Paalaus – Neljä vaihetta täydelliseen paaliin

Olet niittänyt nurmikasvuston sen saavutettua riittävän satotason ja sopivan kuiva-ainepitoisuuden. On aika paalata, sitoa ja kääriä. Mikä on paras toimintatapa?

1. Valmistelu

Ennen paalausta on nurmirehu aina hyvä nostaa ja levittää pöyhimellä tai karhottimella. Jos niin ei tehdä, sato kulkee noukkimen läpi pituussuunnassa, eikä sillä ole lainkaan tai on vain vähän kosketusta teriin. Seuraavaksi huomio kannattaa kiinnittää yhteen tärkeimmistä paalauksen osatekijöistä – karhoon. Varmista, että karhon korkeus ja syvyys ovat samat koko leveydeltä. Karhon leveyden tulisi olla 100–130 cm.

2. Koneen säädöt

Paalain-käärijän säätäminen alkaa noukkimesta. On erittäin tärkeää, että noukkimen piikit eivät kaiva maata, muutoin sitä voi päästä saastuttamaan paalin. Arvokkaan rehun hävikki on toisaalta voitava minimoida. Koska noukkimen työleveys on kuitenkin 230 cm, on se pakostakin joissakin kohdissa hieman liian matalalla. Korkeus on siis pyrittävä säätämään jonnekin siltä väliltä. Noukkimen korkeutta säädetään sivuilla olevien reikien avulla. Haluttu korkeus asetetaan työntämällä tappi yhteen rei’istä.

Kun noukin on säädetty oikealle korkeudelle, säädetään sitojan kiristekalvon kireys. Säädä esikiristys hihnapyörällä (kiilahihna), joka sijaitsee sivulla sitojan takana. Muovisidonnassa suosittelemme sulkemaan hihnapyörän siten, että se käännetään kokonaan myötäpäivään. Esikiristys on 55 % sitojan edessä 15 %:n lisäkiristyksellä sitojan takana hihnapyörän ollessa kiinni. Jos paalit on sidottu verkolla, älä sulje hihnapyörää kokonaan. Optimaalinen esikiristys on 5–7 % verkon laadusta riippuen. Kun olet tehnyt oikeat säädöt, valitse roottorin terien lukumäärä. Paalain-käärinyhdistelmän versiosta riippuen valittavana on 14 tai 23 terää. Valittava lukumäärä riippuu halutusta leikkuupituudesta: 70 tai 40 mm.

3. Näyttöpäätteen asetukset

Aseta paalauspaine ohjaamon näyttöpäätteellä. Korkea paalauspaine tuottaa kiinteän, tiiviin paalin, jolla on luja ulkokerros. Tällaisten paalien käsittely ja pinoaminen on helppoa [1].  Paalin hyvän muodon ja ilmatiiviyden saavuttaminen edellyttää vähintään kolmea muovikerrosta. Käytetäänpä sidonnassa sitten verkkoa tai muovia, on tärkeää peittää paali leveydeltään mahdollisimman hyvin, reunojen yli. Tällöin paalista tulee tiivis ja vaurioiden riski pienenee.

4. Paalaus

Noukintakorkeus on säädetty, muovikalvon venytys on oikea, paalauspaine hyvä ja tarvittava määrä muovikerroksia asetettu. On aika aloittaa paalaus! Varmista paaleille paras mahdollinen muoto ja tiiviys ajamalla tarvittaessa vuorotellen karhon vasemmalla ja oikealla puolella. Tällöin myös paalien sivut täyttyvät kunnolla. Jos koneessa on vasen–oikea-näyttövaihtoehto, käytä sitä paalauksen viimeisessä vaiheessa, jolloin tulos on vieläkin parempi. Vaikka tasainen ajonopeus on paras tiiviin paalin muodostumiselle, nopeus ei saa olla liian suuri. Paalain tarvitsee tarpeeksi aikaa tiiviin paalin muodostamiseen. Koneen sullominen täyteen suurella nopeudella on haitallista. Jos paalit kääritään, suosittelemme 3D-käärintää. Tämä järjestelmä käärii ensin paalin sylinterimäisen pinnan, mikä puristaa enemmän happea ulos säilörehusta. Tällöin paalin muoto säilyy ja sen reunat suojataan.

 

[1] Ihanteellinen säilytysmenetelmä

Tutustu myös näihin artikkeleihin