Reilu Teko 2023

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -säkkikeräys alkaa jälleen. Vuosikymmenien aikana muovia on kerätty talteen yli 40 miljoonaa kiloa ja se on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Perinteisen säkkikeräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Yara Suomen kanssa. Myös Lantmännen Agro on mukana tukemassa keräystä.

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät toimittavat tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen ympäri Suomea oleviin 4H -yhdistysten keräyspisteisiin. Yli sadan keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. 

Reilu Teko -toiminnalla on pitkät perinteet ja sitä kehitetään jatkuvasti. Vuonna 2022 Reilu Teossa käynnistettiin pilottikokeilu, jossa pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaali tarkemmin. Kokeilussa säkit erotetaan toisistaan, jolloin muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Pilottikokeilu toteutetaan tänä vuonna kolmella eri paikkakunnalla Kokemäellä, Huittisissa ja Punkalaitumella.

Reilu Teossa yritykset tekevät yhteistyötä ympäristön hyväksi

Säkkejä kerätään touko–elokuun aikana. Reilu Teossa lannoite- ja siemensäkkejä on kerätty jo vuodesta 1975 ja näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa. Reilu Teko on hyvä osoitus siitä, että yritykset voivat tehdä yhteistyötä ympäristön hyväksi ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi Reilu Teko -keräyksessä työllistyneet nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

Yli sata keräyspistettä

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla viljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan. Sivuilla on myös ohjeet lannoitesäkkien oikeanlaiseen pakkaamiseen.

Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

 


Keräyksessä mukana olevat yhteistyökumppanit:
Säkkikeräykseen osallistuvat Yara Suomen ja 4H-järjestöjen lisäksi Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu, Hankkija ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.