Syysruis talvehti hyvin Vakka-Suomessa

Syysviljapellot vihertävät ja odotukset ovat korkealla Juhani Suomen tiluksilla Taivassalossa. 

Juhani Suomi viljelee Taivassalossa syysviljoja, ruista ja syysvehnää. Tilan nimi on Agro Suomi Oy. Tilan pellot ovat vanhoja pappilan maita ja olleet luomussa muutaman vuoden. Toiminta on kehittynyt ja kasvanut peltopinta-aloineen huikealla vauhdilla. Perheeseen kuuluu Juhanin lisäksi vaimo ja kolme alle kouluikäistä lasta. Juhanin isällä Mika Suomella on oma luomutila Vehmaalla, ja yhteistyötä tehdäänkin ahkerasti tilojen kesken.

Kurkistus Temuco-ruisvehnälohkoille

Lantmännen Agron Anna Vuola kertoo että viljelysopimuksia tehdään myös ruisvehnästä. Anna myi Juhanille viime syksyksi ruisvehnän siemenen Temucon ja hän pääsi toukokuun alussa kurkistamaan miltä pellolla näyttää. Temuco-lohkot sijaitsevat Askaisten puolella. Ne perustettiin kynnettyyn nurmeen. Syksyllä ei laitettu mitään muuta kuin pelkkä siemen. Liete oli ajettu edellisenä päivänä.

Pelto oli kauttaaltaan vihreä, Temuco oli pensonnut hyvin. Mikä hienointa, rikkakasveja näytti olevan äärettömän vähän, vaikka luomussa ollaankin.

   - Hyvä talvehtiminen on ollut ruisvehnällä sekä rukiilla. Pellot tällä alueella eivät ole ihan tasaisia, joten notkoalueilla on tullut jää- ja vesituhoja, joissa vesi on päässyt makaamaan pinnalla. Kevään kylmyys hidastanut kasvua, mutta siitä seuraa hyviä asioita: kasvusto ei kärsinyt typen puutteesta, versominen on voimakkaampaa ja kehittää vahvemman juuriston, kertoo Juhani.

Mukana Lantmännenin Ilmasto & Luonto -ohjelmassa

Juhani ja Mika Suomi tekivät tänä keväänä Ilmasto & Luonto -viljelysopimuksen vuodelle 2024 ja sitoivat siitä hinnan mukavalla sopimusmäärällä. Viljelijälle maksettava sopimuslisä on toki hyvä houkutin.

Toimenpiteet koetaan tilalla kohtuudella toteutettavaksi. Ruis sopii hyvin viljelykiertoon. Ideologia ympäristöystävällisemmästä tulevaisuuden viljelyohjelmasta sopii hyvin tilan filosofiaan. Luomukonsepti tietysti jo on omanansa.

   - Ohjelmaa kannattaisi kehittää myös luomupuolelle. Nyt myymme rukiin tavanomaisena Ilmasto & Luonto-sopimukseen.

Viljelyn haasteita ja tulevaisuuden odotuksia

Ensi kaudelle laskevat viljan hinnat pohdituttavat. Juhani ja Mika käyttävät viljan hintakiinnitystä työkaluna aika paljonkin. Näin jakavat riskiä, kun viljan hinnat vaihtelevat tänä päivänä niin paljon.

Lajikeuutuuksista Juhani ja Mika toivovat lisää tietoa, oli kyse mistä vaan kasvilajista. He heittävätkin ilmaan ideoita.

   - Uusia härkäpapulajikkeita kaivataan Suomeen, esim. Ruotsista? Peittaamaton hybridiruis syksyksi? Kun niitä valikoidaan tänne kunnostettavaksi, olisiko siinä vaiheessa mahdollista päästä itse valitsemaan?

Juhanin tilalla on myös emolehmiä. Näin ollen tilalla viljelyssä olevat kasvilajit määräytyvät tarpeiden mukaan emolehmien ruokintaan, mutta esim. viljaa myydään myös tilalta pois. 

Kuvassa Juhani Suomi ja Anna Vuola