Airrex Coolerilla uutta viilennystehoa navettaan

Lehmien kärsimä lämpöstressi vähentää syöntiä ja maitotuotosta sekä heikentää lehmien vastustuskykyä. Rex Nordicin uusi ja tehokas Airrex-viilennysratkaisu on tervetullut vaihtoehto tukemaan lehmien hyvinvointia ja tuotosta myös kesäkaudella. 

Airrex-laitteistoa testattiin viime kesänä kolmen kuukauden ajan köyliöläisellä Jani Välilän ja Jaana Järvisen luotsaamalla maitotilalla ja kokemukset olivat erittäin positiiviset.

Airrex HSC-viilentimen teho hämmästytti

Laitteisto otettiin tilalla käyttöön kesäkuun helteiden alettua vuonna 2002 rakennetussa pihattonavetassa. HSC-viilentimen mukana tulevien usean metrin mittaisten kohdennusputkien ansiosta laitteen viilentämä ilma pystyttiin kohdistamaan suoraan robotin odotusalueelle sekä robotin yläpuolella olevan kierrätyspuhaltimen taakse, jolloin 10 asteen viilennysteho saatiin tehokkaasti leviämään laajemmalle.

Pian laitteen käynnistämisen jälkeen lehmien käytös kertoi viilennyksen olleen tehokasta. 
-    Lehmät lähtivät yhtä aikaa ulos ja hetken laitumella oltuaan palasivat hämmästyneen näköisinä takaisin. Ne olivat selvästi luulleet sään viilentyneen laiduntamista suosivaksi, mutta huomattuaan ettei ulkona ollutkaan sen viileämpi, ne palasivat porukalla takaisin navettaan, Jani muistelee huvittuneena.

Välilän maitotilalla koekäytössä oli vaihtovirralla toimiva keskikokoinen HSC-2500 malli, jossa viileän ilman ohjausputkia on kaksi. Kuvassa näkyviin putkiin liitettävillä jatko-osilla kohdistettiin laite puhaltamaan kylmää ilmaa suoraan robotin odotusalueelle ja robotin yläpuolella olevan kierrätysilmapuhaltimen taakse, mikä levitti viilennystä tehokkaasti pidemmälle navettaan. Kuvassa maataloustöihin osallistuva Janin ja Jaanan Venla-tytär.

Lisääntynyt lepoaika parantaa karjan hyvinvointia ja tuotosta

Laitteella oli Välilän mukaan positiivinen vaikutus myös lehmien makuukäyttäytymiseen. Ympäristön lämpötilan noustessa yli 20 asteeseen alkaa hellestressi rasittamaan lehmiä ja ne pyrkivätkin kaikin mahdollisin tavoin vähentämään sitä. Ensimmäiseksi ne vähentävät syöntiä, jotta niiden sisäinen lämmöntuotto vähenisi. Veden juonti lisääntyy ja makuulla oloaikaa vähentämällä lehmä tehostaa lämmönhaihdutusta ihon kautta. 

Vähentyvä appeensyönti aiheuttaa sekä energiavajetta että lisää ruokinnan väkirehuprosenttia, jos lehmä syö koko väkirehuannoksensa robotilta. Tämä altistaa lehmiä kesäaikaan sekä ketoosille että pötsin happamoitumiselle. 

Energianpuutteen tiedetään laskevan lehmän tuotoksen lisäksi myös vastustuskykyä mikä altistaa mm. utaretulehduksille. Pötsin happamoituminen puolestaan vähentää koko lehmän syömän rehuannoksen hyväksikäyttöä ja yhdessä vähemmän lepoajan kanssa nämä tekijät vaikuttavat negatiivisesti myös sorkkaterveyteen.
-    Tottumisen jälkeen lehmät makasivat viilentimen asennuksen jälkeen aiempaa enemmän, kertoo Jani havainnoistaan.

Yksi tärkeimmistä navetan tehokkaan viilennyksen vaikutuksista onkin syönnin lisäksi juuri lepoajan lisääntyminen. Myös kärpästen määrä navetassa väheni Airrex-viilentimen käytön myötä.

