Vakaasti kulkeva ja tehokas Optima Evo 800

MULTIVA uudisti Optima Evo -joustopiikkiäkeen korvaamalla telipyörästön yksittäispyörillä ja sen ansiosta äkeestä tuli entistäkin vakaampi. Kankaanpääläinen Teemu Hietaoja on testannut uutuutta jo kahden kauden ajan ja yllättyi tehdyn muutoksen positiivisesta vaikutuksesta.

Teemu viljelee veljensä Tapanin kanssa maatalousyhtymänä kotitilaansa isänsä auttaessa peltotöissä. Tuotantosuuntana tilalla on kasvinviljely ja kasvukaudella 2022 viljelyssä oli kauraa, ohraa ja rypsiä. Peltojen maalajit vaihtelevat ja tilalta löytyy erilaisten hiesu- ja multamaiden lisäksi myös savisempia lohkoja. Suurin osa viljelyalasta on kuitenkin kevyempiä maalajeja. Hietaojat halusivat äkeen, joka toimii kaikilla mailla.

Tilalle hankittiin keväällä 2021 uusi Optima Evo 800 joustopiikkiäes, joka korvasi aiemman vanhempaa mallia olevan 7-metrisen MULTIVA-äkeen. Hankintaa edeltävästi tila oli ostanut 4-metrisen MULTIVA Cerex-kylvölannoittimen ja äes haluttiin päivittää vastaamaan nopeutunutta kylvötahtia.

- Kohonneiden polttoainehintojen takia koitetaan vähentämää ajokertoja ja tavoitteena on saada kertavedolla valmista, kertoo Hietaoja.

Äkeen valinnassa painottuivat muokkausteho ja koko sekä hyvä soveltuvuus vaihtelevien maalajien muokkaukseen.

- Haluttiin vaihtaa isompaan, leveämpään ja tehokkaampaan äkeeseen, Hietaoja summaa.

Keskeiset edut

Hietaojat ovat olleet todella tyytyväisiä uuden Optima Evo 800 -äkeen uudistukseen, jossa vanha telipyörästö on korvattu kahdella yksittäisrenkaalla.

- Aluksi vähän mietitytti, että töyssyttääkö tämä aiempaa enemmän. Tosiasiassa se on aivan päinvastoin, kulkee todella nätisti, Hietaoja kehuu.

Hietaojilla on maantiesiirtymiä useiden eri peltolohkojen välillä ja siten äkeen ajettavuus maantielläkin vaikuttaa käyttökokemukseen.

- Tämä tulee todella vakaasti suurillakin nopeuksilla, toteaa Hietaoja.

Suurimpana etuna Hietaoja pitää kuitenkin äkeen muokkauskykyä ja -jälkeä sekä ajettavuutta pellolla.

- Pellolla se tulee tosi vakaasti traktorin perässä eikä hae ollenkaan samalla tavalla kuin telipyörä, Teemu kommentoi.

Terraflex-joustopiikkien muokkausominaisuus saa kiitosta.

- Tämä toimii meillä ainakin todella hyvin. On sellainen yleismallin piikki, joka soveltuu varmaan moneen paikkaan, Hietaoja kommentoi.

Kylvöpohjan tasaisuudesta puhuttaessa hyvän pohjatyön merkitys korostuu Hietaojan puheessa.

- Muokkauspohjasta tulee tasainen, mutta kyllä lähtökohdatkin pitää olla kunnossa. Kun kyntöpohja on kunnossa, päästään tehokkaalla äkeellä pienillä ajokerroilla hyviin tuloksiin.

Työsyvyys säilyy jämerällä Optima Evo:lla Hietaojan mukaan hyvin ja sitä on myös helppo säätää.

- Se menee siihen syvyyteen mihin se on säädetty eikä äkeen säätöihin ole tarvinnut kajota, hän kiteyttää.

Syksyllä kynnetyssä pellossa pitää ajosyvyyttä hieman lisätä kevätkyntöiseen verrattuna, mutta säätö sujuu nopeasti. Osa pelloista kevytmuokataan ja niidenkin kylvömuokkaus sujuu Optima Evolla hyvin.

- Tämä on meillä toiminut kaikilla muokatuilla pelloilla ja äes läpäisee hyvin, Hietaoja kertoo.

Parhaat ominaisuudet

Vakaakulkuisuus ja muokkausteho. Optima Evo joustopiikkiäkeen parhaat ominaisuudet tulevat Hietaojalta kuin apteekin hyllyltä.

- Se tulee perässä vakaasti, ajettiin sitten maantiellä tai pellolla ja muokkausjälki on jo kerta-ajolla hyvää.

Äkeen valinnassa painottuivat muokkausteho ja koko sekä hyvä soveltuvuus vaihtelevien maalajien muokkaukseen.

- Haluttiin vaihtaa isompaan, leveämpään ja tehokkaampaan äkeeseen, Hietaoja summaa.

Teksti ja kuvat: Kirsi Kause