ThermoSeed-kokemus luomutilalta

Varsinais-suomalainen luomuviljelijä Otso Kause kokeili ThermoSeed-käsiteltyä Avetron-kauraa kesällä 2022 ja oli tyytyväinen tuloksiin. Vilja orastui HtS peltolohkolla hyvin, mutta suurin etu ThermoSeedistä tuli esiin kasvukaudella – ja satotasossa.

ThermoSeed-käsitelty Avetron kylvettiin samalle peltolohkolle aikaisemman Niklas-kauran kanssa. Molemmat kauralajikkeet kylvettiin samana päivänä 16.5.2022 siten, että 8 hehtaarin peltoalasta noin puolet oli kumpaakin. Siemenmäärä Avetronilla oli 220 kg ja suurijyväisempää Niklasta kylvettiin 240 kg hehtaarille, Luomulannoitetta (10-3-1) meni molemmille 380 kg/ha.

   - Halusin nähdä mikä vaikutus ThermoSeed-käsittelyllä on. Pääasiassa meillä on kylvetty tilan omaa siementä, mutta tämä uusi ”luomukelpoinen peittausmenetelmä” kiinnosti, Otso kommentoi.

Esikasvina pellolla oli ruis ja lohko oli syksyllä kultivoitu. Ennen kylvöä pelto äestettiin kahdesti – edellinen pakkastalvi ja routa olivat tehneet savisen pellon mururakenteelle hyvää ja se muokkautui tavallista helpommin kylvökuntoon.

Orastuminen oli tasaista huolimatta liian syvään kylvämisestä

Molemmat kauralajikkeet orastuivat tasaisesti, mutta pienellä viiveellä, koska suorakylvökoneen painotuksen säädön kanssa oli hieman ongelmia, minkä vuoksi jyvät menivät vähän tavoitetta syvemmälle. Osittain siitä ja kuivuudesta johtuen stressi kaurassa näkyi punertavina lehtinä, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

ThermoSeed -käsitelty Avetron toipui stressistä nopeammin

Noin kolmen viikon päästä kylvöstä pellolle ajettiin Yara Vita BioNue - (1 l/ha) ja Kelpak - (2 l/ha) biostimulantteja 11.6. Tässä vaiheessa ThermoSeed-käsitellyllä Avetronilla kylvetty peltoala alkoi jo erottua edukseen, sillä kasvustossa oli selvästi vähemmän rikkakasveja.

   - Kokonaisrikkakasvitilanne oli koko pellolla tänä kesänä kohtalaisen hyvä, mutta kyllä Avetronilla kylvetty pellon toinen puoli oli selvästi rikattomampaa, Otso kertoo.

Tilalle toimitettu peltokyltti pystytettiin 19.7. ja siinä vaiheessa kasvusto näytti moniin aiempiin vuosiin verrattuna hyvältä.

Hyvä sato kuivuudesta huolimatta

Kasvukaudella oli Varsinais-Suomessa paikoitellen ankaran kuumaa ja kuivaa, mikä alensi heinäkuussa sato-odotuksia. Elokuussa kasvustot alkoivat jo pakkotuleentumaan eikä sadosta odotettu ihmeitä.

   - Oli positiivinen yllätys, että Avetronista tuli satoa noin 3000 kg/ha. Varmasti olisi ilman liian syvään kylvämistä tullut enemmänkin. Vaakaa meillä ei ole, mutta arvioisin sadon olleen noin 15 % korkeampi kuin mitä Niklaksesta saatiin, Otso arvioi.

Erinomainen sadon laatu

Puinti ajoittui elokuun 20. päivään ja siinä vaiheessa kasvuston kosteus oli noin 18 %. Kuivauksen jälkeen otetussa viljanäytteessä hehtolitrapaino oli 61,1, valkuainen 11,9 % ja kosteus 11,6 %.

   - Vertailukohta ei ollut ihan reilu, kun käsittelemätön lajike oli tilan omaa siementä. Kyllä tästä silti sellainen tuntuma tuli, että ensi kerrallakin sertifioitua siementä ostettaessa mieluummin ThermoSeed-käsiteltyä siementä valitaan, summaa Otso.