Säästöä kesän ruokintakustannuksista

Kesäaikaan lehmien hellestressin negatiivisia vaikutuksia voidaan ehkäistä laimentamalla appeen tärkkelyspitoisuutta ja nostamalla sen energiapitoisuutta pötsiystävällisemmin suojatun rasvan avulla. Lisäksi usein annetaan tiinehtymiseen asti propyleeniglykolipitoista energialiuosta robotilta ja näin Väliläkin on tähän asti toiminut. Ratkaisu on tehokas ja toimiva, mutta luonnollisestikin ruokintakustannuksia nostava. Viime kesä oli kuitenkin poikkeus.
-    Kesä oli ensimmäinen kymmeneen vuoteen, ettemme tarvinneet mitään energialisinä loppukesänäkään, toteaa Jani tyytyväisenä.

Viilennin houkutteli lehmiä tehokkaasti lypsylle

Välilän 90-päinen karja laidunsi viime kesänä robottilypsyn yhteydessä vapaasti ja lämpimien päivien jälkeen lehmät viihtyvät helposti yöt ulkona, mikä näkyi ajoittain lypsyviiveinä aamuisin.
-    Viilentimen käyttöönoton jälkeen lehmät eivät jääneet niin pitkäksi aikaa ulos. Selvästi viileämpi navetta houkutteli niitä palaamaan laitumelta lypsylle myös öisin, Jani kertoo.

Airrex HSC-viilentimien ansiosta robottilypsykarjan laidunnuskin onnistuu paremmin, kun ne palaavat öisinkin mielellään lypsylle navettaan.

Kuivempi navettailma 

Viilennyksen lisäksi Airrex-viilennin sitoo ilmasta tehokkaasti myös kosteutta. Utareterveyteen vaikuttaa moni asia, mutta lämpöstressin ja navettailman kosteuden tiedetään vaikuttavan siihen huomattavasti. Välilän tilalla utareterveyden kannalta ajoittain märkä laidun oli sisäolosuhteita enemmän haasteita tuonut tekijä.

HSC-viilentimen kondenssivesisäiliöön kertyi 30–40 litraa vettä vuorokaudessa. Kaikki ilmasta sidottu vesi on siitä poissa. Venlan esittelemään säiliöön mahtuu noin vuorokauden kondenssivedet.

Janilla onkin jo valmiiksi ajateltuna, miten laite voisi vieläkin tehokkaammin lisätä utareterveyttä.
-    Jos ruokintapöydän päätyyn asentaisi toisen kierrätysilmapuhaltimen ja viilentimestä ohjaisi kylmää ilmaa sen taakse, jäisivät lehmät todennäköisesti mieluummin pidemmäksi aikaa lypsyn jälkeen syömään, jolloin vedinkanava ehtisi rauhassa sulkeutua, Jani tuumii.

Vähällä vaivalla hoitajallekin mieluisampi ympäristö

Viileämpi navettailma on armollisempi myös karjaa kesäisin hoitaville. Robottipihatossa vietetty aika on tosin kerralla lyhyempi, mutta erityisesti parsinavettaan ja lypsyasemalle Jani suosittelee laitetta jo työntekijöidenkin hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ainoa lisätyö mikä huoltovapaasta viilentimestä syntyy, on kondenssivesisäiliön tyhjennys. Se on pieni vaiva siitä, että lehmät voivat paremmin ja hoitajillakin on mukavampi työskentely-ympäristö, tuumaavat Jani ja Venla.

Energiatehokas ja turvallinen ratkaisu

Airrex HSC-2500 -mallin energiankulutus on vain 2,2 KWh, joten käyttökustannukset ovat sangen kohtuulliset. Kompressorin ylikuumenemissuoja ja moottorin suojasysteemi takaavat laiteen paloturvallisuuden eikä helposti siirreltävää laitetta tarvitse huoltaa muutoin kuin ajoittain huuhdella metalliset suodattimet vedellä.

Maltillinen hankintahinta, helppo käytettävyys sekä tehokas viilennys- ja kuivausteho tekevät Airrex-viilentimistä loistovalinnan myös navetoiden tehokkaaseen viilentämiseen. Kysy tarjousta lähimmästä Lantmännen Agro -myymälästäsi. 

Teksti ja kuvat: Kirsi Kause