ELHO Scorpio 550 urakointikäytössä

Kalajokinen Työ- ja konepalvelu Tilvis Niklas urakoi ELHO Scorpio 550 kivenkerääjällä.  Viime kesänä Niklas osti jo toisen Scorpionsa ja on ollut hankintaansa todella tyytyväinen.

Haastattelupäivänä Kalajoella paistaa aurinko, mutta sateen uhka on päällä ja Niklas on aloittanut työt aamuviideltä ehtiäkseen saada asiakkaan pellon valmiiksi ennen sateen alkua.

Pitkät päivät ovat tulleet tutuksi. Hankkiessaan vuonna 2018 ensimmäistä Scorpio 550 kivenkerääjää Niklas hieman pohti miten paljon palvelulle olisi kysyntää, mutta huoli osoittautui turhaksi. Aloituksen jälkeen asiakkaita on riittänyt ja uusia tulee koko ajan lisää.  Puskaradio toimii, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Yksi tyytyväisistä asiakkaista on maitotilan isäntä Jukka Mäkelä. Niklas on urakoinut tilalla jo vuosia, joten Jukka voi puhua useamman vuoden kokemuksella asiasta.

- Olen todella tyytyväinen. Niklas tekee aina sen mitä on sovittu ja hänellä on ajatus mukana siinä mitä tekee. Aikataulutkin pitävät hyvin ja siksi on helppoa suunnitella oma ajankäyttö niiden mukaan, kertoo Jukka tyytyväisenä.

Asiakkaiden tyytyväisyys on Niklakselle todella tärkeää ja siksi hän on konevalinnoissaankin kuunnellut asiakkaiden toiveita.

- Asiakkaat ne nämä koneet lopulta maksavat, joten totta kai olen kuulostellut heidän toiveitaan, toteaa Niklas hymyillen.

Scorpion työjälkeen ollaan oltu todella tyytyväisiä, kun sillä saadaan isommatkin kivet kerta-ajolla pois pellosta.

- Kivenkeruu-urakoinnin ansiosta meillä pystytään viljelemään sellaisiakin lohkoja, joilla se muuten olisi käytännössä katsoen mahdotonta, kiittelee Jukka.

ELHO Scorpio 550:n hydraulinen voimansiirto vakuutti

Ensimmäiseksi urakointikoneeksi vuonna 2018 valikoitui ELHON Scorpio 550 siinä olleen hydraulisen voimansiirron takia. Aiemmat kokemukset nivelakselikäyttöisestä kivenkeruukoneesta saivat Niklaksen miettimään toimintavarmempaa ja helpommin huollettavaa ratkaisua.

- Selkeänä etuna hydraulisessa voimansiirrossa on, että se siirtää voiman aina juuri sinne missä sitä tarvitaan, toteaa Niklas ensimmäiseksi.

Scorpion hydraulinen järjestelmä mahdollistaakin tarvittaessa paineen noston toiseen karhottimen moottoriin, jolloin isommatkin kivet nousevat vaivattomasti pellosta. Piikkien päissä oleva nostovoima on peräti 700 kg.

Lisäksi hydrauliikasta on muutakin hyötyä.

- Päivän mittaan kiviä takertuu ajoittain roottorille. Nivelakselikoneessa piti aina pysäyttää kone ja kammeta kivet rautakangella, Scorpiota voi puolestaan pyörittää toiseenkin suuntaan, jolloin koneeseen jumiutuneet kivet irtoavat itsestään. Asiakas hyötyy säästyneenä työaikana ja itsellekin työskentely on huomattavasti mukavampaa, kertoo Niklas.

Uuden koneen hankinta

Niklas urakoi koneella vuosittain parisataa tuntia kevätsesongin aikana. Viime syksynä ei olisi koneen puolesta ollut vielä vaihdon tarvetta, mutta rajusti kohoavat maailmanmarkkinahinnat saivat pukemaan ostohousut etuajassa jalkaan. Muita merkkejä ei tarvinnut edes miettiä.

- Tämä kone on tehty tähän hommaan, summaa Niklas.

Hydraulisen voimansiirron lisäksi Niklas on erityisen tyytyväinen automaattiseen työsyvyydensäätöön. Sen ansiosta työsyvyys pysyy siinä missä pitääkin, pellon pinnanmuotoja seuraten.

- Se on kyllä hyvä, varsinkin jos pitää poikittain ajaa, koska se nostaa ja laskee konetta automaattisesti. Oli jo vanhassa koneessa, enkä vaihtaisi pois, toteaa Niklas koneen automaattisesta työsyvyydensäädöstä.

- Automaattinen työsyvyydensäätö tekee työskentelystä tarkempaa ja helpompaa, kertoo Niklas.

Uudistuneen Scorpio 550:n ominaisuudet

Uudistuksen myötä Scorpion ominaisuudet paranivat entisestään. Niklaksen mukaan hydrauliikan venttiilipöytää on saatu vielä paremmaksi ja hydrauliikka toimii entistäkin nopeammin ja paremmin.

- Sen ansiosta esimerkiksi kippitoiminto on nopeampi, selittää Niklas.

Eivätkä Scorpioon tehdyt muutokset siihen jää. Kulutuspalat ovat selkeästi kovempia ja kestävät kulutusta paremmin.

- En olisi uskonut, että konetta saatiin vielä näin paljon paremmaksi, Niklas kuittaa.

Uudistetussa Scorpio 550 kivenkerääjässä kulutusosien kestävyyttä on parannettu entisestään. Hardox 400 piikit on korvattu kestävämmillä Hardox 500 piikeillä.

Tehon tarve – hydrauliikan tuotto hevosvoimia tärkeämpää

Yhdeksän tonnia painava kivenkerääjä liikkuu traktorin perässä kevyesti. Vaadittavat hevosvoimatkaan eivät päätä huimaa, vaan 130 hevosvoimainen Valtra N 123 on koneen eteen vallan passeli. Tästä on merkittävää etua, sillä 4-pyttyinen kone on taloudellinen ajettava ja nykyisillä polttoaineenhinnoilla sen merkitys korostuu entisestään.

- Hevosvoimia tärkeämpää on traktorin hydrauliikan tuottokyky, summaa Niklas vetokoneen vaatimuksista.

Scorpio 550:n eteen laitettavan traktorin hydraulipumpun nimellistuoton tulee olla vähintään 110 l/minuutissa.

ELHOn jälkimarkkinointi saa kiitosta

Koneeseen kaikin puolin tyytyväinen Niklas kiittelee myös ELHOn Mattias Vuojärveä ja jälkimarkkinointia erinomaisesta toiminnasta.

- Kaikin puolin toimivaa ja sujuvaa. Jos on jotain tullut, niin aina ottavat selvää ja hoitavat asiat hienosti, Niklas kertoo.

Hydrauliikkaletkujen telinettä on parannettu asiakaspalautteen perusteella. Niklas sai omaan koneeseensa hyvät vinkit, miten parannus voitiin toteuttaa jo olemassa olevaankin ratkaisuun.

ELHOn koneiden kehityksessä kuunnellaan asiakasta herkällä korvalla. Scorpion kohdalla Niklas oli todennut Koneagriassa ELHOlle, että hydrauliletkujen teline voisi olla hieman erilainen.

- Scorpio 550 on luotettava työpari, toteaa Niklas hymyillen ja jatkaa: Eikä ole tullut sellaista peräkärryä vastaan, johon tällä ei yltäisi purkamaan.

 

Teksti: Kirsi Kause 
Kuvat: Kati Lumijärvi