Korrensäätökoe Medax Max

Medax Max korrensääteestä useiden vuosien hyvät kokemukset Lantmännen Agro koetilalta.

Medax Max 0,4 kg/ha (keskellä) pysyi ainoana pystyssä 2017 kovassa lakopaineessa. Kuvan vasemmalla puolen Medax Max -käsittelyitä pienemmillä käyttömäärillä ja oikealla reunalla muita markkinoiden trineksapakkituotteita eri käyttömäärillä.

Medax Max sekä lyhentää kasvustoa että paksuntaa korren seinämää – tehokas lakoa vastaan.

Medax Max -korrensääde on toistuvasti osoittanut voimansa Lantmännen Agron koetilan kasvinsuojelukokeissa Hauholla. Trineksapakkia ja ainutlaatuista proheksadioni-kalsiumia sisältävä korrensääde toimii olosuhteista riippumatta ja vaikutus korrenlujuuteen on kaikilla viljoilla käsittämättömän hyvä.

Kovin koetus Medax Maxille oli sateinen kesä 2017, jolloin muiden valmisteiden teho petti heinäkuun lopun kaatosateissa. Trym-ohralla kevätviljojen suositeltu annos Medax Maxia 0,4 kg/ha riitti kuitenkin pitämään kasvuston täysin pystyssä. Syy tehokkuuteen on ilmeinen, sillä sen lisäksi että Medax Max lyhentää tuntuvasti kortta, se myös vahvistaa korren seinämää useita kymmeniä prosentteja muodostaen kasvustosta erityisen jäntevän.

Korrensäädekoe vehnällä, Hauho 2018.

Korrensäädekoe ohralla, Ruukki 2016.

Korrensäädön hyödyistä on käyty vuosien saatossa keskustelua. Korrensääteiden ensisijainen tehtävä on varmistaa kasvuston puintikelpoisuus ja ehkäistä lakoutumisen aiheuttamia satotappioita ja kivisillä mailla konerikkoja. Harvemmin tulee mieleen, että korrensäädön vaikutus laatuun on kosteina ja lämpiminä kesinä oleellinen, sillä pystykasvusto kuivuu nopeammin ja siten on vähemmän altis kasvitautien leviämiselle. Esimerkiksi pahoin lakoutunutta kasvustoa ei punahomeilta ja peltohomeilta pelasta tehokkainkaan tautitorjunta.

Medax Maxille odotetaan rekisteröinnin laajennusta kevätviljojen suhteen jaettuun käsittelyyn, jolloin esimerkiksi käsittely 0,25 kg/ha + 0,25 kg/ha mahdollistaisi joustavamman korrensäädön olosuhteiden ja tarpeen mukaan.

Medax Maxille odotetaan myös rekisteröintiä heinien siemenviljelyksille. Tästäkin käyttötavasta Lantmännen Agron koetilalla on jo hankittu kokemuksia, joiden perusteella Medax Max on ehdottomasti paras valinta siemenheinien korrensäätöön, rekisteröinnin saatuaan.