.”

Poutasen asiakaskuntaan kuuluu niin säilörehua käyttäviä lypsy- ja lihakarjatiloja, mutta myös emolehmä- ja hevostiloja, jotka säilörehun sijaan käyttävät kuivaa heinää. Paaleja kertyy vuodessa kymmenisen tuhatta noin tuhannelta urakointihehtaarilta.

Myös olkea paalataan paljon ja muuttuvakammioinen paalain onkin Poutasen mukaan joustava ja mukautuva vaihtoehto, kun paalattavana on monenlaista korsirehua.

”Tämä remmikone vähän himotti juuri sen takia, että tällä pystyy tekemään isompaakin paalia. Meillä on paljon kuivan tavaran paalausta ja kun paalikokoa pystyy kasvattamaan jopa 160 senttiin, niin paalien käsittelytarve vähenee.”

Asiakaskunnassa ollaan tyytyväisiä myös Poutasen tapaan tehdä karhotus ja paalaus samalla ajokerralla. Poutanen on asentanut traktorin etunostolaitteeseen Elhon V-Twin -karhottimen, joka vetää kolme niittokarhoa yhteen paalainta varten.

”Isännät tykkää, kun karhotus tulee samaan rahaan eikä sitä tarvitse ostaa erikseen. Ja jouduttaahan tämä omaakin työtä, kun ei tarvitse erikseen karhotella”, Poutanen sanoo.

Paalainta hallitaan ison kosketusnäytön kautta. Poutanen halusi kahdesta valittavana olleesta näytöstä isomman, sillä havainnoitavaa riittää työn aikana niin paalaimessa kuin edessä olevassa karhottimessakin.

”Kaikki toiminnot on automaatilla, joten käytännössä ei tarvitse kuin pysähtyä, pudottaa paali pois ja jatkaa matkaa. Paalin pudotuksenkin saa automaatille, mutta täällä Savossa kun on paljon rinnepeltoja, niin olen tykännyt itse pudottaa paalin sopivaan paikkaan.”

Poutanen sanoo, että Kuhnin hallinta on selkeän yksinkertaista ja sen niksit oppii nopeasti.

”Renki paalasi kesällä ensimmäistä kertaa ja vartin koulutuksella homma alkoi sujua.”

Tärkeä ominaisuus KUHNin paalainkäärijässä on Juuso Poutasen mielestä 3D-käärintä. 3D-käärinnässä paalin sylinterinmuotoinen pinta kääritään ensin, jolloin ilma poistuu tehokkaasti paalista. Tämän jälkeen paali kääritään normaalisti.

3D-käärinnällä paalista tulee tasaisen tiivis ja käärintäkalvoakin kuluu vähemmän tavanomaiseen käärintään verrattuna. KUHN Intelliwrap-paalaimessa voidaan valita helposti yhdellä painalluksella joko tavanomainen tai 3D-käärintä.

”Olin ensin sitä mieltä, että ei tätä 3D-käärintää tarvita, mutta kyllä se on koko ajan käytössä. Ja otetaan varmasti seuraavaankin paalaimeen”, Poutanen naurahtaa.

Teksti: Matti Turtiainen

Kuvat: Matti Turtiainen