Poron Herkkua tehokkaaseen ja helppoon ruokintaan

Janne Kyrönniemellä on pitkä kokemus juoksijoista ja niiden menestyksekkäästä ruokinnasta. Vuodesta 2007 asti heidän perheensä porot ovat syöneet Poron Herkkua.

Miksi Poron Herkku on niin hyvä rehu?

Jannella on asiasta selkeä näkemys.

Siinä on niin hyvä koostumus, että sitä voi pitää poroilla koko ajan edessä. Poron Herkkua Janne kiittelee paitsi helpoksi ruokittavaksi myös erinomaiseksi rehuksi.                                     

 – En kyllä rehua vaihtaisi, Janne kiteyttää.

Liian valkuaispitoisen rehun kanssa Jannen mukaan ongelmana on, että se kastelee poron karvan. Myös karvan kiillosta ja ulosteiden koostumuksesta voi seurata ruokinnan onnistumista.

–Hyvän rehun puolestaan tuntee siitä, että se saa porojen karvan kiiltämään ja ulosteet pysyvät sopivanlaisina.   Porolla kuuluu olla kuiva papanoita eikä mitään lehmän läjiä, Janne toteaa.

Menestystä useana vuotena

Kyrönniemen aloitettua syöttämään Poron Herkkua vuonna 2007 tuli menestystä Porokilpailuissa heti seuraavana vuotena. Tuolloin Käry juoksi Kuninkuusajoissa hopeaa ja uusi menestyksensä seuraavana vuotena ollen hopeasijalla jälleen 2009. Vuonna 2010 Käryllä ei ollut Kuninkuusajoissa yhtä hyvät päivät kuin edellisenä vuosina, mutta ylsi se kuitenkin hienosti neljänneksi. Koko Porocup meni vielä paremmin, silloin Käry juoksi koko Cupin hopeasijalle.

Jannen oma poro Jano. Kuva: Sonja Kyrönniemi

Valitettava menetys

Pienen välitauon jälkeen Kyrönniemen Jano-niminen poro saavutti kansainvälistä menestystä sijoittuen MM-kisoissa peräti neljännelle sijalle. Ja vuonna 2015 ensimmäisen Kuninkuusajonsa 4-vuotiaana juossut Ote on jäänyt Kyrönniemelle aivan erityislaatuisena mieleen.

Jouni Kyrönniemen Ote Kuva: Sonja Kyrönniemi

–  Se juoksi 2 kilometrin matkan 3 sekuntia muita nopeammin ja totesin, että on se tosi nopea juoksija! Janne muistelee.

Ote juoksi Kuninkuusajojen ylivoimaiseksi ykköseksi heti ensimmäisellä kerrallaan ja menestystä sille riitti tulevinakin vuosina. Vuodesta 2016 vuoteen 2018 se juoksi hyvin sijoituksin, mutta 2019 Ote palasi kesälomilta takajalka kipeänä ja sitä hoidettiin läpi talven. Jalka kesti vuoden 2020 startin, mutta porosta näki, ettei se ollut entisellään. Syyksi selvisi ruhon tarkastuksen yhteydessä ilmakiväärin luoti, joka oli rustottunut Otteen jalkaan. – Kyllähän siitä surulliseksi ja vihaiseksi tulee, kun tällaista poroille tehdään ja todella kurjaa, että Otteelle piti näin käydä, Janne tuumailee.

Uusi menestyjä Kyrönniemen tiimiin

Koronan takia väliin jääneiden 2021 Kuninkuusajojen sijaan Kyrönniemien uusi lupaus, Valta, juoksi koelähdössä todella hyvän ajan. Yksi juoksemaan tottunut Valta ei vielä Porocupin ensimmäisessä kilpailussaan onnistunut niin hyvin kuin olisi voinut.

–Se säikähti ryhmälähdössä niin niitä muita poroja, että hyppäsi heti alussa häkistä tullessaan penkkaan. Jotakin sen nopeudesta kertoo se, ettei Valta lopulta hävinnyt kuin poronmitalla eli kirivauhti oli hurja. Silloin totesin, että kyllä nyt on löytynyt nopea poro, muistelee Janne tyytyväisenä.

Lopulta Valta juoksi hienosti vuoden 2022 Silver Racessa kultaa ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan jatkoa.

Valtan omistaa Jannen sisko Laura Kyrönniemi. Kuva: Sonja Kyrönniemi

Juuri saamamme tiedon mukaan Valta on palannut kesätauolta ehjin nahoin kotiin ja Kyrönniemien porojen  valmennuksesta vastaava Jannen isä Jouni Kyrönniemi pääsee aloittelemaan valmistautumista tulevaan kisakauteen. Poron Herkku puolestaan varmistaa riittävän ravinteiden saannin kovan treenin tiimellyksessä.

  • Valta on kyllä hyvässä kunnossa ja kiimataisteluissa selvinnyt ehjänä, toteaa Janne tyytyväisenä.

Onnea tulevalle kisakaudelle Valtalle tiimeineen!

Teksti: Kirsi Kause

Kuvat: Sonja Kyrönniemi