Pikkuvasikan kasvuun panostaminen kannattaa

Vasikan kasvupotentiaalin hyödyntäminen heti juottoaikana näkyy tutkitusti myöhemmin parempana maitotuotoksena. Ensimmäisten kuukausien kasvua ei voi kompensoida myöhemmin. Laadukkaat alkukasvatusrehut antavat pikkuvasikalle pohjan kehittyä kestäväksi ja tuottavaksi lypsylehmäksi.

Väkirehu tehostaa pötsin kehittymistä

Tärkeää on saada pikkuvasikka syömään väkirehua mahdollisimman nopeasti. Väkirehun hajoaminen pötsissä tuottaa haihtuvia rasvahappoja ja kehittää erityisesti pötsin seinämän papillien kehitystä. Pötsin seinämän nukkapinnan kehittyminen on oleellinen osa vasikan kehittymästä märehtijäksi. Papillit lisäävät huomattavasti ravintoaineiden imeytymistä varten tarvittavaan pinta-alaa. Vasikalle kannattaa aloittaa väkirehun tarjoaminen jo muutaman päivän iässä.

Vasikka saa energiansa valtaosin maidosta ja väkirehusta. Karkearehun pääasiallinen tehtävä on kasvattaa pötsin kokoa, lisätä syljen eritystä ja valmistella pötsimikrobistoa karkearehun hajotukseen. Vasikka oppii karkearehua syömällä myös märehtimiskäyttäytymistä. Tärkeää on käyttää vasikoille vain säilöntälaadultaan hyvälaatuisia karkearehuja. Karkearehuksi soveltuu hyvin sekä olki, heinä että säilörehu. 

Maissipitoisella startterilla parhaat kasvut 

Juottokaudella kannattaa panostaa laadukkaaseen väkirehuun. Väkirehun tärkkelyslähteellä on havaittu olevan yhteys syöntiin ja sitä kautta myös kasvuun. Maissin käyttö juottokaudella on lisännyt sekä väkirehun että karkearehun syöntiä jopa 30 % ohraan verrattuna. Parempi syönti näkyi hyvin myös kasvussa.

Maissia saaneet vasikat olivat 84 vuorokauden iässä lähes 25 % painavampia, korkeampia ja rinnan ympärykseltään suurempia. Parhaiden kasvutulosten varmistamiseksi Vasikan Herkku TMR:n ja Pikku-Mullin Herkun tärkkelyksestä tulee nyt 20 % maissista. Lisäenergiaa Vasikan Herkku TMR:ään ja Pikku-Mullin Herkkuun tulee fraktioidusta rasvasta.

Maittava vasikka-ape

Vasikoille on helppo valmistaa tasalaatuinen seos Vasikka-appeesta, joka turvaa vasikoiden ravintoaineiden saannin ja optimaalisen kasvun. Vasikka-ape valmistetaan puhtaassa apevaunussa Vasikan herkku TMR:stä, oljesta ja juurikasmelassista. Vasikoille sopivan olkisilpun pituus on noin 2-3 cm. Kun seoksen kosteuspitoisuus on alle 15 %, voidaan vasikka-apetta valmistaa noin kuukauden tarve kerrallaan. 

Vasikka-appeen resepti
1000 kg Vasikan Herkku TMR ~73-76 %
140 kg olkisilppua ~ 10 %
240 kg juurikasmelassia ~14-17 %

Onnistuneen vieroituksen valmistelu

Vaiheittainen vieroitus toimii parhaiten. Kahta viikkoa ennen vasikoiden vieroitusta juomarehun määrää vähennetään vähitellen. Juomamäärän vähentyessä vasikka syö enemmän kuivaa rehua. 

Vieroituksen jälkeen vasikan energian saanti on käytännössä täysin riippuvainen väkirehusta, joten riittävä syöntimäärä on oleellista kasvun notkahduksen välttämiseksi. Vieroitusvaiheessa vasikan tulisi syödä väkirehua 1,5‐2 kg päivässä. 

Vieroituksen onnistuminen vaikuttaa myös vasikan käyttäytymiseen. Ajoissa syömään oppineet vasikat viettävät vieroituksen jälkeen enemmän aikaa makuulla märehtien. Liian nopea vieroitus on kasvun heikentymisen lisäksi aiheuttanut stereotyyppistä häiriökäyttäytymistä.

Vasikan energian saanti pohjautuu lähes kokonaan väkirehuun vieroituksen jälkeen.

Hiehot poikimaan 24 kuukauden iässä

Tehokas vasikkavaiheen kasvu lisää tutkimusten mukaan kehittyvien munasolujen määrää ja kohdun limakalvon paksuutta. Tehokkaan alkukasvatuksen ansiosta hiehot saadaan tiineeksi aikaisemmin ja poikimaan tavoiteiässä. 

ProAgrian tuotosseurannan mukaan paras elinikäistuotos on ollut 23-24 kuukauden ikäisinä ensimmäisen kerran poikineilla lehmillä. Turhan pitkä alkukasvatusvaihe nostaa myös kasvatuskustannuksia. Liian varhaista poikimista ei kuitenkaan ole syytä tavoitella, jotta utarekudos ehtii kehittyä riittävästi. 

Teksti: Satu Yrjänen, kehityspäällikkö, Lantmännen Agro