Maituri 15 000 nostaa robottirehun energian uudelle tasolle

Lehmien hyvä terveys ja korkea tuotos ovat ohjanneet Maitureiden kehitystä jo 35 vuoden ajan. Uusi Maituri 15 000 on lypsyrobottilehmille kehitetty korkeaenerginen pitoisuuksia parantava rehu.

Robotilla annettava väkirehu houkuttelee lehmän lypsylle, mutta se antaa myös mahdollisuuden säätää yksittäisten lehmien energian, valkuaisen, glukoosin, vitamiinien ja maidon pitoisuuksia lisäävien komponenttien saantia tuotoksen ja lypsykauden vaiheen mukaan.

Maituri 10 000, Maituri 12 000 ja Maituri 14 000 saivat rinnalleen uuden Maituri 15 000:n, joka on erityisesti robottilypsyyn kehitetty rehu. Kaikissa Maitureissa on glukoosia kohottavaa propyleeniglykolia , sorkkaterveyttä edistävää biotiinia sekä vastustuskykyä tukevia orgaanisia hivenaineita. Maituri 14 000- ja Maituri 15 000-rehuissa on lisäksi ohitustärkkelystä sekä maidon pitoisuuksia kohottavaa fraktioitua rasvaa.

Tuotos tuplaantunut

Lehmien keskituotos on lähes tuplaantunut 1980-luvulta nykypäiviin. Ennusteiden mukaan sama suunta jatkuu tulevina vuosikymmeninä. Genomijalostus, managementin, olosuhteiden ja ruokinnan kehitys nostaa tuotosta myös tulevina vuosina. Maituri-rehut ovat kasvaneet samanaikaisesti tuotosten myötä.

Oleellista on myös tunnistaa robottilypsyn yleistyminen. Oletettavaa on, että kymmenessä vuodessa robottimaidon osuus kasvaa noin 90 prosenttiin suomalaisesta maidosta. Tarvitaan siis erityisesti robottikarjalle soveltuva maittava ja vahva rehu, joka antaa pienemmilläkin annoksilla lisäravintoa yksilöllisen tarpeen mukaan. Jos robottirehu pidetään vain houkutusrehuna, joudutaan appeesta tekemään turhan vahvaa, jolloin rehuhyötysuhde huonontuu, lypsykauden lopun lehmät lihovat ja rehukustannus kasvaa.

Maidon rasva nousuun robottirehulla

Suuri osa apetiloista käyttää appeeseen säilörehua, viljaa, valkuaista ja kivennäistä. Appeen kautta ei välttämättä haluta annostella esimerkiksi maidon rasvapitoisuutta kohottavia arvokkaampia komponentteja, koska ne ohjautuvat turhaan lypsykauden lopun lehmille.

Kun arvokkaat ainesosat annostellaan robottirehun kautta, saadaan niiden määrä tarkalleen halutuksi. Erillisruokinnassa Maituri 14 000 -täysrehu antaa korkeimmat pitoisuudet, kun sitä annostellaan 30 kilon keskimaidossa 10 kiloa päivässä. Maituri 15 000 -rehua annetaan robotilla vain puolet tästä, joten siihen on lisätty tuplasti tehoja. Molemmilla on saatu erittäin korkeita EKM-tuotoksia.

Teksti: Merja Holma

Tutustu uuteen Maituri 15 000 -rehuun tarkemmin verkkokaupassa.