Asiakaslähtöistä konekauppaa Jalasjärvellä

Janne Pihlaja kiittelee hankkimansa BMF-metsäkuormaimen työtehoa, monipuolisuutta ja loppuun asti mietittyä käytettävyyttä. Konemyyjällä on merkittävä rooli kuormaimen hankinnassa.

Kun Janne Pihlaja päätti hankkia uuden metsäkärryn, painoi vaakakupissa merkin lisäksi myös toinen tekijä. Tutun myyjän kanssa asiat sujuvat, ja kun arvostus on molemminpuolista, toimii yhteistyö muissakin hankinnoissa. Jalasjärven Lantmännen Agron Vesa Lehtola saakin Jannelta runsassanaisesti kiitosta.

Vahva alku kilpailutuksesta lähtien

Janne kysyi metsäkuormaimesta tarjousta useammilta merkeiltä, mutta Lehtolan antama hinta BMF-metsäkärrylle oli jo heti ensi alkuun oikealla hehtaarilla ja kauppojen hieromista jatkettiin siitä eteenpäin.
- Menin Vesan luokse juttelemaan toiveistani kärryn suhteen, ja kyllä siinä tietysti hinnastakin keskusteltiin. 40 minuutissa asia ratkesi ja laitoin nimeni paperiin, Janne muistelee kevään 2022 hankintapäätöstään.

Janne Pihlajan ajamasta puumäärästä ¾ tulee omasta metsässä, ¼ asiakkaille ajosta.

Korvaamattomaksi osoittautunut veto

Ajettuaan reilu 200 mottia puuta alle vuodessa on Janne ollut välillä kovissakin olosuhteissa BMF-metsäkuormaimensa kanssa.
- Välillä ollaan upottu akselia myöden eikä niistä tilanteista olisi kyllä ilman kärryssä olevaa vetoa päästy pois, Janne kuvailee kokemuksiaan.

Vedon hankkimista suunniteltiin jo edelliseen kärryyn vuonna 2013, mutta silloin se jäi hankkimatta. Jannen mukaan hän hankintahetkellä pyrkii miettimään tarpeita pidemmällä syklillä, ja siksi viime keväänä tehdyssä kärrykaupassa päädyttiin lopulta isompaan malliin kuin oli alun perin ajateltu.

Pienellä hintaerolla paljon lisäominaisuuksia 

Alkujaan Janne oli laskeskellut pärjäävänsä 7,5 metrin ulottuvuudella olevalla kuormaimella, mutta lopulta työkoneeksi valikoitui BMF-metsäkuormain, jonka ulottuvuus on peräti 8,5 metriä.
- Kysyin Vesalta, että mitä isompi kärry lisäsäätömahdollisuuksilla ja paremmalla ulottuvuudella ja voimantuotolla maksaisi. Hintaeron jäätyä suhteessa pieneksi, teimme kaupat isommasta mallista enkä ole valintaani katunut, kertoo Janne.

Jannen lopulta hankkimassa BMF-metsäkärryssä on isompien renkaiden ansiosta enemmän maavaraa ja kärryn pituuden säädettävyyden ansiosta eri pituisia puita on helppo lastata kyytiin ja kuljettaa. 8,5 metrin ulottuvuus puomissa riittää useimmissa tilanteissa hyvin ja puomin kylkeen asennettu järeämpi vissi lisää ulottuvuutta ja käytettävyyttä ääritilanteissa vielä 30–40 metriä lisää. Kuormaimen nostoteho ei myöskään ole jättänyt Jannea kertaakaan pulaa vaan asiakkaan 200 vuotta vanha pihamäntykin saatiin nostettua jouhevasti kyytiin.

BMF-metsäkuormaimella monen pituisten puiden kuljettaminen sujuu helposti.

Kuormaimen ominaisuudet tehostavat työtä

Janne kiittelee hankkimansa metsäkuormaimen työtehoa, monipuolisuutta ja loppuun asti mietittyä käytettävyyttä. Tässäkin hän näkee konemyyjällä olleen merkittävä rooli.
- Yhteistyö Vesan kanssa oli sikälikin helppoa. Kerrottuani erityistoiveistani kärryn suhteen, hän ei alkanut lainkaan kyseenalaistaa näkemyksiäni nuoresta iästäni huolimatta vaan koin toiveeni tulleen joka vaiheessa kuulluksi, korostaa Janne työkonemyyjän asiakaslähtöisyyden merkitystä.

Kärryn jokainen ratkaisu onkin huolella mietitty. Erityisesti puomin yhteyteen hankittu voimakkaampi ja kaukosäädöllä varustettu vinssi on lisännyt työtehoa merkittävästi.
- Paljon on metsässä puita, joiden viereen ei pääse. Silloin on iso apu, että voi vinssin avulla kuljettaa puuta itse vieressä seuraten ja vinssiä ohjaten, pitkänkin matkan päästä. Ääritilanteessa myös vinssin teholla on iso merkitys. Voimaa pitää olla, Janne kuvailee.

