Vaihtoehtoja kesän 2023 rikkakasvien torjuntaan

Markkinoiden myllertäessä voi olla houkuttelevaa pyrkiä säästämään viljelytoimenpiteistä. Rikkakasvien torjunnassa on hyvä muistaa, että kyseessä on pitkäjänteinen työ. Yksikin epäonnistunut vuosi rikkakasvien torjunnassa tarkoittaa valtavaa siemenpankkia tuleville vuosille.

Monet rikkakasvien siemenet säilyvät maassa itämiskykyisinä vuosia ja jopa vuosikymmeniä muistuttamassa menneiden vuosien epäonnistumisista. Rikkakasvien torjuntaan onkin syytä panostaa markkinamyrskyistä huolimatta ja valita omaan tarpeeseen sopivat valmisteet varmistamaan onnistunut rikkakasvien torjunta. Tässä artikkelissa esitellään kolme varmatoimista ja kustannustehokasta vaihtoehtoa kesän 2023 viljojen ja apilattomien nurmien suojaviljojen rikkakasvien torjuntaan.

Varmatehoista perusrikkakasvien torjuntaa Zyparilla

Zypar on monipuolinen valmiste kaikkien viljojen perusrikkakasvien torjuntaan. Se on kustannustehokas joko yksin käytettäväksi tai tankkiseoksessa yhdessä Express 50 SX valmisteen kanssa. Yksin käytettynä Zypar on helppokäyttöinen yhden purkin valmiste, jolla saa kuriin useimmat merkittävimmät leveälehtiset viljapeltojen rikkakasvit kaikilta viljoilta kauraa lukuunottamatta.

Toinen vaihtoehto on Zypar + Express tankkiseos, jota käytetään kauralla mutta se toimii hyvin myös muilla viljoilla. Yhdistelmä on erittäin laaja- ja varmatehoinen ratkaisu rikkakasvien torjuntaa ja hieman pelkkää Zyparia laajatehoisampi.

Molemmilla vaihtoehdoilla ruiskutusajankohta, ruiskutusolosuhteet sekä tankkiseokset ovat joustavia eivätkä ne myöskään rajoita viljelykiertoa millään tavalla. Joustavuuden ja hyvien tehojen lisäksi myös resistenssin hallinta on huomioitu, sillä Zyparin sisältämä Arylex-tehoaine varmistaa laajan resistenssin ehkäisyn.

Syväjuuristen ohdakkeen ja valvatin torjunta

Ohdake ja valvatti ovat hyvin yleisiä ongelmarikkakasveja suomalaisilla viljapelloilla. Ne molemmat leviävät tehokkaasti niin siemenistä kuin myös juuristonsa avulla. MCPA:ta on käytetty paljon Suomessa näiden torjuntaan sen edullisuuden ja helppouden takia. Nyt kuitenkin MCPA:n hinta on noussut rajusti, joten on hyvä miettiä myös muita vaihtoehtoja.

Mustang Forte on viljatilalla erinomainen vaihtoehto ohdakkeen ja valvatin torjuntaan. Se on ainoa markkinoilta löytyvä valmiste, joka sisältää aminopyraliditehoainetta. Aminopyralidi on ainoa tehoaine, jolla saadaan ohdakkeeseen ja valvattiin juuristotehoa viileissä (+5°C) olosuhteissa. Tämän lisäksi Mustang Forte torjuu monet muutkin yleisimmät viljapeltojen rikkakasvit ja se on myös tehokas yleistyneeseen pujoon. Mustang Fortella tarvittavat tehot saadaan helposti yhdestä purkista käyttäjäystävällisellä 0,75l/ha käyttömäärällä (syysviljat 1,0 l/ha).

Mustang Forten sisältämä aminopyralidi on tehojensa puolesta erinomainen tehoaine mutta se aiheuttaa omat rajoitteensa viljelykierron osalta. Viljojen, öljykasvien ja nurmien kiertoa se ei kuitenkaan rajoita. Toisaalta se sopii myös palkokasvien viljelijöille esimerkiksi herneen tai härkäpavun jälkeen, sillä näitä ei suositella kylvettäväksi samalle lohkolle kuin joka viiden vuosi.

