Keinoja syysviljojen rikkakasvien torjuntaan

Syysviljoilla tarvitaan rikkakasvien torjuntaan tehokas valmiste, sillä osa syysviljojen rikkakasveista itää jo syksyllä. Ne lähtevät keväällä aikaisin kasvuun ja ovat jo kookkaita ruiskutusajan koittaessa.

Yleisin tällaisista rikkakasveista on saunakukka, eikä talvehtineen saunakukan torjunta onnistu läheskään kaikilla valmisteilla. Lantmännen Agron valikoimasta löytyy kolme tehokasta valmistetta syysviljojen rikkakasvien torjuntaan – Broadway Star, Zypar ja Mustang Forte.

Monipuolinen Broadway Star

Syysviljoilla on usein tarpeen torjua leveälehtisten rikkakasvien lisäksi heinämäisiä rikkakasveja kuten juolavehnää, luohoa, kylänurmikkaa ja ruiskattaraa. Broadway Star -valmisteella saadaan torjuttua monet syysviljojen heinämäiset rikkakasvit, mutta se torjuu samalla myös yleisimmät leveälehtiset rikkakasvit kuten aiemmin mainitun talvehtineen saunakukan. Torjuttaessa heinämäisiä rikkakasveja on hyvä käyttää Broadway Star valmisteen suurimpia käyttömääriä, erityisesti hankalampia heinämäisiä rikkakasveja kuten ruiskattaraa ja juolavehnää vastaan. Torjunta kannattaa tällöin tehdä myös mahdollisimman aikaisin, jolloin rikkakasvit ovat vielä pieniä ja niihin saadaan paras teho.

Leveälehtisille rikkakasveille hyviä vaihtoehtoja

Zypar ja Mustang Forte ovat hyviä vaihtoehtoja, jos syysviljoilla ei ole tarpeen torjua heinämäisiä rikkakasveja ja ongelmana ovat vain leveälehtiset rikkakasvit. Zypar toimii todella hyvin syysviljoilla syksyllä itäneisiin saunakukkaan, mataraan, peippiin ja vesiheinään kuin myös moniin keväällä itäviin rikkakasveihin. Zyparin iso etu on sen joustavuus ruiskutusajan ja -olosuhteiden sekä tankkiseosten suhteen. Lisäksi Zyparia käyttämällä ehkäistään monien rikkakasvien resistenssin muodostuminen gramma-aineta vastaan. Zyparista kannattaa käyttää syysviljoilla suurinta 1,0 l/ha annosta.

Toinen leveälehtisiin hyvin tehoava valmiste syysviljoille on Mustang Forte. Sen etuna on erittäin hyvät tehot ohdakkeeseen sekä valvattiin, ja erityisesti teho niihin myös alhaisissa lämpötiloissa. Usein syysviljoja ruiskutettaessa on viileää, eivätkä monet ohdakkeeseen ja valvattiin tehoavat valmisteet toimi hyvin viileässä. Mustang Forte on myös erittäin tehokas talvehtineeseen saunakukkaan.

Zypar ja Mustang Forte käyvät molemmat kaikkien syysviljojen eli myös syysohran rikkakasvien torjuntaan. Broadway Star sopii syysvehnän, rukiin ja ruisvehnän rikkakasvien torjuntaan. Kun suunnittelet tulevan kevään syysviljojen rikkakasvien torjuntaa, valitse näistä kolmesta pelloillesi parhaiten sopiva vaihtoehto.

Fosfori- ja mangaanipitoiset lehtilannoitteet syysviljoille 

Syysviljoilla kylmyys voi haitata ravinteiden ottoa, ja varsinkin fosfori voi muodostua kasvua rajoittavaksi tekijäksi. Maksimaalisen satopotentiaalin saavuttamiseksi onkin tärkeää varmistaa kasvuunlähtö oikea aikaisella lehtilannoituksella. Lantmännen Agron valikoimasta löydät juuri tähän käyttötarkoitukseen sopivat fosforipitoiset lehtilannoitteet IKAR Intense Grain sekä YaraVita Starphos CMZ.

Myös biostimulanteilla voidaan edistää kasvuunlähtöä epäedullisissa olosuhteissa. Esimerkiksi PPS-biostimulantti, Kelpak sekä YaraVita BioNUE sopivat hyvin myös syysviljojen aikaisiin ruiskutuksiin.

 

Teksti:
Aki Niemelä, Corteva
Janne Streng, Lantmännen Agro