Isommat pyörät tuovat kärryyn paitsi maavaraa myös kantavuutta, jolloin sillä voi huoletta mennä myös vähän upottavampaan maastoon.
- Ei ole tarvinnut kesken kaiken kuormaa uppoamisen takia purkaa kyydistä ja hakea osissa metsästä pois. Tämä on selkeästi lisännyt työtehoa ja mahdollistanut monenlaisten kohteiden hoidon, Janne kertoo.

Säädettävä 5-pankkoinen kärryn rakenne mahdollistaa eripituisten puiden kuljettamisen ja 14 tonnin kantokyky on riittänyt käytössä erinomaisesti.
- Perää saa jatkettua kätevästi tapit irrottamalla vielä 60 cm taaksepäin. Sen ansiosta tällä pystyy tuomaan eripituisia puita todella kätevästi, Janne kiittelee.

Nopea ja herkkätoiminen ohjain

Jannea naurattaa, kun kysyn kuormaimen ohjattavuudesta.
- Todella hyvä tämä on, kunhan itse vaan opin sitä ensin käyttämään. On tosi nopea ja tehoja tulee merkittävästi lisää, kun yhtä aikaa voi tehdä 3–4 liikettä. Aisankääntömahdollisuuden ulottuvuus on myös hyvä, Janne hymyilee.

Kuormaimen toimintanopeuden ja -kyvyn mahdollistaa aisalla oleva oma pumppu. 130 litran pumppu auttaa voiman nopeassa välittämisessä ohjaimen ja kuormaimen välillä. 160-litran öljysäiliöllä varustettu kärryn oma hydrauliikka mahdollistaa puolestaan sen, että vetotraktoria voi vaihtaa helposti.

Lisävarusteilla näkyvyyttä ja tehokkuutta

Vaikka Janne on kärryhankintaansa ja Vesalta saatuun palveluun enemmän kuin tyytyväinen, kiittelee hän itseäänkin erityisesti yhdestä asiasta. Minivivuille otettiin kärryn valmistajalta lisävarusteena saatavat säädettävät tukijalat, joiden päälle asennettu sähkötoimiseksi muutettu ohjainvivusto voidaan siirtää muiden töiden ajaksi traktorinhytissä syrjään.
- Meillä on muutakin urakointia talvisin kuin nämä metsätyöt ja on tärkeää, että työstä toiseen siirtyminen on helppoa, kommentoi Janne.

Näkyvyyttä Jannen BMF-metsäkuormaimeen on parannettu entisestään kahdella ratkaisulla: erittäin tehokkailla lisävaloilla, ja puomiin asennetulla lämmitettävällä ja langattomalla kameralla, joiden ansiosta työturvallisuus, tehokkuus ja tarkkuus ovat entisestään parantuneet.

- Jotkut ovat vähän hämmästelleet näitä valmistajalta kärryyn lisävarusteena tilattujen valojen tehokkuutta, mutta niiden ansiosta pystyn työskentelemään pilkkopimeässäkin hyvin. Puomiin asennettu lämmitettävä kamera taas varmistaa hyvän näkyvyyden myös kasan päälle, minne näkeminen kasan korkeuden kasvaessa muuten on haastavaa, Janne kuvailee.

Pitkäaikainen asiakassuhde palkitsee

Kaiken kaikkiaan tyytyväisyys BMF-kärryyn ja paikalliseen konemyyjään tulee Jannen kokemuksiaan summatessa erittäin hyvin esiin. Ei siis ihme, että hän on ostanut muutkin viimeaikaiset hankintansa samalta toimijalta. Metsätyökoneen hankintaa suunnitteleville hänen terveisensä on, että vain omaan käyttöön hankittavaksi kärryksi pykälää pienempikin riittää hyvin.

Muuhun J.Pihlaja Oy:n nimellä tekemäänsä urakointiin hankkimassaan kalustossa on Janne painottanut erityisesti vähän pienempiin kohteisiin soveltuvuutta: Vuonna 2020 hankittu Vaman hiekotin ja vuotta myöhemmin hankittu Vama ea3200k -alueaura yhdistettynä viime vuonna hankittuun TR-250-lumilinkoon ovat osoittautuneet loistoratkaisuksi Jannen urakoimien 2 tiekunnan talvikunnossapitotöissä. Näitäkin hankittaessa kaupat syntyivät Vesa Lehtolan kanssa todella luonnikkaasti.
- Hän ymmärsi hyvin millaiseen käyttötarkoitukseen olin kalustoa hankkimassa. Tykkään todella paljon hänen tyylistään – se on samaan aikaan aktiivista, mutta ei koskaan tyrkyttävää, summaa Janne Vesalta saamaansa palvelua tyytyväisenä.

- Myös vähän pienemmät koneet voivat urakointikäytössä olla todella kustannustehokkaita. Ostan työkaluston mielelläni uutena, koska käytettyjen hinta on tällä hetkellä suhteessa korkea ja uudessa on uuden takuu, Janne kuittaa lopuksi.


Kuvat: Janne Pihlaja
Teksti: Kirsi Kause