Toinen hyvä vaihtoehto ohdakkeen ja valvatin torjuntaan on Zypar + Express tankkiseos. Tällä tankkiseoksella saadaan molemmat rikkakasvit kuriin ilman MCPA:ta ja MCPA:ta huomattavasti joustavammin. Yhdistelmä ei myöskään rajoita viljelykiertoa kuten Mustang Forte. Zypar + Express tankkiseoksen ohdaketehot olivat erittäin hyvää tasoa Västankvarnissa tehdyssä ohdakekokeessa kesällä 2020 (katso kuva).

Zypar_Käsittelemätön_Käsitelty_550x367.jpg

Kuva: Zypar + Express tankkiseoksen teho ohdakkeeseen Västankvarnin ohdakekokeessa 2020 oli erinomainen. Oikealla Zypar 0,5 l/ha + Express 50 SX 15 g/ha + kiinnite 0,1 l/ha ja vasemmalla käsittelemätön ruutu.

Uutta tehoa apilattomien nurmien suojaviljoille

Apilattomien nurmien suojaviljojen rikkakasvien torjuntaan saatiin joulukuussa 2022 uutta tehoa, kun Zypar sai rekisteröinnin tähän käyttötarkoitukseen. Zypar on joustava ratkaisu karjatiloille, kun torjuntaa ei pystytä tekemään aina optimaalisimpaan aikaan ja tarvitaan joustoa ruiskutuksiin. Zyparin joustavuuden ansiosta saadaan lisää ruiskutushetkiä tehoista kuitenkaan tinkimättä. Hyvä ratkaisu tähän käyttötarkoitukseen on Zypar + Express 50 SX yhdistelmä, jolla suojaviljat saadaan tehokkaasti puhtaaksi. Toki jos tilalla ei viljellä kauraa, voidaan reseptiä yksinkertaistaa ja käyttää Zyparia yksin 0,75-1,0 l/ha.

Zypar sekä Zypar Express seos ovat myös erittäin joustavia tankkiseosten suhteen, joten kiireisillä karjatiloilla pystytään säästämään ruiskutuskerroista. Yhdellä ruiskutuksella voidaan esimerkiksi tehdä rikkatorjunnan lisäksi korrensäätö, tautitorjunta sekä lehtilannoitus. Toki monen valmisteen sekoituksissa pitää olla tarkkana, sillä riskit kasvavat ja eikä voida olla etukäteen varmoja kuinka ne tankissa kaikki yhdessä toimivat.

Myös Mustang Forte soveltuu erittäin hyvin apilattomien nurmien suojaviljoille, jos suojavilja on tarkoitus puida. Tässä käyttötarjoituksessa sen jälkikasvirajoituksillakaan ei ole merkitystä, sillä suojaviljan jäljiltä joka tapauksessa on useampi nurmivuosi ennen seuraavan kasvin kylvöä. Mustang Forten vahvuus suojaviljoilla on sen helppokäyttöisyys sekä erinomaiset tehot ohdakkeeseen ja valvattiin sekä muihin perusrikkakasveihin puhdistaen pellon tehokkaasti nurmivuosia varten.

Teksti ja kuvat: Aki Niemelä, Corteva

Katso video

Katso video Zypar + Express - kokemus siementuotantotilalta

Videolla Marko Mäki kertoo, kuinka Zypar + Express -yhdistelmä toimi rikkakasvientorjunnassa Birk-ohrapellolla hänen siementuotantotilallaan Hauholla. Pellolla ollut mm. savikkaa, ohdaketta, saunakukkaa, pillikettä ja orvokkia. Zypar + Express -yhdistelmä oli helppo käyttää ja Mäki on ollut tyytyväinen lopputulokseen.