Murskeviljan kosteusmittaus avain onnistuneeseen säilöntään

Murskesäilöttävän viljan tavoite kosteudelle on 25-45 %, tällöin olosuhteet maitohappokäymiselle ovat suotuisat. Kosteusmittaus ennen säilöntää varmistaa oikean säilöntäaineen valinnan. Näin voidaan vaikuttaa esimerkiksi syöttövaiheen jälkilämpenemiseen.

Liian kuivan viljan säilömisessä märkäsäilönnän happamuutta ei saavuteta riittävän nopeasti ja pilaantumisriski kasvaa. Jos toteaa viljan kuitenkin olevan mittauksen jälkeen suositeltua kuivempaa, on siihen lisättävä vettä. Näin saadaan kuivempikin vilja halutessa säilöttyä siten että laatu pysyy hyvänä.

Hyvälaatuinen murskevilja vastaakin rehuarvoiltaan kuivattua viljaa ja lisäksi rehun tulisi olla pölyämätöntä. Väärällä säilöntäaineella tai annostelumäärällä riskinä on homeiden kasvu. Tämän voi välttää nopealla kosteusmittauksella. Wile-viljankosteusmittari kertoo nopeasti viljan kosteuden, jonka jälkeen on helppo valita säilöntäaine. Näin saadaan varmistettua säilönnän laatu, kun viljaerän kosteus on tiedossa.

Wile-mittarin vilja-asteikot on laadittu vastaamaan mahdollisimman hyvin yleisiä vakioviljalaatuja. Viljan ominaisuudet voivat kuitenkin vaihdella esimerkiksi poikkeavien kasvuolosuhteiden tai uusien lajikkeiden takia. Tästä syystä suosittelemme, että puintikauden alussa tarkastat aina, että mittarisi lukemat käsillä olevalla viljalaadulla vastaavat käyttämäsi viljavastaanoton uunikokeen lukemia. Ota aina useampia näytteitä ja käytä tuloksena niiden keskiarvoa.

Mittarit on tärkeä kalibroida ennen puintikautta, jotta se on täydessä terässä kauden alkaessa. Wile-kiertueen aikana huollat mittarisi vaivattomasti.

Katso Wile-kiertueen aikataulu →