RaniSilO2-happisulkukalvolla hyvää rehua helposti

Mty Mäyräjärvellä Ruovedellä on kokemusta monien valmistajien aumamuoveista, mutta Ranin muoveihin he ovat olleet kaikkein tyytyväisimpiä. Viimeisimpänä he ovat siirtyneet käyttämään uutta RaniSilO2-happisulkukalvoa, jonka alla rehu on ollut pintaan asti niin hyvää, ettei hukkarehua ole tullut käytännössä ollenkaan.

Tilalle rakennettiin vuonna 2014 uusi pihatto, jota laajennettiin vuonna 2018 kahden robotin navetaksi. Lehmät ruokitaan appeella ja robotilta ne saavat lisäksi houkutusrehua. Tuotannon laajennuttua säilörehua tarvittiin enemmän ja tavoitteena oli löytää sekä käytettävyydeltä että toimivuudelta paras mahdollinen aumamuovi.

- Tämä Ranin happisulkumuovi on niin vahvaa, että sen päällä kestää kävellä, kertoo Jaakko Ojanen.

Jaakolla on kokemusta myös kaksikerrosmuoveista.

- Onhan tämä huomattavasti helppokäyttöisempää kuin joskus kokeillut kaksikerrosmuovit. On sen verran painavaa ja vahvaa, että on helppo levittää eikä samalla tapaa lähde tuulen mukaan, Jaakko kuvailee.

Aiempaan verrattuna ero on tullut esiin myös rehunlaadussa.

- Kokeiltiin toisenkin valmistajan happisulkumuovia, mutta silloin pintarehua pilaantui selvästi enemmän. Todettiin, että halpa muovi se vasta kallista onkin, Jaakko summaa.

Aumamuovin lisäksi Jaakon resepti hyvään rehuun on yksinkertaistettuna tiivistys, tiivistys ja tiivistys. Tämän jälkeen muovi ja sen päälle reunapainot, hiekkaa tai vastaavaa ja lintuverkkoa sekä renkaankyljet kauttaaltaan.

- Ranin happisulkumuovi on helppokäyttöinen ja nopea levittää, jolloin työaikaa säästyy. Nämä yhdessä rehun hyvän laadun kanssa tekevät sen, että RaniSilO2 on käytöllisesti edullista. Tyytyväisiä ollaan oltu jo useampana vuotena peräkkäin, kuittaa Jaakko.

 

Teksti: Kirsi Kause