Rikkatorjuntakoe vehnällä - Avoxa osoitti tehonsa

Avoxa on syys- ja kevätvehnän, rukiin ja ruisvehnän viljelijöiden ensisijainen valinta hukkakauran ja juolavehnän torjuntaan Lisäksi se torjuu monet muut leveälehtiset rikkakasvit ja on erinomainen muita heinämäisiä rikkakasveja vastaan. Avoxa oli kesällä 2019 testattavana Hauhon koekentillä. Tuote osoitti tehonsa kilpailevia valmisteita vastaan.

Hauhon Koeasemalla Avoxan tehoa rikkakasveja ja hukkakauraa vastaan testattiin ja samalla verrattiin markkinoiden yleisimpiin kilpaileviin Broadway ja Attribut -valmisteisiin. Samalla haluttiin varmistaa säilyttääkö Avoxa kilpailjoihin verrattuna ylivertaisen hukkakaura tehonsa myös eri tankkiseoksissa. Hukkakaura simuloitiin kokeeseen kylvämällä mukaan kauran siemeniä. 

Avoxa oli mukana kokeessa yksinään kahdella annoksella 1,35 l/ha ja 1,8 l/ha. Lisäksi sitä testattiin eri tankkiseoksissa Avoxa 1,35 l/ha + Tooler 35 g/ha (tehopakkaus), Avoxa 1,35 l/ha + Tomahawk 0,4 l/ha (resistenssin rikkoja) ja Avoxa 1,35 l/ha + Saracen 0,2 l/ha. 

Avoxa torjuu hukkakauran 99 % ja myös tankkiseoksissa yli 95%. Vastaavasti markkinoiden käytetyimmät hukkakauran ja juolavehnän torjuntaan markkinoidut valmisteet jäävät tehokkuudessaan alle 90% tai jopa alle 80% tehoon. Vielä pahempaa on että kilpailijavalmisteet jättävät hukkakaurat lyhyiksi, jolloin niitä ei havaita myöhemmin kasvukaudella ja siemenet putoavat maahan odottamaan seuraavia kasvukausia.

Muiden rikkakasvien osalta Avoxa toimi myös yhtä vakuuttavasti. Sen teho oli vähintään yhtä hyvä kuin kilpailijoilla tai jopa parempi. Teho rikkakasveja vastaan alkoi alimmalla 1,35 l/ha annoksella näkyä kahden viikon kuluessa käsittelystä. Suuremmalla 1,8 l/ha, sekä seoksissa teho näkyi jo aiemmin. Yleisimmät rikkakasvit kokeessa olivat savikka, peippi, saunio, pihatähtimö ja pelto-orvokki. Erityisesti verranne 2 teho pelto-orvokkia vastaan oli heikko.

Avoxa on kahden eri tavalla vaikuttavan tehoaineen käyttövalmis seos. Se ei tarvitse mukaan erikseen lisättäviä kiinnitteitä tai tehosteaineita. Tuote on saatavilla Lantmännen Agron kautta keväällä 2020 alkaen. 

Lue aina tuotteen käyttöohjeet ja noudata niitä.

 

Teksti: Antti Jaakkola , Syngenta Nordics A/S