AIV Oiva – Säilöntätehoa käyttäjäystävällisesti

AIV Oiva on suunniteltu tekemään rehunsäilönnästä miellyttävämpää. Optimaaliseksi hiottu käyttäjäystävällisyyden ja tehokkuuden yhdistelmä sekä monikäyttöisyys tekevät siitä maatilan luotettavan kumppanin.

Turvallisempi käyttäjille, ei vaadi VAK-kuljetuksia 

Rehun pH:n laskeminen lisätyn hapon avulla on aikoinaan palkittu Nobel-palkinnolla. AIV Oiva mahdollistaa tuon keksinnön hyödyntämisen käyttäjäystävällisesti. AIV Oiva on puskuroitu siten, että se ei ole ihoa syövyttävä. Puskurointi vähentää tuotteen haihtuvuutta ja hajua tehden käyttökokemuksesta miellyttävämmän. Tästä syystä AIV Oiva soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on haastavaa (esim. korjuuketjussa on useita työntekijöitä). On hyvä huomioida, että AIV Oivan kuljetukset on helppo järjestää, sillä sen kuljetuksiin ei sovelleta vaarallisten aineiden kuljetuksien säädöksiä.

Monipuolisesti tehoaineita, sopii moniin säilöntätarpeisiin

AIV Oivan tehosta vastaavat muurahaishappo, natriumformiaatti, propionihappo ja natriumbentsoaatti. Monipuolinen koostumus torjuu bakteereja, hiivoja sekä homeita. Tästä syystä AIV Oiva soveltuu niin nurmirehulle, kokoviljasäilörehulle, maissille sekä murskeviljalle. Pienet ja suuret maatilat voivat luottaa sen monikäyttöisyyteen.​

Koetulokset todistavat säilöntätehon

AIV Oiva oli mukana Luken säilöntäkokeissa vuosina 2021–2022. Murskeviljaa säilöttäessä käyminen rajoittui, valkuainen säilyi paremmin ja säilöntätappiot pienenivät verrattuna biologiseen säilöntään tai säilöntään ilman säilöntäainetta (Franco ym. 2023). Puna-apilasäilörehua säilöttäessä AIV Oiva säästi rehun sokereita, vähensi valkuaisen hajoamista ja etikkahapon muodostumista rehuun sekä hidasti rehun lämpenemistä syöttövaiheessa. (Rinne ym. 2023). Tällaiset muutokset rehun käymisprofiilissa lisäävät rehun syöntiä, maitotuotosta ja maidon valkuais- ja rasvapitoisuuksia. Kun lisäksi tappiot syöttövaiheessa vähenevät, on selvää, että AIV Oiva voi kasvattaa tilipussiasi.

Huippuluokan tuotekehitys, oululainen valmistus

Monipuoliset tiedot rehunsäilönnästä oli keskeisessä roolissa tuotteen kehityksessä. Tuotekehitys ja valmistus yhdistävät suomalaisen osaamisen, kansainvälisen tietotaidon, vastuullisen tuotannon sekä toimivan logistiikan. Tuotekehityksessä se mahdollisti innovatiivisten ratkaisujen löytämisen ja optimaalisen tuotteen synnyn. AIV-tuotteiden tuotannossa kiinnitetään erityistä huomiota myös ympäristövaikutuksiin ja kestävyyteen.

Valitse paras AIV-tuote tarpeeseesi ja annostele oikein

AIV-tuotteet tarjoavat rehun säilöntään luotettavan ja tehokkaan vaihtoehdon. Tarkemmat ohjeet AIV Oivan käytöstä erilaisten rehujen säilönnästä löydät AIV.fi-sivulta. Sivulta löydät myös annosteluohjeet erilaisiin tilanteisiin esim. rehun kosteuden vaihdellessa. 

AIV Oiva toimii kostean murskeviljan säilönnässä. Luonnonvarakeskuksen tekemässä kokeessa murskesäilöttiin ohraa, jonka kosteus oli 34 %. AIV Oivan annostelu kokeessa oli 5,2 l/t.

Puna-apilaa säilöttiin Optipalko-hankkeessa kahdella eri esikuivaustasolla. AIV Oivan annostelutasot olivat kokeessa 6,3 l/t (ka 12 %) ja 5,2 l/t (ka 30 %). AIV Oiva säästi sokereita, vähensi haitallisia muutoksia säilönnän aikana ja paransi rehun aerobista stabiilisuutta märemmällä rehulla verrattuna biologiseen säilöntäaineiseen tai ilman säilöntäainetta tehtyyn rehuun.

Teksti: Eastman

 

Viitteet:
FRANCO, M., SEPPÄLÄ, A., RINNE, M. 2023 Fermentation Quality of Crimped Ensiled Grain Treated with Different types of Silage Additives. In: Jambor, V., ;Mala, S. (Edit) International Symposium Forage Conservation, Mendel University in Brno. P.83-84

Rinne, M., Franco, M., Stefanski, T., Manni, K., Huuskonen, A., 2023. Optimizing the ensiling of red clover by grass inclusion, wilting and formic acid-based additive application. In: Jambor, V., ;Mala, S. (Edit) International Symposium Forage Conservation, Mendel University in Brno. P.68-69