Syysruisvehnä Temuco - MaitoMehtälä Oy:n kokemus uutuuslajikkeesta

Ylivieskassa MaitoMehtälä Oy:n tilalla kylvettiin viime syksynä uutta syysruisvehnälajiketta, Temucoa. Nyt on aika tarkastella kasvukauden kulkua sekä työn tuloksia.

MaitoMehtälä Oy:n osakas Jussi Savolainen kylvi viime syksynä ensimmäisen kerran syysviljaa ja lajikkeeksi valikoitui Lantmännen Agron uusi syysruisvehnä Temuco.
- Oltiin niin sanotusti uuden edessä. En ollut aikaisemmin kylvänyt syysviljaa, joten oli jännä nähdä miten sen kanssa käy. Kertoo Savolainen.

Ennen kyntöä ja kylvöä pellolle ajettiin lietettä 15 tonnia hehtaarille. Temucoa kylvettiin kymmenen hehtaarin alalle 8. syyskuuta. Syksy oli hyvin märkä, joten kasvustolle tehtiin lumihomekäsittely 20.10., minkä yhteydessä ajettiin myös mangaania edistämään hyvää talvehtimista.

Temuco iti hyvin ja teki erinomaiset juuret syksyllä 2022.

Temuco iti hyvin ja näytti erittäin lupaavalta. Kaiken mennessä hyvin sadosta odoteltiin 10 000 kiloa hehtaarilta. Talvi toi kuitenkin haasteelliset sääolosuhteet.
- Pelto kävi alkuvuodesta ihan vesillä. Se ei ole aivan tasainen, ja sen epätasaisuuden huomaa syysviljan kanssa. Kertoo Savolainen.

Peltojen erot näkyvät kasvustossa

Kevään koittaessa odoteltiin kasvuston heräämistä talven jäljiltä. Vertailukohdekin löytyi naapurin pellolta, joten näkemystä kertyi myös toisenlaiselta maalajilta.
- Se oli jännittävää aikaa, katsottiin mitä nousee. Naapurilla oli kovempi maa, ja kasvusto oli koko kesän ajan noin viikon edellä verrattuna omaan peltoon. Kertoo Savolainen.

Keväällä pellolla tehtiin kertalannoitus. 10.5. kasvusto sai Y25-lannoitetta 420 kiloa hehtaarille. Kasvusto koheni lupaavasti. Tuhoja oli syysviljoille tyypilliseen tapaan erityisesti notkoissa ja matalammilla alueilla, missä vesi oli päässyt talvella seisomaan.

Temuco-syysruisvehnäkasvusto 15.5.

Kevään edetessä rikkakasvien torjunta tehtiin kahdella ruiskutuksella. Ensimmäisellä kierroksella 30.5. ajettiin rikkakasvientorjunta-ainetta sekä hieman Mancozinia, ja toinen käsittely tehtiin lippulehtivaiheessa 20.6., jolloin kasvusto sai myös korrensääteeksi 0,35 kg/ha Medax Maxia.
- Sitten taas odoteltiin. Tähkät tuntuivat pitkiltä. Siellä missä Temuco onnistui, näytti tosi hyvältä. Kertoo Savolainen.

Tulosten tarkastelua

Temuco-syysruisvehnä päästiin puimaan Ylivieskassa 24.8. Satoa saatiin 5 000 kiloa hehtaarilta ja sen hehtolitrapaino oli 77,2 kiloa ja valkuainen 12,1 %. Puintihetkellä kasvusto oli hieman harvaa. Siemenmäärää lisäämällä päästäisiin kenties parempaan tulokseen.

Temuco-syysruisvehnän puinnit MaitoMehtälä Oy:n tilalla

Savolainen on lopputulokseen kuitenkin tyytyväinen. Kokonaisuudessaan kokemus Temuco-syysruisvehnästä oli positiivinen. Lajikkeen juurtuminen syksyllä teki vaikutuksen ja tasaisemman pellon ja paremman talvehtimisen myötä olisi päästy huomattavasti parempiin tuloksiin.
- Temuco teki syksyllä hyvät juuret, minkä ansiosta se ei lannistunut kuivuudesta kesällä toisin kuin kevätviljat, jotka kärsivät kuivuudesta huomattavasti enemmän. Seuraavalla kerralla laittaisin erilaiselle maalajille, joku tasaisempi pelto. Peruskunnostus pitää olla kunnossa, ettei ole selkeitä märkiä paikkoja, kertaa Savolainen.

Teksti: Katja Kunnari