Kannuksen koulutilan toimiva robottikarjan ruokinta

Kannuksen koulutilan lehmät siirtyivät uudelle navetalle ja robottilypsyyn reilu puoli vuotta sitten. Tällä hetkellä lypsyssä olevien 55 lehmän keskipäivämaito on 36–37 kiloa ja korkeat pitoisuudet nostavat EKM-tuotoksen yli 40 kiloon. Millaisella ruokinnalla tuloksiin on päästy?

Katso oppilaitoksen kuvaamalta videolta Milla Tuovisen ja asiakkuusvastaava Kari Vesamäen keskustelu koulutilan kuulumisista!

Robottilypsyyn siirtyminen sujui koulutilalla helposti ja parissa viikossa se alkoi jo luonnistaa hyvin. Koulutilan karjamestarin, Milla Tuovisen mukaan robottirehun maittavuus ja riittävä annostus ovat vaikuttaneet robottilypsyyn siirtymisen helppouteen.

Maituri 14 000 -rehu otettiin käyttöön jo väkirehukioskeissa vanhalla navetalla ja lehmät olivat ehtineet tottua siihen hyvissä ajoin ennen siirtymistä uuteen navettaan.

  - Meillä ei jäännösrehua jää oikeastaan yhtään vaan lehmät syövät kaiken rehun robotilta, Milla kertoo.

Lisäksi hiljattain poikivat ja parhaiten tuottavat lehmät saavat robotilta Aseto-Melli -energialiuosta. Koulutilalla on harkittu siirtymistä rakeiseen energiarehuun, Aseto-Maituri Roboon, joka voidaan toisen rehulinjan ansiosta tuoda robotille suoraan siilosta, jolloin energialiuosta ei tarvitse käsin enää lisätä robotille.

Myös appeensekoitus on koulutilalla automatisoitu. Appeeseen menee tällä hetkellä 1-sadon säilörehua, omaa ohraa, Opti 34 rae valkuaisrehua ja Kiima-Melli TMR -kivennäistä.

Kesällä 2022 helteillä lämpöstressi vaivasi koulutilankin lehmiä ja Milla Tuovinen otti Kari Vesamäkeen yhteyttä maidon solupitoisuuksien alettua nousta ja lehmien syöntimäärien alennuttua. Tällöin Kari neuvoi kokelilemaan Pötsi-Melliä, joka on pötsin olosuhteita ja rehun hyväksikäyttöä tehostava erikoisrehu.

  - Oltiin siihen kyllä todella tyytyväisiä. Viikko aloituksesta, alkoivat lehmät syömään paremmin ja solut laskea, Milla muistelee.

Ei siis ihme, että koulutilalla aiotaan ottaa Pötsi-Melliä ensi kesäksikin.

Myös koulutilan hiehot ja umpilehmät syövät omaa apettaan. Hiehot saavat kivennäisenään samaa Kiima-Melliä kuin lypsävätkin ja umpilehmien appeessa menee puolestaan Umpi-Melli. Poikimiset koulutilalla ovatkin sujuneet hyvin eikä esimerkiksi poikimahalvauksia tai muita häiriöitä ole ollut. 

Onnea ja menestystä Kannuksen koulutilalle jatkossakin ja kiitokset videosta koulutilan lehtorille ja ÄlyNauta-hankevastaavalle Maarit Kärjelle!

Kuvat: Kpedu-viestintä