Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Uusi Umpi-Maituri on kokonaisvaltainen ratkaisu umpilehmien ruokintaan. Rehu sisältää tarkoin tutkittua Safe-fermentaatiovalmistetta, joka tukee siirtymäkauden sujuvuutta.
Siirtymäkauden onnistuminen on kriittinen ajankohta, jolla voidaan vaikuttaa koko lypsykauden tuotostasoon. Poikiminen ja maidontuotannon alkaminen aiheuttavat aineenvaihdunnallisten muutosten lisäksi haasteita myös eläimen vastustuskyvylle.
Umpikaudella rehustukseen lisättävällä hiivan fermentaatiotuotteella on saatu hillittyä poikima-ajankohtana esiintyvää elimistön piilevää tulehdusta, mikä näkyy positiivisena vaikutuksena eläimen vastustuskykyyn. Tuloksen huomaa navetassa siirtymäkauteen liittyvien ongelmien vähenemisenä.
Piilevä tulehdus rasittaa poikivaa
Lehmän elimistössä tapahtuvien tulehdusreaktioiden markkerina pidetään maksassa muodostuvaa haptoglobiinia. Haptoglobiini on akuuttia tulehdusta kuvaava yhdiste, jonka pitoisuus voidaan mitata veren seerumista.
Veren haptoglobiinipitoisuus alkaa tyypillisesti nousta noin viikkoa noin ennen poikimista viestien elimistöä rasittavasta piilevästä tulehduksesta. Heikentyneen syönnin oletetaan olevan osallisena haptoglobiinin nousuun sekä siirtymäkauden aikana ennen poikimista että alkulypsykaudella.
Tutkimusten mukaan negatiivinen energiatase laskee tulehdusvasteesta huolehtivien yleisimpien valkosolujen eli neutrofiilien toimintaa.
Fermentaatiotuotteesta etua riskiryhmän lehmille
Rehustukseen lisättävä Safe-fermentaatiotuote valmistetaan Saccharomyces cerevisiae -hiivasta. Fermentaatiotuotteen avulla on saatu hillittyä siirtymäkauden aikaista piilevää tulehdusta. Etua saavat erityisesti riskiryhmään kuuluvat lehmät, joilla maksan toimintaa kuvaava indeksi on muita korkeammalla.
Safe-fermentaatiotuotteen vaikutus veren haptoglobiinipitoisuuteen (Knoblock ym. 2019).
Piilevän tulehduksen ja veren haptoglobiiniarvojen yhteys esimerkiksi utaretulehduksiin ja kohonneisiin maidon solupitoisuuksiin tunnetaan hyvin. Työ navetassa helpottuu, kun poikimisajankohdasta päästään sujuvasti ja turvallisesti siirtymään tuotoskauteen.
Hyvän vastustuskyvyn ylläpitäminen kriittisenä ajankohtana näkyy positiivisesti myös ternimaidon vasta-aineiden määrässä ja vahvasta vastustuskyvystä hyötyvät emien lisäksi myös vasikat.
Umpi-Maiturilla siirtymäkausi sujuvaksi
Uusi Umpi-Maituri on täysrehutyyppinen ratkaisu umpilehmien ruokintaan. Umpi-Maituri sisältää rypsiä tuomaan umpilehmälle sen tarvitseman valkuaislisän ja hieman tärkkelystä.
Tärkkelyslisä umpikaudella ylläpitää tärkkelystä hajottavien mikrobien toimintaa pötsissä. Näin pötsin mikrobisto pysyy aktiivisena ja on valmistautunut lypsykauden nouseviin väkirehumääriin.
Umpi-Maituri sisältää umpilehmälle suunnitellun ruokinnan anioni-kationitaseeseen vaikuttavan HyPo-kivennäisen. Ruokinnan anioni-kationitasetta laskemalla vaikutetaan lehmän parathormonin tuotantoon. Parathormonituotannon aktivoimisella saadaan kalsiumaineenvaihduntaa aktivoitua ja vähennettyä poikimahalvausten riskiä. Umpi-Maiturin orgaaniset hivenaineet ja biotiini ylläpitävät sorkkien kuntoa valmistellen umpilehmää tulevan lypsykauden rasitukseen.
Umpi-Maituri on kokonaisvaltainen ruokintaratkaisu ja sisältää lisäksi tarkoin tutkitun Safe-fermentaatiovalmisteen turvaamaan siirtymäkauden sujuvuutta. Antioksidanttien riittävyyden varmistaa E-vitamiinilisä ja orgaaninen seleeni. Umpi-Maiturin käyttömäärä on 0,8-2 kg/päivä.
Onnistunut siirtymäkausi ja lypsykauden alku maksaa umpikauden panostukset nopeasti takaisin hyvän maitotuotostason myötä.
Teksti: Satu Yrjänen
Tutustu uusiin Umpi-Maitureihin: