Panostus nurmen uudistamiseen

Maitotaipale Oy:n tilalla panostetaan nurmien kuntoon ja uudistamiseen sekä laadukkaaseen säilörehuun.

Tilan tavoitteen on varmistaa korkea rehunlaatu, eläinten hyvinvointi sekä maitotuotos. Liperin Ahonkylässä sijaitsevaa Maitotaipale Oy:tä isännöi Mikko Lihavainen yhdessä puolisonsa Titta Pehkosen kanssa. Tila on toimintaan, tehokkuuteen ja tuotantoon jatkuvasti panostava kahden lypsyrobotin tila. Lypsyssä on noin 120 lehmää.

Tälle kasvukaudelle tila on investoinut kaksi konetta viljelyn tehostamiseen. Joensuun Lantmännen Agron konemyyjä Kimmo Pennanen auttoi konekannan uudistamisessa.

”Nurmijyräksi” valikoitui hinattava kolmilohkoinen HE-VA Grass-Roller -jyrä 6,3 metrin työleveydellä. Grass-Rolleriin on saatavissa laaja valikoima kiekkomalleja eri viljelymenetelmien vaatimuksiin. Mikko valitsi jyräänsä Cambridge-kiekot sekä kaksirivisen piikkiharan. Jyrä on varustettu myös HE-VAn tehokkaalla 410 litran hydraulisella Multi-Seeder-kylvöyksiköllä, joka soveltuu erinomaisesti piensiementen ja erilaisten kerääjäkasvien tarkkaan kylvöön. Mikon valitsema malli on varustettu hydraulisella puhaltimella. Se sopii hyvin leveille työlaitteille sekä suuremmille kylvömäärille.

HE-VAn lisäksi tilalle hankittiin Hardi Navigator DDZ 24 M/4000 L -ruisku nurmien nestemäiseen lannoittamiseen. Ajatuksena myös tässä on vähentää ajokertoja investoimalla leveämpään ja tehokkaaseen kalustoon. Ruiskussa oleva ISOBUS ja lohkoautomatiikka tuovat säästöä polttoainekuluissa ja muissa tuotantopanoksissa. Nurmialaa lannoitetaan kauden aikana kolme kertaa, joten kokonaishehtaarit nousevat noin 500 hehtaariin.

Toivotamme Maitotaipaleen porukalle mukavia ajoja ja satoisaa kautta!